Łoj!! Bo zostaniesz obwieszczony antys....Zamieszczone przez Marcowy
Eeee tam...wystarczy, że stoją, a za jakiś czas samo się wyleje i wysypieZamieszczone przez Marcowy
![]()
Byłem ostatnio w Taterkach. Na Cz. Wierchach gawiedzi sporo, ale już na Okrężnicy Chochołowskiej pusto i cicho od Wołowca. W Jarząbczej ze 30 osób, nieco więcej w Starej Robocie. A w schronach ornaczańskim i chochołowskim miliony rodzinek z wrzeszczącymi dziećmi. Jednak piwko w schroniskach to jest jakaś zapora na tłuszczę :) W Wysokie się nie wbiłem, ale młodociani szaleńcy lubujący się wysypiać 'na scyzoryka' czyli na siedząco na schodach, oznajmili, że parcie na Rysy i Orlą Szosę zelżało z powodu śniegu. Aż żałowałem, że nie polazłem choćby na Gąsienicową...
Z ciekawostek - tatrzańskie świstaki synantropizują się uparcie i zasiedlają już nawet takie przelotowe miejsca, jak podejście na przełęcz między Rakoniem a Wołowcem. Pozwalają się też fotografować i to jeszcze za darmo :D
I nieco dla uspokojenia ekologów o zszarpanych nerwach. Cudownie przyroda zabliźnia rany po człowieczej działalności czego przykładem zbocze, po którym onegdaj biegł szlak na Tylkowe Kominy. W miejscu, gdzie 20 lat temu było gliniaste klepicho, znalazłem 4 rzadkie i cenne gatunki roślin!! To dowód na potrzebę tworzenia rezerwatów.
Trochę tylko szkoda, że Derekcja PN-u dopuściła do niemal całkowitego zarośnięcia przełęczy Iwaniackiej i zakrycia przez las cudownych panoram z tego miejsca. Ale to już działeczka do zupełnie innego tematu, który niebawem chcę poruszyć na Forum.

Odpowiedz z cytatem
Zakładki