Strona 18 z 21 PierwszyPierwszy ... 8 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 203

Wątek: Koliba - remont

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

Domyślnie Odp: Koliba - remont

Otwarcie nowego schroniska w Bieszczadach

2010-09-28 · 12:18
    24 września odbyło się oficjalne otwarcie nowowybudowanego Schroniska Studenckiego Politechniki Warszawskiej „Koliba”. Schronisko znajduje się naprzełęczy Przysłup Caryński położonej pomiędzy szczytem Połoniny Caryńskiej i Magury Stuposiańskiej [zobacz na mapie].
    Otwarcie nowego schroniska w Bieszczadach to szczególne wydarzenie, które nie zdarza się co dzień. Do tej pory „najmłodszym” oddanym do użytku z bieszczadzkich schronisk było schronisko „Pod Honem” w Cisnej (które oddano do użytku 24 lata temu - w 1986 roku) oraz oddane w 2008r. nowe schronisko „Chata Socjologa” na Otrycie wybudowane na miejscu budynku zniszczonego w pożarze w styczniu 2003 roku. „Koliba” to nowoczesny budynek nawiązujący swoją bryłą do przedwojennych, karpackich schronisk oraz regionalnej architektury. Konstrukcja stanęła na miejscu dawnego, drewnianego budynku „Koliby”, który darzony był i będzie przez wielu bieszczadzkich turystów wielkim sentymentem. Przez wiele lat „Kolibę” prowadzili Tomasz Nawrot, Krystyna Rados, Maria Łapa, a następnie Karolina i Tomasz Jędrusiakowie. Ci ostatni będą zarządzać również i nową „Kolibą”.

Schronisko będzie mogło pomieścić jednocześnie kilkadziesięciu turystów. Dolna kondygnacja to obszerne pomieszczenie pełniące rolę świetlicy – miejsca spotkań turystów. Górne kondygnacje zajmują wygodne, kilku- i wieloosobowe pokoje. Z większości z nich rozpościera się zapierający dech w piersiach widok na najwyższą cześć Bieszczadów – pasmo Bukowego Berda, Krzemienia oraz Tarnicy z Szerokim Wierchem. Pomiędzy nimi doskonale widoczna jest znana Przełęcz Goprowców. Widok ten można podziwiać również dzięki nowoczesnej kamerze internetowej zainstalowanej w schronisku przez portal www.Bieszczady.pl. Dzięki tej inwestycji portalu, schronisko oprócz świetnego narzędzia promocji, zyskało również dostęp do służbowego Internetu.
    Podczas ceremonii otwarcia „Koliby”, uroczystego przecięcia wstęgi dokonał Rektor Politechniki Warszawskiej prof. dr hab. inż. Włodzimierz Kurnik wraz z Rektorem Politechniki Świętokrzyskiej prof. dr hab. inż. Stanisławem Adamczakiem, Wójtem Gminy Lutowiska oraz delegatami Powiatowej Straży Pożarnej, Straży Granicznej, Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego i przedstawicielami Samorządu Studentów Politechniki Warszawskiej. Całą uroczystość uświetnił występ zespołu ludowego „Połoniny” z Lutowisk. Ze względów organizacyjnych Schronisko dla turystów będzie udostępnione od 1 października 2010 roku.
    Patronat internetowy nad schroniskiem objął portal www.Bieszczady.pl, a już wkrótce wszelkie informacje o „Kolibie” będzie można odnaleźć na oficjalnej witrynie schroniska.

Więcej: http://www.bieszczady.pl/Otwarcie_no...#ixzz10rR2RBJM
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

Bieszczadnik Awatar Aleksandra
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Warszawa

Ciekawość to pierwszy stopień do piekła - podaje porzekadło. A jak okazało się w ostatni deszczowy poniedziałek, ciekawość może poprowadzić do piekła przez całkiem ciasne otwory w zboczach wysokich i niewysokich wierzchołków. Efekt: przeniesienie w czasie i stylu. Świat całkiem nowiuśki. I jakiś taki jasny i czyściutki. Do tego proponuje ogień - jeszcze całkiem przed otwarciem dla szerokich mas gawiedzi. Piekło to czy raj? Trudno dociec, gdyż wąską drogą do tej pory chadzano do tego ostatniego.
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    "niech będą błogosławione wszystkie drogi proste, krzywe, dookolne…"
    http://takiewedrowanie.blogspot.com/

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

choćby stoły i ławy mogłyby być poprzednie. Niejedną flaszkę możnaby jeszcze na nich postawić. Albo filar po środku izby, co był... stara kanapa... ehhh wszystko nowe... teraz jak się do stołu będzie siadało to ręce myć będzie trzeba, a kto wie może i koszule zmieniac....
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Bieszczadnik Awatar Anyczka20
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Sanok / Dublin

aj tam, aj tam :)
    Podobno klimat tworzą ludzie, więc będziemy mieli okazję się przekonać o klimacie tego miejsca, skoro zostają dawni gospodarze...a i turyści czy stali bywalcy też na pewno zajrzą, choćby z ciekawości. Mi się podoba :))))
    "Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech i pamiętaj,
    Jaki spokój można znaleźć w ciszy.
    Unikaj głośnych i napastliwych, są udręką ducha ..."

www.anyczka20.fotosik.pl
    www.youtube.com/Anyczka24

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

30lat bez remontow i bedzie ok.. czas chyba bedzie dzialal na korzysc tego miejsca...

Cytat Zamieszczone przez Barnaba Zobacz posta
    teraz jak się do stołu będzie siadało to ręce myć będzie trzeba, a kto wie może i koszule zmieniac....
    ja bym tam wpuscila z dwie setki ubloconych po szyje wedrowcow zeby troche pobiegali w kolko

ale czy wogole tacy beda za prog wpuszczani? i czy beda mieli po co wchodzic...

albo moglby ktos wjechac konno jak za dawnych czasow do bieszczadzkich knajp...

Cytat Zamieszczone przez Aleksandra Zobacz posta
    Do tego proponuje ogień .
    a ogien oczywiscie za szybką, jak w telewizorze coby popiol przypadkiem nie nabrudzil na sterylna podloge
    Ostatnio edytowane przez buba ; 04-10-2010 o 09:29
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Fatalny architekt... Kto to widział: NOWE i CZYSTE schronisko?! Nie lepiej było odkupić za grosze i wstawić wyposażenie z Kremenarosa?!

Bieszczadnik Awatar manio
    Na forum od
    05.2004

Byłem tam w sobotę i nawet tam spałem (w pokoju z fotki nr3).Wszystko pachnie jeszcze nowością ,ale mnie się podoba.Główny filar ze starej Koliby stoi przy kuchni, tylko starej kanapy brak.

Manio - a możesz mnie poinformować jak ceny za nocleg. Wybieram się niebawem, i wszedzie gdzie dzowniłem już wszystko pozajmowane(nawet w Jabłonkach). Jeszcze mi tylko Funia w Wetlinie pozostała, ale u niej może być drogo - a ja chcę tylko na dwie nocki, więc może w Kolbie...

Bieszczadnik Awatar Aleksandra
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    30lat bez remontow i bedzie ok.. czas chyba bedzie dzialal na korzysc tego miejsca...

ja bym tam wpuscila z dwie setki ubloconych po szyje wedrowcow zeby troche pobiegali w kolko

ale czy wogole tacy beda za prog wpuszczani? i
    Spokojnie - widziałam już tych ubłoconych tyle, że jak na schronisko przystało od pewnego momentu buty poczekają na właściciela.

Fatalny architekt... Kto to widział: NOWE i CZYSTE schronisko?!
    Architekt powiadasz? Ja jestem ciekawe ... zresztą, po PW można byłoby oczekiwać bardziej "bieszczadzkiego" projektu. Choć jak inni powiadają - mogło być gorzej.

Podobno klimat tworzą ludzie, więc będziemy mieli okazję się przekonać o klimacie tego miejsca, skoro zostają dawni gospodarze...
    I całe szczęście
    "niech będą błogosławione wszystkie drogi proste, krzywe, dookolne…"
    http://takiewedrowanie.blogspot.com/

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Piszcie co chcecie mi się to schronisko, jako budynek po prostu nie podoba i już.
    Ani proporcji, ani związku z architekturą tego rejonu.
    Taki "potworek" architektoniczny jak "góralskie karczmy", które można spotkać wszędzie w całej Polsce.

B.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)