o tej tablicy ?
powinno być dokładnie 12 miesięcy wczesniej .
W tamtym rejonie statnia masowa egzekucja żydów odbyła sie na kirkucie w Ustrzykach Dolnych w styczniu 1943 roku . Dwaj gestapowcy rozstrzelali wówczas 24 słownie dwudziestu czterech Żydów którzy zbiegli z transportu do Sobiboru czy Bełżca bo źródła - w Polsce - różnie podają .

Zobacz kiedy zlikwidowano obóz w Zasławiu . To też Bieszczady . Jesień 1942 a na wiosnę Niemcy przystapili do zacierania sladów , zwieźli kilkudziesięciu więźniów którzy z dołów wydobywali ciała i palili je na stosach . Popioły wrzucili do rzeki .

W czerwcu 1943 w Bieszczadach Niemcy i ich ukraińscy sojusznicy nie mogli zebrać 650 Żydów w jednym miejscu , poprostu już ich tylu nie mieli

Jeden z dwóch gestapowców którzy rozstrzeliwali Żydów nazywał sie Doppke , jego ojciec mieszkał w Cisnej .
Sam gestapowiec w 1973 roku został skazany przez sąd w Berlinie na karę dożywocia .

A z tej egzekucji uratowała się jedna dziewczyna , zgineli w niej jej rodzice i 6 - cioro rodzeństwa . Jej później pomógł polski ksiądz .

To nie jest pomyłka tylko celowe oszustwo

własnie na innym forum kończę opisywanie historii zagłady najpierw Żydów , później Bojków . Sporo tam o lesku i okolicach , szukałem kogoś kto by mi pomógł i dopowiedział ponieważ chwilowo mieszkam bardz daleko a w Biesy jeździłem od dziecka

przez kilkanaście lat moim sąsiadem był człowiek z Baligrodu ,za komuny odsiedział 25 lat - 1949 1974 no w 74 już wyszedł . teraz już nie zyje . Pomagałem mu , zreszta wszyscy we wsi mu pomagali bo był bardzo dobrym człowiekiem .
Sam nigdy nie wrócił w Bieszczady a ja miałem jeżdżącą pracę więc przywoziłem mu zdjęcia miejsc o lktóre pytał .