Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Wspinanie, albo zabawy linowe w Bieszczadach

Mieszany widok

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Wspinanie, albo zabawy linowe w bieszczadach

zabawy linowe czy tyrolki niekoniecznie trzeba przeciez robic na naturalnych skalach. Moga byc na budynkach czy tego podobnych obiektach ktore sie znajdzie wszedzie. Choc fakt ze w samych bieszczadach nie widzialam ludzi z linami- najblizej chyba kolo przemysla na fortach
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2006

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    zabawy linowe czy tyrolki niekoniecznie trzeba przeciez robic na naturalnych skalach. Moga byc na budynkach czy tego podobnych obiektach ktore sie znajdzie wszedzie. Choc fakt ze w samych bieszczadach nie widzialam ludzi z linami- najblizej chyba kolo przemysla na fortach
    Można jeszcze wykorzystać do tego drzewa (do zjazdów), jeżeli chodzi o bieszczady to są firmy zajmujące sie tym jak np. ta z ośrodka WZW Jawor.
    Tu adres www :
    http://www.sps.one.pl/index1.html

Można ewentualnie u nich sie spytać czy są jakieś miejsca ciekawe w bieszczadach, być może coś wiedzą i uprzejmie odpowiedzą (adres email na stronie www), chociarz oni niekoniecznie pewnie taką typową wspinaczke robią, najczęściej są to zjazdy na linach itp.

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    Kiedyś w tvn widziałem urywek jak z zapory na Solinie robili zjazdy.....
    a mi się marzy tak na spokojnie podyndać na moście wąskotorówki koło Komańczy to chyba było... jak się na Duszatyń idzie....
    no chyba ze mi się mosty pomyliły.... ale on tam taki wysoko nad doliną...
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Pytam o skałki, bo mój mąż i starszy syn się wspinają i czasem przy okazji turystycznej wyprawy warto zabrać ze sobą kawałek liny i wspinaczkowe butki i spróbować czegoś nowego.

Wspinali się kiedyś np. na Kamieniach Brodzińskiego (zagadka - czy ktoś wie gdzie to jest ?)

Kamień Leski i Prządki są wśród wspinaczy nawet z odległych okolic ogólnie znane, interesowały mnie też inne rejony, a zwłaszcza takie mniejsze bulderowe.

Przy okazji dziękuję za "czystkę" w temacie, ale mam pretensje że w rozpędzie usunięto też moje podziękowania dla Anyczki

Pozdrowienia

Basia

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Wspinali się kiedyś np. na Kamieniach Brodzińskiego (zagadka - czy ktoś wie gdzie to jest ?)
    Basia
    Tam teraz syf,więcej rozbitego szkła niż piasku,nie mówiąc o "normalnych" śmieciach.A na skałach "grafitti".Polecam Ci Diabli Kamień k. Szczyrzyca.
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Tam teraz syf,więcej rozbitego szkła niż piasku,nie mówiąc o "normalnych" śmieciach.A na skałach "grafitti".Polecam Ci Diabli Kamień k. Szczyrzyca.

Wielka szkoda, bo to urocze miejsce.
    Ale od czasu wybudowania knajpy tuż u podnóża skał niestety wiele się zmieniło na gorsze.

(i znów wracamy do tego tematu co zwykle - jak bardzo źle uroczym i nieznanym ogółowi miejscom służy nadmierna reklama)

A na "Diablim Kamieniu" koło Szczyrzyca byłam wiele razy, ostatnio całkiem niedawno - w marcu b.r.

Pozdrowienia

Basia

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

..ot i mie wyręczyli... dziękuję... baletki to zawsze biorę, jak nie ma jakiejś skały to zawsze można się wbić w murek, most itp.
    ...pozdrawiam skałołazów...

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

kamienie brodzinskiego sa nad lipnica murowana czy sa tam inne skalki i czy sie tam ktos wspina a i owszem

Bieszczadnik Awatar dziabka1
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

To ja może podsumuję - na Podkarpaciu najlepszym ogródkiem wspinaczkowym z liną jest Kamieniec - czyli grupa skał za Zamkiem Kamieniec w Orzykoniu. Są one wyposażone w asekurację w postaci ringów, ostatnio widziałam, wymienianych. I tam można się wspinać legalnie - pozwala na to właściciel terenu.
    W rezerwacie Prządki wszystkie ringi urypano w roku 1995 i wspinać się tam oficjalnie nie wolno. A szkoda... Ale i tak jest tam cała masa bulderów.
    Z liną wolno także na Sokolim Grzbiecie i na Strzelnicy, tam tez całe mnóstwo milych bulderów. Status wspinania w tamtej okolicy chyba nie jest uregulowany - nie jest to już rezerwat, ale nikt oficjalnie na wspinanie nie zezwolił (chyba, że czegoś nie wiem).
    Z liną wspinają się także na Kamieniu Leskim, jest tam tez parę sympatycznych bulderów.
    No i ogólnie cały ten teren usiany jest mniejszymi lub większymi głazami, na które można włazić z każdej strony. Tyle, że lina już wtedy raczej niepotrzebna.

Ogólnie mam do tych skał osobisty stosunek - spędziłam tam duzo przemiłych chwil i polecam bardzo.

Pozdrav
    madziaba

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez dziabka1 Zobacz posta
    .
    W rezerwacie Prządki wszystkie ringi urypano w roku 1995 i wspinać się tam oficjalnie nie wolno. A szkoda...
    Nic nie szkoda... ,że urypano ?? i dobrze ..co to znaczy "oficjalnie nie wolno"??? przewodniku dziobka??
    Przecież te skałki bez "wspinania" niedługo się stoczą z górki na drogę poniżej i to z samego "łażenia" tam , tak że przestrzegam tych co jadą poniżej drogą.
    Jestem gotów odciąć "siekierką" linę każdemu którego spotkam tam "nieoficjalnie" i nie tylko ja jestem gotów, ale inni też.
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)