Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 75

Wątek: Kto to jest HRYŃ

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyszekj
    trzeba wreszcie jasno napisać i to z imienia i nazwiska lub pseudonimu jezeli nazwisko nie jest znane kto jest odpowiedzialny za mordy na terenie Bieszczadów.
    zgadzam sie całkowicie , to byli bezpośredni wykonawcy zbrodni , ale moim zdaniem powinno sie też więcej mówić o tych (anonimowych ??) zbrodniarzach ,którzy dla własnych celów politycznych napuszczali obie strony na siebie , mam na myśli bolszewików i faszystów - trzeba pokazać jaki wielki udział i jaką odpowiedzialność ponoszą za te zbrodnie i za lata wzajemnych uprzedzeń
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

LeszekM
    Guest

Domyślnie

Kilkau uwag, jesli wolno.

Na temat konfliktu polsko ukraińskiego pisał historyk z IPN w Lublinie Grzegorz Motyka. Napisał dobrą, obiektywna książkę.

Co do LWP, band i "polskojęzycznych oddziałów", oraz popełnianych przez nich zbrodni - mam pytanie do Joorga. Czy uznajesz Armię Krajową za częśc Wojska POlskiego? Jesli tak, to równiez oddziały AK mają na sumieniu wiele zbrodni na ludności ukraińskiej - miedzy innymi we chełmskiem, w tomaszowskiem, no i na Wołyniu. Nie wszystko mozna zrzucić na Wielkiego Brata...

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LeszekM
    Na temat konfliktu polsko ukraińskiego pisał historyk z IPN w Lublinie Grzegorz Motyka. Napisał dobrą, obiektywna książkę.
    Buahahahahhaah
    A jakąż to obiektywną książkę napisał Motyka ? Wielcem ciekaw.
    http://www.doczu.pl

LeszekM
    Guest

Domyślnie

"Tak było w Bieszczadach". Wydawnictwo Wolumen. Czytałeś?

Motyka doktoryzował się z walk polsko - ukraińskich na terenie dzisiejszej Polski w latach 43-48. To nie jest Prus, czy Gerhard.

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Tak czytałem a nawet mam, ale nie dokonczyłem, bo wcale nie uważam tej książki za obiektywną. No ale to moje zdanie i nie musisz sie z nim zgadzać.
    Owszem Motyka podjął próbę napisania książki obiektywnej, ale IMO nie do końca mu się udało
    Chetnie poczytałbym "Droga do nikąd", ale kurcze nie może mi cos wpaść w ręce, a na Allegro ceny są kosmiczne

LeszekM
    Guest

Domyślnie

Poszukam w lubelskich księgarniach. Chyba ostatnio gdzieś to widziałem. A jak nie - to zadzwonię do Motyki, może ma jeszcze kilka egzemplarzy. Pasuje?

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Poszukam w lubelskich księgarniach. Chyba ostatnio gdzieś to widziałem. A jak nie - to zadzwonię do Motyki, może ma jeszcze kilka egzemplarzy. Pasuje?
    Ale obawiam się, że p.Motyka może nie miec kilku egzemplarzy tej książki, zwłaszcza że nie jest ona jego autrostwa.
    Szcześniak A. B., Szota W. Z. " Droga do nikąd. Działalność organizacji ukraińskich nacjonalistów i jej likwidacja w Polsce" Wydawnictwo MON, Warszawa, 1973.

Bieszczadnik Awatar robines
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    dziura w Beskidzie Małym

Domyślnie

"Droga do nikąd" od czasu do czasu pojawia się na allegro i osiąga zawrotne ceny Przypuszczam że jest to związane z jej niskim nakładem(wie ktoś może jaki to był nakład ) Słyszałem też coś nt.wznowienia druku... Jeżeli ktoś dysponuje kserokopią tej pozycji to chętnie ją zakupię.
    Co do obiektywizmu książki p.Motyki(przeczytałem dokładnie)to zgadzam sie z Tobą...Doczu.
    Jedzmy gówna, przecież miliony much nie mogą się mylić.

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robines
    Przypuszczam że jest to związane z jej niskim nakładem(wie ktoś może jaki to był nakład
    Nakład I wydania - 3500 egz. Cena tak wysoka, tłumaczona jest niezbyt duża ilością książek, które przetrwały "niepoprawność polityczną" w czasach PRL, oraz tym, że bardzo szybko nakład został wycofany z księgarń i zniszczony

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Czy uznajesz Armię Krajową za częśc Wojska POlskiego
    nie za część?? (bardzo dwuznaczne Twoje stwierdzenie ) ale za całość w tamtych czasach, tak uznaje (i nie tylko ja) wyłącznie za WP ,proszę nie mylić z LWP a co do..
    równiez oddziały AK mają na sumieniu wiele zbrodni na ludności ukraińskiej
    a to pytanie dlaczego ??, a co może uważasz ze z pokorą należało znosić kolejne "policzki"
    ..że ci sami ukrainscy nacjonaliści 17. września 1939 r współpracowali z nkwd , a potem w 1941 z faszystami....
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)