Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 77

Wątek: Bobry

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Becia34
    Na forum od
    09.2010
    Rodem z
    Radom

Domyślnie Odp: Bobry

Nie jestem pewna. Biorąc pod uwagę ostre warunki klimatyczne wydaje mi się że nie. jak sprawa miała się na przestrzeni wieków - nie wiem trzeba by zapytać biologa. Temat bobrów z suwalszczyzny jest mi bardzo bliski ale o bobrach ,, górskich " wiem o wiele mniej.

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

no ale tan napisałeś, że to Derwich reintrodukował
    I to mnie niepokoi, bo nie wiem, jak jest. Ja ten temat lepiej znam jeśli chodzi o reintrodukcję w puszczy Kampinoskiej
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Na forum od
    09.2010
    Rodem z
    Radom

w necie znalazłam że: Pierwsze próby osiedlenia bobrów w Bieszczadach podjął wiosną 1982 roku, nieżyjący już, pierwszy "bobrowniczy" Rzeczypospolitej prof. Wirgiliusz Żurowski

Na forum od
    09.2010
    Rodem z
    Radom

pytałam babuszki i faktycznie bobry w Biesach były. Potwierdza to przewodnik Pascala ,, Bieszczady i Pogórze Przemyskie " cyt: dzięki staraniom pracowników parku i leśników powróciły w te strony bobry wytępione przez ludzi parę wieków temu "

Bieszczadnik Awatar Kusto
    Na forum od
    09.2010
    Rodem z
    Zgierz

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    Bobry są wszędzie!!!!
    Są w dolinie Biebrzy, zawsze tam były.
    Są w Borach Tucholskich, są od zeszłego wieku
    Są w Bieszczadach, nawet w Łopience obok cerkwi, - ktoś je "zasadził"
    Ale w Zatoce Gdańskiej???
    Długi
    Ha! w Zatoce Gdańskiej na klifach i wydmach też rośnie buczyna (bez ładu bez składu )... Trójmiasto otoczone jest przepięknymi pagórami z których spływają drobne i trochę grubsze cieki wodne, przepiękne to miejsca, nieraz tamtędy chodziłem, rzeczki wpadają do zatoki, jeden taki bóbr wybrał się może pod osłoną nocy do Zatoki i chciał troszka posurfować...
    Ostatnio edytowane przez Kusto ; 22-09-2011 o 16:42 Powód: uzupełnienie wypowiedzi

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

Z danych opublikowanych przez GUS wynika, że w Polsce, również w Bieszczadach rośnie liczba zwierząt chronionych. Okazuje się że największymi szkodnikami są bobry. Co roku wyrządzają straty w wysokości po 10 mln złotych.
    http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140129/BIESZCZADY00/140129483

Qrcze, drogie w utrzymaniu są te bieszczadzkie bobry!
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

Tak, wczoraj czytałam w jakimś starszym numerze (może nawet z 2012), bodajże Głosu Lasu, że liczba bobrów strasznie rośnie i 82% z pieniędzy jakie idą na ratowanie szkód wyrządzonych przez zwierzęta wynikają ze szkód bobrów i też były to kwoty w milionach. Na tamtej mapie było rozrysowane rozmieszczenie bobrów i tak zdecydowanie więcej ich było na trenach na północ od bieszczadów.
    "Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.

Bieszczadnik Awatar delux
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    piekła,cieleśnie lubuskie, sercem Teleśnica i Terka .

Nie zapomne jak parę lat temu w czasie wędkowania na Solinie podpłyneliśmy cichutko pontonem na silniku elektrycznym w okolice brzegu bo zobaczyliśmy z daleka jakieś zwierzę,okazało się że to przepiękny bóbr obrabiający w imponujących ząbkach sporą gałązkę...to było przeżycie obserwować go tak gdzieś z odległosci 15 m.....
    Tak być nie może,bo tak być musi...

Szkutawy
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
    Tak, wczoraj czytałam w jakimś starszym numerze (może nawet z 2012), bodajże Głosu Lasu, że liczba bobrów strasznie rośnie i 82% z pieniędzy jakie idą na ratowanie szkód wyrządzonych przez zwierzęta wynikają ze szkód bobrów i też były to kwoty w milionach. Na tamtej mapie było rozrysowane rozmieszczenie bobrów i tak zdecydowanie więcej ich było na trenach na północ od bieszczadów.
    Wszystko prawda... ale tak wysokie szkody spowodowane są efektami powodzi na które wpływ bobra nie jest obojętny i dotyczy to terenów głównie wykorzystywanych przez człowieka. Na mniejszych ciekach wodnych, tych w szczególności nieuregulowanych, można się dopatrzeć pozytywnego wpływu bobrów związanego z retencją. Oczywiście nie odbywa to się też bez szkód w drzewostanach.
    To dzisiejsze zdjęcia z bobrzego niebieszczadzkiego bytowania:
    1-DSC_0676 kopia.jpg1-DSC_0678 kopia.jpg1-DSC_0682 kopia.jpg1-DSC_0693 kopia.jpg1-DSC_0694 kopia.jpg1-DSC_0695 kopia.jpg
    .... widać, że nawet za sosnę próbują się brać.... że też im zęby od żywicy się nie posklejają:
    1-DSC_0685 kopia.jpg
    ... a tutaj ścieżka i autostrada bobrza:
    1-DSC_0690 kopia.jpg1-DSC_0686 kopia.jpg
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Szkutawy
    Guest

... a tu szersze spojrzenie na ich pracę w tym miejscu i jej efekty z ubiegłego roku:
    1-DSC_0006 kopia.jpg1-DSC_0012 kopia.jpg1-DSC_0139 kopia.jpg

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 3 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)

Uprawnienia umieszczania postów