Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Pytanie z Cape Town w RSA

szepczący_wiatr
    Guest

Domyślnie Pytanie z Cape Town w RSA

mój znajomy od lat mieszka w RSA . Tak sie złozyło ze mielismy wspólnego znajomego
    nazwisko Bachta lub Bahta , nie wiem jak sie to pisze bo znam je ze słyszenia
    Ten Pan / Tadeusz Bachta , lub Bahta / juz nie żyje . Urodził się w Cisnej jeszcze przed wojną . Późn iej mieszkał w Baligrodzie a na samym końcu w miejscowości Rabe ale w tym starym . Kilka lat temu bylismy tam z ekipą TV i ludźmi z Kanady .
    Były zdjęcia , rozmowy , dyskusje i wycieczki na Wielką Górę .
    Okazalo sie że było wilkie zainteresowanie zdjeciami tego co jeszcze zostało /?/ z dawnej wsi Rabe .
    W tym roku tez byłem w Bieszczadach ale w innych okolicach .
    Mój znajomy z RSA ma sasiada który urodził się w tamtej miejscowości . Kiedy dowiedział sie że bywam w Bieszczadach poprosił mnie o zdjęcia z tej miejscowosci . O dziwo on nie wie ze juz nie ma dawnego Rabe . Nie wierzy mi . Twierdzi iż go oszukuję bo nie chce pomóc . Wysłałem mu zdjecia miejsca gdzie stała cerkiew , myslałem ze to akurat rozpozna . Myliłem się . To wg niego potwierdzenie ze nie chce mu pomóc .

Czy ktoś wie gdzie w sieci mozna znaleźć jakies wiadomości , najlepiej ze zdjeciami bo ten Pan polskiego nie zna , o dawnym Rabe ?
    A moze ktoś mógłby mu wysłać aktualne fotki jego rodzinnej wsi ?
    Bardzo mi zależy bo teraz juz nie wybieram sie w Bieszczady . A po drugie wyslę mu to samo co dawniej , w co on nie wierzy . Pisze ze to nie jest mozliwe zeby taka " duża " ? wieś nagle przestała istnieć .

adres mogę podac na priwa bezposrednio do RSA do Cape Town do mojego znajomego .

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie

podaj dokładnie o które rabe Ci chodzi. Fotki wykonam w tym tygodniu i dam znać
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    warszawka

Domyślnie

Spora ilośc zdjęć przedwojennego Rabego - tego niedaleko Chryszczatej - jest w zasobach nie eksponowanych Muzeum w Sanoku, jeszcze więcej jest w Archiwum Państwowym w Rzeszowie i Krakowie. natomiast największą kolekcję zdjęć z okresu 1939 - 1948 ma IPN w Warszawie.
    Widziałęm sporo zdjęć w prywatnych zasobach współczesnych mieszkańców Bieszczad.
    Pewna ilośc dokumentów i zdjęć z tego terenu znajduje się w posiadaniu Kurri Biskuopiej w Rzeszowie i Krakowie, ale trudno bedzie do nich dotrzeć. Udało mi sie kiedyś do cześci tych zasobów dotrzeć, ale nie jestem w stanie określic ich rzeczywistego rozmiaru.
    Wszystkie te archiwa maja jedna właściwość; bardzo trudno do nich dotrzeć a jeszcze trudniej cokolwiek uzyskać.

szepczący_wiatr
    Guest

Domyślnie

my mamy sporo zdjęć z czasów 1934-5 do w zasadzie 1945 , spotykam sie ze kiedy poruszam ten temat moje posty sa ...blokowane lub usuwane .
    Byłem tam z " wycieczką " z Kanady . Podobno wszystko było załatwione bardzo wysoko . Ludziom wolno było szukać swoich pamiatek .

Później wyszła afera . Owszem coś tam znaleźli ale nikt z zainteresowanych tego nie widział . Wczesniej była zabawa i popijawa . Wyjechali w nocy .

Z tego co nam przysłali to pisza że szukali , znaleźli i zabrali jakąś książkę z cerkwi .
    Była im potrzebna do ustalania formalnosci spadkowych czy cos tam .
    Ja miałem z tego czasu takie gliniane kubeczki

brzydkie brązowe . 3 szt , jeden bez ucha .
    W Lublinie zamieniłem je na jeden " ładny , żółty - jak złoty , " . Po czasie dowiedziałem sie ze w denkach tamtych brzydkich " coś było " .

Nigdy sie nie dowiedziałem co . Wymiany dokonałem na bazarze .

Teraz omijam tamto miejsce bo znajomi sie z nas śmieja .
    Mam gdzies zdjecie tego " nowego dzbanuszka "

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)