Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8
Pokaż wyniki od 71 do 75 z 75

Wątek: Kto to jest HRYŃ

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Śląsk

Domyślnie

Tak się składa że G. Motyka według mnie niestety nie jest do konca obiektywny, ale trzeba jasno powiedzieć że to jedno z lepszych opracowań, tak samo jak "Droga do nikąd" Szoty i Szczęśniaka. Ostatni dostałem od Piotra materiały na temat zbrodni polskich i ukraińskich , materiały te wydał IPN i niestety bardzo płytko są potraktowane przyczyny konfliktu polsko-ukraińskiego. Wręcz padło stwierdzenie że ten konflikt powstał dopiero w czasie II wojny swiatowej chodzi tu o Bieszczady. Tak więc nie ma co się łudzić nadal historycy nie są obiektywni co do oceny zdarzeń ale za to udostepniają coraz wiecej materiałów i na podstawie tego mozna wyrobić sobie swój poglad.
    pozdrowieniazbyszekj

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyszekj
    Wręcz padło stwierdzenie że ten konflikt powstał dopiero w czasie II wojny swiatowej chodzi tu o Bieszczady.
    Zbyszekj ... masz całkowitą racje , myśle że to są wiekowe ( np Chmielnicki )zaszłości
    i narastały z latami, a tutejsza ludność zaczeła być genetycznie "obciążona " wzajemnie podsycanymi nienawiściami - (co nigdy nie usprawiedliwi morderstw ) ale współodpowiedzialność ponoszą też ci co prowokowali i wykorzystywali to do własnych celów
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2005
    Rodem z
    Sanok

Domyślnie

Padło tu parę słów o obiektywiźmie bądź nieobiektywiźmie G. Motyki. A co powiecie o Wiktorze Poliszczuku? Mam jedną z jego książek - "Gorzka prawda" O ile "dowody zbrodni" OUN przedstawione w tej książce przez półUkrainca porażają (mnie, naprawdę!) o tyle jego spiskowa teoria dziejów obecnej Ukrainy i "Pomarańczowej Rewolucji" też porażają ale z politowaniem na pierwszym planie. Sorry, ale chyba dziadkowi Poliszczukowi wszystko się pomieszało. Ma jakąś obsesję na temat USA. Owszem, nikt normalny politycznie (polskozachodnio) nie przepusciłby okazji oderwania Ukrainy od Rosj, ale znowu prawosławny Poilszczuk widzi jakiś spisek.
    Więcej o nim po wpisaniu w Google "Wiktor Poliszczuk" albo http://nowamedia.w.interia.pl/38Poliszczuk.htm
    Seba

lucyna
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joorg
    Zbyszekj ... masz całkowitą racje , myśle że to są wiekowe ( np Chmielnicki )zaszłości
    i narastały z latami, a tutejsza ludność zaczeła być genetycznie "obciążona " wzajemnie podsycanymi nienawiściami
    Czy to zdanie ma dotyczyc Bieszczadów? Bardzo wątpię. Mój dziadek był Polakiem, bo czuł się polskim szlachcicem zagrodowym. Był wyznania rzymkot. Babcia była grekokatoliczką, która potem wychodząc za rzym. wzięła ślub w kościele. Wszystkie dzieci( przewaznie wyznanie dziedziczyło sie po kądzieli i mieczu) były chrzczone w kosciele. Oboje obchodzili jedne i drugie swięte. W domu mówili po chachłacku. Babcia o ile ktoś śmiałby ją nazwać Ukrainką byłaby wsciekła. Ona była stąd.Moja Mama jest dwujęzyczna. Wyszła za mąż pod lufa karabinu za ubeka. Siostry mamy wyszły za mąż za grekokatolików, więc razem z mężami i dziecmi zostały wysiedlone w ramach akcji Wisła. Moja Mama, która przez pewien okres czasu musiała towarzysząć ojcu i mieszkać w Krośnie ,w mieszkaniu służbowym UB pamięta tylko krzyk torturowanych osób. Polaków, Ukraińców.
    Wujkowie byli związani z polskim podziemiem. Dwóch zamordowali Sowieci za to, że byli kurierami. Jeden zginął na oczach kolegi w Samborze. Oprawcy na pólzywergo, po turturach człowieka włozyli do szafy i spuszczali po schodach. Jednej wycieczki nie przeżył. Drugiego rodzina wykupiła z sowieckich rąk. Oddano go po torturach, umarł w nocy. To tylko fragment losów jednej rodziny.
    Ja jestem Polką ale Stąd. Mieszanką krwi polsko-stąd-korsykańsko-niemieckiej.

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Droga Lucyno
    Nie miałem na myśli mieszanych małzeństw pisząc o"genetycznych obciążeniach",sugerowałem że wielowiekowe podsycanie nienawiści zmienia psychikę ludzi tak głęboko , że prawie "wchodzi nam to w geny" Mieszane małżeństwa dla wzajemnego zrozumienia i tolerancji były i są chyba najlepszym lekarstwem.Kiedyś granice były tylko umowne nie trzeba było mieć specjalnych zezwoleń i nikomu nie przeszkadzało żenić sie nie patrząc na narodowość i wyznanie i to było dobre
    Cytat Zamieszczone przez lucyna
    Czy to zdanie ma dotyczyc Bieszczadów?
    jednak to część historii też i Bieszczad to co sie działo gdzie indziej
    ale jak napisałaś..
    Cytat Zamieszczone przez lucyna
    To tylko fragment losów jednej rodziny.
    bardzo ciekawy ,wzruszający , ale i tragiczny los --z Wielkim Szacunkiem
    mam nadzieje ,że kiedyś przy okazji spotkamy sie i porozmawiamy (o ile też TY zgodzisz sie )bo na forum nie zawsze da sie wyrazić pisząc ,to co by sie chciało tak naprawdę powiedzieć
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)