Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Kurs na przewodnika beskidzkiego!!!

Marcowy
    Guest

Domyślnie

Wygląda na to, że na micie o wysokości przewodnickich zarobków ktoś próbuje zbić fortunę Kursy przewodnika beskidzkiego, organizowane przez uniwersyteckie koła w Warszawie i Lublinie, kosztowały 50-100 zł za semestr (plus oczywiście koszty wyjazdów).

Cytat Zamieszczone przez Goska
    Info o kursie znajdziecie na:
    Te notki są dość enigmatyczne, więc może doszło do jakiegoś nieporozumienia...

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcowy
    Te notki są dość enigmatyczne, więc może doszło do jakiegoś nieporozumienia...
    Niekoniecznie, ceny by się zgadzaly i tu i tu. Weź tylko pod uwagę, że jest to zupelnie inny charakter kursów - w SKPB masz zajęcia raz w miesiącu + chyba 3 obowiązkowe wyjazdy (w tym zdaje sie 14 i 21 dniowy). Tutaj zajecia sa pewnie cześciej (np. raz w tygodniu czy na 2 tygodnie - choć kurs trwa nieco krócej) + wyjazdy 1-2 dniowe. Chociaz wyjazdy niby są kasowane osobno. Sam jestem ciekaw... Ale w sumie wychodzi na to, że jest porownywalnie. Żeby do tego dojść trzeba by znac liczbę godzin kursów.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

lucyna
    Guest

Domyślnie kurs przewodnicki

Boże o czym Wy mówicie. Kurs trwa prawie półtora roku. U nas były wykłady w każdy piątek, sobotę, w niedziele wyjazdy, częśc praktyczna. To charówka. To co niektórzy nazywają kursem przewodnickim to wg mnie kpina. Takiego przewodnika z całym szacunkiem każdy z nas przewodników kształconych w Biesach zgubiłby pod Tarnicą.

lucyna
    Guest

Domyślnie kurs przewodnicki

Jeszcze jedno. Policzyłam koszty które poniosłam. Uprawnienia dostałam w 2001 r. 4 tys zł plus koszty imprez towarzyszących z których słynęliśmy i jako klub przewodników słyniemy. Norma wykłady, praktyka i imprezy, imprezy i tak przez rok. Najpiękniejszy okres w moim zyciu. Dodatkowy koszy 2 tys. Buty, kurtki, polary to 1500 zł. Corocznie tracę na książki regionalia ok. 1500 zł. Co roku mamy kilkanaście szkoleń. Nie mogę więc zrozumieć ani cen ani zakresu szkolen przewodników studentów

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Re: kurs przewodnicki

Cytat Zamieszczone przez lucyna
    Nie mogę więc zrozumieć ani cen ani zakresu szkolen przewodników studentów
    To chyba zbyt daleko idące wnioski. Owszem byc na miejscu, a być daleko to spora róznica. Jednak tajemnica sukcesu kryje się w pasji - co sama kilka postów wczesniej przyznałas. Jeżeli ktoś jest pasjonatem nie tylko przed kursem, ale i po - to latwo przyswaja niezbędną wiedzę i robi w głowie potrzebne aktualizacje. Znajomosc szlaków jest na dalszym miejscu Znam, aczkolwiek głównie witrualnie kilku przewodników związanych z SKPB i wiedzy o Bieszczadach mogę im tylko pozazdrościć - wiedzy historycznej i etnograficznej, bo te pare szlaczków w Bieszczadach czy na Przedgórzu to chyba maly problem - tylko na tym forum jest całe mnóstwo osób które znają teren lepiej od niejednego przewodnika (zwłaszcza od tych którzy znają tylko szlaki i prowadzą grupy w kółko w e same miejsca). Napotkalem tez kilku, po przeczytaniu których publikacji i takich tam, jestem zdania, że uprawnienia przewodnickie powinny byc weryfikowane, np. obowiązkowy egzamin praktyczny co kilka lat. Ale nie wierzę, że po kursach w PTTK i tacy równiez się nie zdarzają - wystarczy na kilka lat wypasć z obiegu. Dlatego też, az tak nie generalizowałbym - bo jest to opinia nieco krzywdząca, a patrzę na to zupełnie z boku, bo mnie uprawnienia przewodnickie ani ziębią ani grzeją.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Marcowy
    Guest

Domyślnie

Takiego przewodnika z całym szacunkiem każdy z nas przewodników kształconych w Biesach zgubiłby pod Tarnicą.
    Nie jestem przewodnikiem i nie mam pojęcia o podziałach na "bieszczadzkich" i "studenckich". Jednak sam fakt dokonania takiego rozgraniczenia budzi mój wewnętrzny opór...
    Czy ktoś, kto zdobył prawo jazdy w Warszawie, jest automatycznie lepszym kierowcą od tego, który przygotowywał się na powiatowej drodze w Pcimiu?
    Mam wrażenie, że i tam, i tu liczy się - jak pisze Piotr - pasja, indywidualne predyspozycje i jeszcze dar od Pana B.

plus koszty imprez towarzyszących z których słynęliśmy
    No chyba, że to TE słynne imprezy...

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Śląsk

Domyślnie

Kilka wiadomości dla kandydatów na przewodników:
    -szkolenie powinno obejmować co najmniej 250 godzin
    -50 godzin część wspólna dla przewodników
    -50 godzin część ogólna dla wszystkich rodzajów przewodnictwa górskiego
    -150 godzin część szczegółowa
    Szkolenie dla kandydatów na przewodników górskich powinno trwać co najmniej 10 miesięcy a w programie powinne być zajęcia praktyczne w warunkach zimowych
    Według mnie koszt ciut za wysoki ale organizatorzy muszą też na tym zarobić. Co do kursów organizowanych na uczelniach to wykladowcy po prostu nie pobierają za to pieniędzy. Od zmiany ustawy o turystyce osoba wykładająca na kursie musi mieć wyzsze wykształcenie co podroża koszty kursu. Zgodę na organizację kursu wydają wojewodowie, może to być zezwolenie jednorazowe lub stałe.
    pozdrowieniazbyszekj

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)