Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 12 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 149

Wątek: NIENAWIDZĘ CHIŃSKICH ZUPEK!!! Czyli co pitrasić w Bieskach..

  1. #11
    Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź
    Postów
    934

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez długi
    z Rabiej Skały
    toż to już extrema sportów biesowych, a i bez paszportów teraz można na Słowacką stronę.
    pozdroowka
    marekm

  2. #12
    sowa
    Guest

    Domyślnie

    ...a jedliście ..mimry z mamrami na mumrach z memrami...???...polecam..CUDOOO!!!:))))

  3. #13
    Bieszczadnik Awatar kobieta_bieszczadzka
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    to tu ... to tam ...
    Postów
    1,099

    Domyślnie

    Witam......
    ja jestem pochłaniaczką zapiekanek, podpłomyków i wszelkich różnosci , które mogę przypiec, podpiec i co tam jeszcze mi się uda w spartańskich warunkach .... Polecam ze świeżymi pokrzywami i czosnkiem... :) pyszne .... oczywiście najlepiej mieć serek, który pieknie się rozpuści..... polecam ..... :D

    kobita...
    Prawdziwa przyjaźń przychodzi wówczas, gdy cisza między dwojgiem ludzi nie jest męcząca....

  4. #14
    diablica
    Guest

    Domyślnie

    Ja bardzo miło wspominam kisiel z kawałkami czekolady (co do tego składnika to byłam przeciwna, ale cóż... demokracja w grupie... ) ugotowany na piecu z kamieni z rzeki. Był wieczór, noc mieliśmy spędzić w schronie w Balnicy. Ledwo zdążyliśmy pichcenie przed burzą. Muszę się pochwalić, że piecyk zbudowałam JA. I chociaż nie mam zdolności architektonicznych, to budowla utrzymala menażkę w stałej pozycji (znaczy się nie chybotała!) :D

  5. #15

    Domyślnie Breja

    Jak już wkrótce przeczytacie w relacji jestem miłośnikiem brei

    Cebula z mięchem podsmażyć (dusić raczej)

    10 min

    Potem groszek, kukurydza, fasola, sałatki

    10 min dalej dusić

    Czosnek, przyprawy.

    Podawać z ryżem, makaronem, kuskusem.

    Lubię kisielki z jagodami i malinami.

    Rano lubię wciągnąć kaszkę z jabłakami
    Pozdrawiam z dalekiej północy,
    Marcin.

  6. #16
    Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań
    Postów
    4,224

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Ezechiel
    (Jeśli pytasz o ten trzeci znaczy, że jesteś tym pierwszym)
    skąd to wyjasnienie/ Przed tem tego nie było i bardziej mi sie podobało
    Pozdrawiam
    bertrand236

  7. #17
    Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu
    Postów
    1,852

    Domyślnie

    Hej :)
    Przepis podpatrzony w Tatrach w czasach kartek na wszystko:

    -masełko
    -płatki owsiane
    -cuker
    -kakałoo
    -woda
    -Zupka chińska

    Płatki podgotowujemy do częściowego rozmoczenia (1 minutka, na szklankę płatków ćwierć szklanki wody) Wodę lekko osolic. Następnie wrzucamy kakałooo, cuker, masło i energicznie bełtając zasmażamy aż zrobi się gorące i zacznie nam być niedobrze z głodu.
    Wtedy garek zdejmujemy z ognia i otwieramy zupkę chińską, wąchamy, natychmiast ją wyrzucamy ( i tak byśmy wyrzucili więc najlepiej zrobić to w tym momencie ) i zaczynamy spożywać smakołyk. Niektórzy dosypują wanilii i/lub spryskują z wierzchu śmietanką w dezodorancie. Zalety: kaloryczność/niska cena/tempo przyrządzania/mała masa składników :)
    Smacznego :)
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

    właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

  8. #18
    Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Warszawa
    Postów
    150

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Derty
    Przepis podpatrzony w Tatrach w czasach kartek na wszystko:
    No i najlepsze lody na świecie, dostępne tylko w sezonie zimowym. Do kubka napakować odpowiedniej ilości śniegu, dołożyć ulubiony dżem, ucierać przez chwilę. Lepszych nigdy nie jadłam.

  9. #19
    Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd
    Postów
    1,096

    Domyślnie

    ...cos sie mi tu ...
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

  10. #20
    Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu
    Postów
    1,852

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Goska

    ...Do kubka napakować odpowiedniej ilości śniegu, dołożyć ulubiony dżem, ucierać przez chwilę...
    Z ust mi ten przepis wyjęłaś. Styczniowe biesiady lodowe w 'Piątce' składały się z:
    - potrawy j.w. (zalecam dżem malinowy) lub zamiennie z mrożonego kisielku (kisiel może być cieplejszy niż +0.5 st. C )
    - litworówki na spirytusie i krynicznej wodzie z Przedniego Stawu (listki arcydzięgla zawsze ktoś 'przypadkiem' znalazł w przepaści swego wora)

    Ktoś spyta dlaczego kisiel mrożony? Ano, w tamtym czasie w 'Piątce' w styczniu było wszystko mrożone :D Zwłaszcza w kocherni :P
    Tu jeszcze podam przepis na dojrzewanie kisielku 'Po jurajsku'. Gotujemy na mikroogniseczku 2,5 litrowy gar wody, a gdy wydaje się, że woda zaczyna lekko syczeć, wlewamy doń rozrobiony proszek kiślowy przeznaczony tylko na 1 litr cieczy i mieszamy aż do zupełnego znużenia. Ognisko oczywiście zagasa, gar odstawiamy w krzaki, uciekamy przed świeżym opadem śniegu do namiotu, a rano otrzymujemyw prezencie 2,5 litra cudownie pachnącego żelu, który pożeramy nie bacząc na jego temperaturę i małe lodowisko w łyżce, której używamy do jedzenia :) Nie sypać cukru!! Chrzęści w zębach niczym piach!!
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

    właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. śladami dolnośląskich pałacyków
    Przez buba w dziale Turystyka nie-bieszczadzka
    Odpowiedzi: 37
    Ostatni post / autor: 18-01-2013, 11:31
  2. noclegi w ukraińskich Bieszczadach
    Przez DiabełPiszczałka w dziale Wschodni Łuk Karpat
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 21-05-2012, 12:18
  3. Przewodnik po Alpach Rodniańskich
    Przez machoney w dziale Wschodni Łuk Karpat
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 24-11-2009, 09:26
  4. Grzbietem ukraińskich Karpat... [relacja]
    Przez WojtekR w dziale Wschodni Łuk Karpat
    Odpowiedzi: 34
    Ostatni post / autor: 12-08-2006, 22:26
  5. Wydalenie ukraińskich architektów
    Przez Stachu w dziale Dyskusje o Bieszczadach
    Odpowiedzi: 32
    Ostatni post / autor: 31-01-2005, 20:26

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •