Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Wspinanie, albo zabawy linowe w Bieszczadach

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

Domyślnie Odp: Wspinanie, albo zabawy linowe w Bieszczadach

Ale rozrzut rozmowy, jest tak spory ze mnie zamurowalo wrecz . Juz nie wiem o czym piszemy o ciezkowicach o odrzykoniu i korczynie o poczatkach wspinacznki w Polsce czy tez o wspinaniu w piaskowcu ,o ochronie skal .

O ochronie

Rejona rezerwatu to jest pozostalosc po kamieniolomie czyli formy nie dokonca naturalne , czarownica i ratusz to sa jedyne oseski ktore mozna podziwiac .
    Tak tak erozja przebiega wolniej jednak magnezja dziala z piaskowcem skracajac.
    Geniusz z parkow krajobrazowych wymysli sprytny sposob na usuniecie spitow i ringow mozna do dzis podziwac jego mysl technologiczna.

o histori

Jamielnica ,Urycz, Bubniszcze to hasza ? MIsiaczki drogie jak juz piszecie o histori to tam byly poczatki wspinacznki w piaskowcu i taternictwa polskiego tam chlopaki i dziolszki pocili, kuli nowe drozki, szlifowali paluszki w Tatry

Zreszta to temat rzeka......

Bieszczadnik Awatar dziabka1
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

Cytat Zamieszczone przez klopsik Zobacz posta
    Ale rozrzut rozmowy, jest tak spory ze mnie zamurowalo wrecz . Juz nie wiem o czym piszemy o ciezkowicach o odrzykoniu i korczynie o poczatkach wspinacznki w Polsce czy tez o wspinaniu w piaskowcu ,o ochronie skal .

[ciach]

Tak tak erozja przebiega wolniej jednak magnezja dziala z piaskowcem skracajac.

[ciach]

Jamielnica ,Urycz, Bubniszcze to hasza ? MIsiaczki drogie jak juz piszecie o histori to tam byly poczatki wspinacznki w piaskowcu i taternictwa polskiego tam chlopaki i dziolszki pocili, kuli nowe drozki, szlifowali paluszki w Tatry
    Piszemy o wszystkim, co dotyczy tego rejonu:))

Magnezja faktycznie nie działa na skałę pozytywnie, ale głównie z powodu koloru oraz jak zostanie deszczem nasiąknięta. Dlatego tak bardzo podkreślamy, w momencie popularyzacji rejonu, żeby zrezygnować z jej używania (bo de facto niezbędna nie jest), lub czyścić skałę. Ile ja sama się naczyściłam... Ale łojanty z Jury przybywające mają nawyk obfitego maczania. no cóż.

A co do tych skał obecnie ukraińskich - w kazdym ogródku wspinaczkowym były początki - czy to w okolicach Bubniszcza, czy to w okolicach Krosna, czy to Hejszowina czy Sokoliki. Czy to w Jurze. Tyle, że każdy takowy ogródek był penetrowany przez wspinaczy okolicznych - z okolicy Jeleniej Góry, Krosna i Lwowa.
    Tyle, że wspinaczka skałkowa przed II wojną popularna nie była. Przypadki zdobywania niskich form były raczej odosobnione. Rozwój wspinania skałkowego nastąpił po wojnie, kiedy pojawiły się ograniczenia w tatrach oraz odkryto możliwości Jury - dokładnie odkryły je środowiska łódzkie i warszawskie. No i eksploracja Sokolików - przed wojną eksplorowali je Niemcy - i całkiem przyzwoicie to robili,a po wojnie Polacy z okolicznych Jelenich Gór i Wrocławiów.
    I faktycznie po wojnie skałki były przygotowaniem w Tatry - głównie służyły do treningu hakowego. Natomiast jako cel sam w sobie zaczęły istnieć na przełomie lat 60. i 70.

To tak w mocnym skrócie.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

A droga pokutnikow sprzed 2 wojny w bramie bolechowickiej ?? to takze warszawa ?Przed wojna byly 2 osrodki Lwow i Krakow reszta to hasza.

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

A droga pokutnikow sprzed 2 wojny w bramie bolechowickiej ?? to takze warszawa ?Przed wojna byly 2 osrodki Lwow i Krakow reszta to hasza.
    Nie no - zgadza się - tyle, że Pokutnicy zaczynali pod koniec lat trzydziestych i kontynuowali w czasie wojny - ich słynne przejścia w tatrach. A Lwów - wiesz, popatrzę, w domu zajrzę dogłębniej do literatury. Bo szczerze mówiąc, o tym, ze wspinali się w Bubniszczach i okolicy, to nie wiedziałam. Wiesz może dokładniej, kto? Z tych Nazwisk Wielkich?

Ośrodki warszawskie i łódzkie zaczęły eksplorację skałek zawierciańskich )Podlesice, Kroczyce itp) na większa skalę po wojnie. Natomiast środowiska krakowskie eksplorowały skałki podkrakowskie - doliny Kobylańską, Bolechowicką i okolice.
    Ostatnio edytowane przez dziabka1 ; 27-12-2007 o 14:30 Powód: dopisek

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

Sumujac Krakow rozpoczal exploracje jury bo te doliny sa jej czescia . Co do Lwowa to znajdz 1 poradnik dla taternikow nie bede ulatwial Ci zadania pogrzeb sobie, wszystko jest w bibliotece.

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

Co do Lwowa to znajdz 1 poradnik dla taternikow nie bede ulatwial Ci zadania pogrzeb sobie, wszystko jest w bibliotece.
    Pierwszy poradnik dla taterników... To można różnie interpretować :) Np - w końcu Eliasz także był poradnikiem dla taterników tamtej epoki :) Ale możliwe, że chodzi ci o Klemensiewicza (powstała ostatnio nazwa plecak jest obrzydliwym dziwolągiem bez żadnego uzasadnienia)? Ale dobra - pogrzebię, tyle że nie mam czasu na siedzenie w bibliotece. Wjechałeś mi na ambicję

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)