Cytat Zamieszczone przez misiekjakub
Stefan Stebelski jest uważany za jednego z najlepszych dowódców UPA - był świetnym taktykiem. Zaczynał zdaje się od szeregowego i stopniowo awansował; gdy zginął był w stopniu majora

"najbardziej swą okrutnością (wobec Polaków) wsławił sie Chrin jeden z przywódców sotni , która działała na terenie Sanoka po Myczkowce i Soline... o sotnii Chrina ... ci młodzi ludzie mieli tylko jedno pragnienie --zemsta , zemsta i jeszcze raz zemsta.." (to są cytaty z opracowań historycznych)
i jak to sie ma do stwierdzenia "był świetnym taktykiem" ???
zdaję sobie sprawe , ze dla jednych był bohaterem a dla drugich wrogiem --ja zdecydowanie zaliczam sie do tych drugich
zgodnie z sugestią Piotra wypowiadam się i podpisuje się pod tym , dletego wcześniej sugerowałem ..nie gloryfikujmy tu na forum nikogo
i nie posądzajcie mnie o szerzenie antagonizmów - wręcz przeciwnie - ludzie powinni sobie wyjaśniac i dogadywac się ..., bo wszystkie niesnaski i winy wzajemne to są gry polityków , a cierpia ludzie niewinni -- to jest wg zasady " dziel i rządż "-- ale tak było jest i będzie chyba?