:D :D :D :D - podoba mi się to :D :D :D
Nazwa Riaba Skala jest umieszczona na słupku od strony słowackiej (to tak, na marginesie)![]()
:D :D :D :D - podoba mi się to :D :D :D
Nazwa Riaba Skala jest umieszczona na słupku od strony słowackiej (to tak, na marginesie)![]()
A jednak.... zawsze Bieszczady... I Sanok, najpiękniejsze miasteczko świata :-))))
www.odkryjbieszczady.pl
A odnosnie map bieszczadzkich; mam i ich w sumie 26 sztuk i staram się miec niemal kazdą odmianę. Najstarsza jest z 1936go a namłodsza ma trzy miesiące... ;)
Największa z nich po złożeniu zajmuje niemal cały pokój: skala 1:10.000 z kilku arkuszy formatu A1
Studiowanie starych map jest naprawdę vardzo interesujące, w Bieszczadach szczególnie.
i tak jest poprawnie!Zamieszczone przez Zosia samosia
Czyli, nie wszyscy przewodnicy korzystają z "jedynie słusznych map".
Z Compassa też raczej nie, bo też podają nazwę Riaba Skała. Więc coś innego.
Ale ja tam nie jestem ciekawska
![]()
A jednak.... zawsze Bieszczady... I Sanok, najpiękniejsze miasteczko świata :-))))
www.odkryjbieszczady.pl
Albo i nie - może Lucyna miała na mysli odmianę? Wtedy jest literówka,bo nie pisała Riaba, tylko odmieniała. Prawidłowa odmiana to Riabą, a nie Riabią. A jak pisze głupoty to mnie poprawcie.Zamieszczone przez Jaro
BTW: teraz by pasowało pozmieniać nazwy 2 wsi Rabe i paru innych miejsc. Może jakies referendum? :)
jak to nie - a kto mnie pytał z kim pojade na BA? No kto?Zamieszczone przez Zosia samosia
miałam na mysli mapy z których korzysta Pani Lucyna.
BA to całkiem inny wątek. I może zostawmy go na razie w spokoju![]()
Ale w sumie to, z jakich map korzysta też ani mnie ziębi ani grzeje.
www.odkryjbieszczady.pl
Bóg mi świadkiem nie wiem dlaczego tak napisałam. Nie zastanawiałam się nad tym pisząc post. Mam podobnie jak Irek kolekcję map. Posługuje się nimi w ostatecznosci. Mape i przebeg szlaków mam w głowie. O północy wyrwana ze snu będę mogła dokładnie opisać szlaki bieszczadzkie. Pan Zatwarnicki wyjatkowo długo chodzący po górach przewodnik (niech mu ziemia lekką będzie) przed egzaminem, gdy zaczęłam panikować stwierdził lucynko mape masz w nogach. Miał rację.
Jestem pod wrażeniem tego co robi ruthenus. Moja mama pomagała mi ostatnio nanosić stare nazwy na mape Olszanicy. My mamy Riabij Potok. Nie wiem, czy jest to poprawna pisownia. Język chachłacki znam kiepsko. Moja mama i kilka starszych osób mówi po chachłacku. Tak w okolicy Olszanicy nazywano gwarę.
Lucyna, Ty się na mnie nie obrażaj, ale nie zrozumiałaś o co od pewnej chwili w tym wątku chodzi. Twoje wyjaśnienia idą w niewłasciwym kierunku.
Nikt tu nie neguje Twojej znajomości terenu - Boże broń!
Riaba Skała vel Rabia Skała (spotkałam się też chyba z nazwą Jaraba Skala - słowacki) wywołała dyskusję na temat, który był parokrotnie na forum poruszany, tyle że przy innych okazjach.
Ale Ty się tym nic nie przejmuj :) . I tak niewiadomo czy nie wylądujemy w tym wątku na BA![]()
Pierwszy krok w tym kierunku juz został zrobiony :D
Poczodzenie slowa "riaba" wyjaśnił juz Barszczu, pare postów wyżej.
Myślę że nazwa potoka ma inną genezę, ale mogę nie miec racji oczywiście.(nie wiem też czy slowo "riaba" jest slowem gwarowym czy też nie).
Niech sie może ekspert wypowie![]()
Pozdrawiam.
www.odkryjbieszczady.pl
Po rosyjsku "riabina" to jarzębina. Może więc Jarzębinowa Skała? Tyz piknie... :DZamieszczone przez barszczu
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki