Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 75

Wątek: Kto to jest HRYŃ

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

joorg >>> a co w tym zego, że tacy, a nie inni ludzie dążyli do Samostijnej Ukrainy to podobnie jakby sadzić, że AK to byli wrogowie Niepodległej Polski. Wydaje mi się, że takie osądzanie jednych a gloryfikowanie drugich jest nie na miejscu. Jak by nie patrzeć to UPA walczyła o niepodległośc Ukrainy, i trudno Im miec to za złe, a że przez lata niezbyt madrej polityki włodarzy na Ukrainie wytworzyły się antagonizmy, to nie jest TYLKO Ich wina. Ofkorz nie zamierzam pochwalać tu metod działania UPA/OUN, ale nie nalezy potempiac w czambuł Ich dążeń niepodległościowych. Niestety ten temat nie nalezy do łatwych w ocenie, i nie podejmuję się stanąc tu po którejś ze stron, bo po prostu na razie za mało wiem w tym temacie
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doczu
    a co w tym zego, że tacy, a nie inni ludzie dążyli do Samostijnej Ukrainy
    ale nie tymi metodami i za wszelką cene - a co powiesz o Ukraińskich odziałach które służyły i przeszły na strone faszystów i hitlera i wsławiły sie największym okrucieństwem -- widzisz ja to znam z "pierwszych ust" ojciec mój spotkał takie odziały na froncie zachodnim i dużo mi o tym opowiadał ...
    ale jak już powiedziałem wcześniej winni są politycy a nie "szarzy" ludzie oni tak z jednej jak i z drugiej strony są ofiarami tych gier
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joorg
    ale nie tymi metodami i za wszelką cene - a co powiesz o Ukraińskich
    Pewnie że tak, ale prawda jest taka, że wówczas przedstawiciele AK równiez byli potepiani, i traktowani na równi z UPA, a teraz u nas w kraju są bohaterami.
    Historia, to nie jest zona, która daje mężowi. Historia to dziwka, kóra daje każdemu, a ocena tych zachowan należy do potomnych. Nie nalezy się opirać tylko na jednej prawdzie.
    Ja wywodze się z pokolenia, gdzie uczono, że AL, BCH to formacje poprawne politycznie, a AK to bandyci. Trudno mi więc zając jednoznaczne stanowisko.
    Inaczej bedzie to postrzegał, chłop, który na tych terenach musiał świadczyć na korzyśc jednych czy drugich, a inaczej bedzie to widział kolezka z Warszawy czy Szczecina. Niestety w tym wypadku nie ma jednej i słusznej prawdy. Prawda jest zawiła, długa i kreta, i nie da się tego ocenić jwdbnym czy dwoma słowami.
    I nie ma tu znaczenia, czy znasz to wszystko z pierwszych ust, czy tylko i wyłącznie z książek. Sam w swoim zyciu spotkałem tyle umysłów "skażonych proletarioackim rakiem", że naprawdę opieranie się tylko na tych źródłach nie jest obiektywne.
    Jak pisąłem wczesniej - nie jestem na razie za Polakami i przeciw Ukraińcom - na razie moja wiedz nie pozwala mi tego jednoznacznie stwierdzić, kto był bohaterem pozytywnym a kto negatywnym.
    Nie jestem nawet pewien czy da się wyszczególnic bohatwrów pozytywnych.

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Jak by nie patrzeć to UPA walczyła o niepodległośc Ukrainy, i trudno Im miec to za złe,
    rozumie Cię ,ale Ty patrzysz na to z pewnego dystansu , a my jesteśmy w tym tyglu od wieków , prawie tak jak na Bałkanach -- z tym że tam dochodzi jeszcze do tego bardzo grożny czynnik religijny-- a unas był tylko narodowaściowy
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

że wówczas przedstawiciele AK równiez byli potepiani, i traktowani na równi z UPA, a teraz u nas w kraju są bohaterami.
    i tu całkowicie nie zgadzam sie z Tobą , nie mieszajmy pojęć . to nie potępiali Polacy ale ...
    Pozdrawiam Janusz

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Ja wywodze się z pokolenia, gdzie uczono, że AL, BCH to formacje poprawne politycznie, a AK to bandyci. Trudno mi więc zając jednoznaczne stanowisko.
    ja tez tak sie uczyłem , ale nigdy w to nie wierzyłem , i nie traktowałem .. ze AK to bandyci
    i zawsze w tym temacie miałem jednoznaczne stanowisko - bo dużo miałem przekazywane z "pierwszych ust " i to nie było "ploretariackie " gadanie , a publikacje historyczne nie wszystko potrafia powiedziec ... i tez sie opieraja na ludzkich przekazach , ale częsyto bywają w różny sposób przeinaczane i interpretowane
    Pozdrawiam Janusz

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

i tu całkowicie nie zgadzam sie z Tobą , nie mieszajmy pojęć . to nie potępiali Polacy ale ...
    Ciesze się, że się ze mną zgadzasz, ale, ja niestety nie moge sie zgodzić z Tobą
    To Polacy potepiali, i co by tu nie mówić wiekszości z Nas proletariusze zrobili sieke z mózgu. Mnie uczono, że AK to bandyci, i wówczas tak uwazałem -- teraz jestem człowiekiem dorosłym, i potrafię spojrzes nie tylko poprawnie politycznie, ale i potrafię miec swoje zdanie na ten czy inny temat. Choć w sprawie konfliktu Polsko_Ukraińskiego na razie nie mam jeszcze wyrobionego zdania

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Ciesze się, że się ze mną zgadzasz
    żle mnie odczytałeś --pisałem ze całkowicien NIE ZGADZAM SIE Z TOBĄ -- A Ty masz prawo nie zgadzać się ze mną
    Mnie uczono, że AK to bandyci, i wówczas tak uwazałem
    a je nigdy tak nie uważałem ,mimo że też mnie tak uczono --jak mógłbym uważać swoją bliską i dalszą rodzinę za bandytów
    Pozdrawiam Janusz

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

To Polacy potepiali
    czyżby ??? dla mnie to nie byli Polacy.... --szanuje cudze poglądy ale nie znaczy ,że zgadzam sie z nimi
    Doczu , mam propozycje za bardzo chyba sie podpalamy i opanowaliśmy ten temat we dwóch -- dajmy sie innym wypowidzieć --ja na razie milknę
    Pozdrawiam Janusz

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

żle mnie odczytałeś --pisałem ze całkowicien NIE ZGADZAM SIE Z TOBĄ -- A Ty masz prawo nie zgadzać się ze mną
    No tak - źle odczytałem Twój post
    Doczu , mam propozycje za bardzo chyba sie podpalamy i opanowaliśmy ten temat we dwóch -- dajmy sie innym wypowidzieć --ja na razie milknę
    To racja, zwłaszcza, ze na razie cały czas robimy OT. Ja tez milkne, i przepraszam że robię OT

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)