Polecam Ustrzyki Górne, to jest serce Bieszczadu i znakomita baza wypadowa na najbardziej znane szlaki.
Polecam Ustrzyki Górne, to jest serce Bieszczadu i znakomita baza wypadowa na najbardziej znane szlaki.
@diabeł
Nie zgadzam się do końca ze stwierdzeniem, że Bieszczady są latem nader łagodne. Może i są, ale jak ktoś chce jechać pierwszy raz, to niech się odpowiednio przygotuje na różne warunki pogodowe, załatwi odpowiedni sprzęt (wiadomo: buty, plecak, kurtka itp. - to tylko na samo wędrowanie). I nabrać odpowiedniego szcunku do gór samych w sobie. Bieszczady są często uważane za "pagórki", czy też "górki" i taka opinia krąży. Taka opinia i jej powielanie według mnie może prowadzić i prowadzi do nieodpowiedniego podchodzenia do tych rejonów.
Jak zmienne i trudne warunki mogą być w Bieszczdach niech będzie akcja na Bukowym Berdzie jakieś 2 tygodnie temu o czym wspominał i linkował Recon
http://wiadomosci.onet.pl/1985290,11,item.html
Ostatnio edytowane przez Mery ; 22-06-2009 o 09:22
Gościniec mroczny i wciąż wyboisty...
Ale latem Mery, to się nie zdarza.
Jedynym realnym niebezpieczeństwem są jedynie chyba burze.
Pozdrawiam:)
wybacz Mery ale ale nie wyobrazam sobie lekcewazenia zadnych gor.pozdrawiam
Na początek chciałem się przywitać - WITAM :)
Zamierzam w tym roku wybrać się w Bieszczady. Kiedyś byłem w Wołosatym, jeszcze jako dziecko i od zawsze marzyłem aby tam wrócić. Uwielbiam góry, co roku jeżdżę w Tatry i pokonuję na nogach wiele kilometrów. W tym roku zdecydowałem, że jadę w Bieszczady (w Tatrach za duży tłok i większość szlaków już zwiedziłem) bo pamiętam "przez mgłę" że są piękne. Teraz do rzeczy. Szukam spokoju i żeby było blisko na szalki turystyczne... Wołosate z tego co pamiętam były dość dzikie... jak jest dzisiaj?
Dodam tylko, że w Tatry zawsze jeździłem we wrześniu (trochę mniej turystów niż w sezonie i góry jakieś takie piękniejsze) a w Bieszczady mam zamiar jechać na początku sierpnia (tak dostałem urlop w tym roku). I moje pytanie brzmi czy w sezonie Bieszczady są bardzo zapchane turystami?
Pozdrawiam.
Witaj!To zależy gdzie.Jeśli chodzi o te popularne miejsca,możesz się spodziwać spotkań.Jeśli szukasz ciszy,wybierz mniej uczęszczane (a jest ich niemało).Pozdrawiam.Powodzenia.
WUKA
www.wukowiersze.pl
Dzięki za odpowiedź. Może uda wynająć się coś w Wołosatym :)
hej
fajny szlak to Komańcza - Cisna, w sam raz na trening ciała przed mocniejszymi trasami.Idziesz 8-10 h prawie cały czas lasem. Idziesz z plecakiem bo do komańczy już sie tego dnia nie cofniesz ;-).Wcale nie jest łatwo.
hej
Pytanie czysto teoretyczne (bo raczej się nie zdecyduje)- czy na szlaki można wchodzić z psem? Nie ma zakazów, problemów itp. Pies oczywiście przy nodze i na smyczy.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki