Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 75

Wątek: Kto to jest HRYŃ

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

joorg>>> wydaje mi się, że jednak Piotr ma rację. O historii nalezy mówić. Zarówno tej chwalebnej jak i tej haniebnej. I to nie tylko o naszej. Jasne jest, że sa ludzie obiektywni i nieobiektywni, ale obu stron nalezy wysłuchac, a wnioski wyciągnąc samemu.
    Ja sam nie mam jeszcze wyrobionego w 100% zdania na temat postawy niektórych Ukraińców (celowo nie uzywam określeń "nacjonalista" banda UPA i "bohater")
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joorg
    moze za duzo wiemy...
    Wiedzy (tej rzetelnej) nigdy za dużo...
    Chodzi jednak przede wszystkim o prawdę...a nie o interpretację
    (punkt widzenia jest zależny od punktu siedzenia) tak bardzo charakterystyczną w historyczno-filozoficznych dywagacjach Piotra

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doczu
    O historii nalezy mówić
    całkowicie sie zgadzam ale bez gloryfikowania jednostek - przynajmniej tak to ja odebrałem , może nie prawidłowo?
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

a nie pomyślałeś .. ,ze moze za duzo wiemy... a może trzeba rozmawiac o jednej i drugiej stronie jednoczesnie
    Nigdy nie wiemy za dużo. Oczywiście że trzeba rozmawiać o jednej i drugiej stronie. Chodzi mi jedynie o to, żeby nie robić z tego tabu. Ten wątek jest o jednej stronie, inny będzie o drugiej, nie trzeba od razu nawoływać do zamykania tematu.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtekR
    Chodzi jednak przede wszystkim o prawdę...a nie o interpretację
    (punkt widzenia jest zależny od punktu siedzenia) tak bardzo charakterystyczną w historyczno-filozoficznych dywagacjach Piotra
    Przeczytaj jeszcze raz wątek do którego pijesz. Nigdy na tym forum nie wypowiadałem sie (jeszcze) oceniając którąkolwiek ze stron. Wystarczyło napisać, że oprócz całego zła które wyrządził jeden z generałów były jeszcze inne aspekty, aby zostać zaszufladkowanym. Krótko mówiąc fakty historyczne, które są nie po Twojej myśli nie są już prawdą tylko dywagacjami. Mijasz się z prawdą o którą (niby) Ci chodzi.
    Piotr

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Mijasz się z prawdą o którą (niby) Ci chodzi.
    fakty historyczne, które są nie po Twojej myśli nie są już prawdą tylko dywagacjami
    Jak zwykle jesteś nieomylny i wszystkowiedzący.
    Jak wobec tego wygląda Twoje stwierdzenie:
    Nigdy na tym forum nie wypowiadałem sie (jeszcze) oceniając którąkolwiek ze stron.
    w stosunku do następnego:
    Wystarczyło napisać
    Zagadka: które jest prawdziwe?
    (Zapewne wyrzucisz ten post do kosza)

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

całkowicie sie zgadzam ale bez gloryfikowania jednostek - przynajmniej tak to ja odebrałem , może nie prawidłowo?
    hmm... czyżbys sugerował, że gloryfikuję którąś ze stron ? Jeśli tak, to zapewniam że daleki jestem od tego. I nie będę tego mógł zrobić bez dokładnego zagłebienia się w temat, i zrozumienia istoty, takich a nie innych zachowań.
    Na razie wiec nie starcza mi wiedzy i siły, aby opowiedzieć się po którejś ze stron. Patriotyzm podpowiada jedno, ale zdrowy rozsądek drugie, a decyzję... hmmm... może kiedyś uda mi się podjąć.
    http://www.doczu.pl

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Jak zwykle jesteś nieomylny i wszystkowiedzący.
    Tani chwyt, jak na określenie kogoś kto ma swoje zdanie.
    Jak wobec tego wygląda Twoje stwierdzenie:
    Nigdy na tym forum nie wypowiadałem sie (jeszcze) oceniając którąkolwiek ze stron.
    w stosunku do następnego:
    Wystarczyło napisać
    Wygląda normalnie. Oczywiście, że nigdy nie oceniałem żadnej ze stron. "Wystarczyło napisać" - to wg Ciebie była ocena? Gdzie w którym miejscu? Napisałem że były inne aspekty. To wszytko. W ktorym miejscu dokonałem oceny? W którym miejscu opowiedziałem się za którąkolwiek ze stron? "Były jeszcze inne" - możesz to zrozumieć? Nie dobre, nie złe, nie wg mnie złe, nie wg mnie dobre, nie ci byli tacy a ci owacy. To jest ocena?
    Zagadka: które jest prawdziwe?
    J/w - oba. Nieprawdziwa jest Twoja nieudolna próba manipulacji moimi wypowiedziami. Jestem równiez przekonany, że potrafisz przytoczyć moje "historyczno-filozoficzne dywagacje".
    (Zapewne wyrzucisz ten post do kosza)
    Jasne, wszystkie niewygodne dla mnie posty wrzucam do kosza albo kasuje. Zanim znowu zaczniesz inputować, przypomnę że wątek o Świerczewskim (jako jedyny który skierowałem do Kosza) trafił tam jako OT w innym wątku, a jako nowy sie nie przyjął.

Forum służy do wymiany poglądów, czy Ci sie to podoba czy nie. Mam prawo przedstawić swoje zdanie, tak jak każdy inny. Nie musisz się z nim zgadzać, nikt nie musi się z nim zgadzać. Nie narzucam go - gdybyś nie zauważył - tylko przedstawiam. Nie pisze: "X pieprzy głupoty a naprawde jest tak jak ja mówie". Jesli sie z nim nie zgadzasz to napisz to, ja to uszanuje - zamiast łapać za słówka i uciekać się do banalnych chwytów. Każdy kto chce uczestniczyć w jakimkolwiek forum dyskusyjnym musi liczyć sie z tym, że spotka się z wypowiedziami które będa niezgodne z jego przekonaniami, bo ludzie na szczęscie nie sa tacy sami.
    Piotr

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doczu
    czyżbys sugerował, że gloryfikuję którąś ze stron ?
    nie Doczu -- zdecydowanie nie to miałem na uwadze -- sugestia moja (moze mylna )był ogólnie do tematu -- i propozycją ,żeby nie iść w tym kierunku
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiekjakub
    Stefan Stebelski jest uważany za jednego z najlepszych dowódców UPA - był świetnym taktykiem. Zaczynał zdaje się od szeregowego i stopniowo awansował; gdy zginął był w stopniu majora

"najbardziej swą okrutnością (wobec Polaków) wsławił sie Chrin jeden z przywódców sotni , która działała na terenie Sanoka po Myczkowce i Soline... o sotnii Chrina ... ci młodzi ludzie mieli tylko jedno pragnienie --zemsta , zemsta i jeszcze raz zemsta.." (to są cytaty z opracowań historycznych)
    i jak to sie ma do stwierdzenia "był świetnym taktykiem" ???
    zdaję sobie sprawe , ze dla jednych był bohaterem a dla drugich wrogiem --ja zdecydowanie zaliczam sie do tych drugich
    zgodnie z sugestią Piotra wypowiadam się i podpisuje się pod tym , dletego wcześniej sugerowałem ..nie gloryfikujmy tu na forum nikogo
    i nie posądzajcie mnie o szerzenie antagonizmów - wręcz przeciwnie - ludzie powinni sobie wyjaśniac i dogadywac się ..., bo wszystkie niesnaski i winy wzajemne to są gry polityków , a cierpia ludzie niewinni -- to jest wg zasady " dziel i rządż "-- ale tak było jest i będzie chyba?
    Pozdrawiam Janusz

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)