Cytat Zamieszczone przez Zosia samosia
P.S. Wydaje mi się jednak, ze to wodospad a nie kaskada, choć czy ja wiem.......
Nie jestem osoba do której musi należeć ostatnie zdanie
Ja wbrew pozorom też nie, chociaz czesto bezwiednie tak wychodzi, cóż poradzić - a jak czegoś nie wiem, to pisze wprost że nie wiem, laik jestem, itd. IMHO warto dyskutować, wymieniac poglądy i podawać praktyczne linki w tej części forum (Opinie turystów) ponieważ ma ono w założeniu charakter praktyczny. Im więcej merytorycznych wypowiedzi i opinni forumowiczów, tym lepiej bo komus się to kiedyś przyda - potem odsyłamy ludzi do wyszukiwarki, a tam więcej "bla, bla" niż konkretów i nie dziwię się że po kilku próbach człowiek się zniechęca (sama wyszukiwarka tez jest na razie niestety daleka od ideału, gdyż moim zdaniem wyrzuca za dużo wyników za słabo je przesiewając).
Jeśli chodzi o wodospady/kaskady to nie wiem, myslę że w przypadku rejonu tak ubogiego w tego typu osobliwości jest to bez większego znaczenia. Natomiast encykolopedia (wikipedia) mówi tak:
Wodospad - swobodny, pionowy spadek wody rzecznej, spowodowany różnicą poziomów dna koryta rzeki lub potoku. Szereg wodospadów nazywa się kaskadą.