A na mój chłopski rozum, to Wy mnie mącicie w czystej wodzie.Zamieszczone przez barszczu
Z powyższego rozumiem że cmentarza w Ruskiem nie było wcale. Albo że "Cmentarz w Ruskiem" to nie cmentarz. A chyba jednak być musiał, rzeczywiście na mapach WIG nie ma go zaznaczonego, może niedopatrzenie - bo wtedy musial istnieć - tuż przed wojną było ponad 300 wiernych w Ruskiem i cerkiew stała, a wcześniej nie było komu go za bardzo zdewastować.
Wg mnie błąd nie lezy po stronie twórców map, tylko Dyrekcji Zespołu Karpackich Parków Krajobrazowych. Jeżeli cmentarz jest niemożliwy do zlokalizowania (w co wątpię) to nazwa tego zespołu jest nietrafna i wprowadza w błąd. Co za tym idzie, żeby nie mącić ludziom w głowach, w takiej sutuacji mogłoby się to nazywać zespół przyrodnoczo-krajobrazowy "Wieś Ruskie", podobnie jak mamy obok "Wieś Smolnik", czy "Wieś Caryńskie". Natomiast określenie cmentarz jest chyba jednoznaczne - przykład: "Cmentarz w Stuposianach", bo jest to cmentarz i miejsce oznacza wyłacznie cmentarz i cerkwisko, a nie całe dawne Stuposiany.
Może zatem ZKPK powinien zmienić tę nazwę i problem przestałby istnieć. Wtedy nie byłoby też problemu z lokalizacją tego kompleksu na mapie - bo w tej chwili ma on określone miejsce - więc pytam: dlaczego własnie tam, skoro nikt nie wie gdzie cmentarz był? Jako "Wieś Ruskie" obejmowałby zasiegiem całosć dawnej wsi po obu stronach dolinki i po problemie.
p.s - żeby nie być gołosłownym: spotkałem tam grupke 5 osób intensywnie poszukujących cmentarza - na podstawie informacji z map (obu). Czyli jednak nazwa kojarzy sie jednoznacznie.

Odpowiedz z cytatem