Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Wędrówka i noclegi "na dziko"

Guinness_83
    Guest

Domyślnie Wędrówka i noclegi "na dziko"

Witam
    Ponieważ to mój pierwszy post, to chciałbym sie grzecznie przywitać ze wszystkimi forumowiczami i miłośnikami Bieszczad
    Jako, że w Bieszczadach byłem już kilka razy, a w te wakcje zebrała się fajna ekipa, to planujemy w przyszłym roku zrobić sobie kilkudniową wędrówkę po górach. Tak ze wstępnych planów wynika że przynajmniej jeden lub dwa noclegi by nam wypadły w rejonie gdzie za bardzo nie ma gdzie się rozbić, wobec czego chciałem zapytać jak wygląda rozbijanie się na dziko?
    Że nie wolno to wiem A w parku narodowym to już w ogóle można zapomnieć.
    My chcielibyśmy się rozbić mniej więcej na szlaku. Co natomiast jeśli szlak biegnie prawie na granicy kraju? Zgarną nas strażnicy graniczni??:> Czy park krajobrazowy, to jak park narodowy (tzn. też nie wolno choćby nie wiem co)?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Jak jeszcze zrodzą się jakieś pytania to napiszę;-)

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Musisz pamiętać że w lesie / niezależnie czy jest to park krajobrazowy/ , nie wolno biwakować poza miejscami wyznaczonymi przez nadleśniczego / art. 30 ust. 1 pkt 10 ustawy o lasach /. Trzeba też wiedzieć iż las to nie tylko teren na którym rosną drzewa i krzewy, ale wszystko to co z lasem jest zwiazane, w przypadku Bieszczadów wszystkie grunty należące do Lasów Państwowych. Z tego co tu przeczytasz na forum bez trudu wybierzesz sobie takie trasy na których nie zajdzie potrzeba łamania przepisow prawa. A jeśli masz zamiar złamać, o to co z Tobą zrobia straż leśna i straż graniczna pytaj w tych instytucjach, ryzykujesz że będą to wczasy nie tańsze niż gdzieś na Lazurowym Wybrzeżu. Dodam jeszcze iz bieszczadnik to ktos kto przestrzega wszystkich przepisów o ochronie przyrody.
    Pozdrawiam
    naive

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Jest dość wypowiedzi na forum. Opcja wyszukaj.
    Raczej nie spotkasz rad w stylu "nie ma strachu, śpij gdzie popadnie".
    Większość tu obecnych wyrosła już z "dziecięcej choroby" włażenia tam, gdzie nie wolno. Jest jeszcze problem innych mieszkańców lasu. Tych małych i tych większych. Mniejszym Ty zaszkodzisz, większe Tobie.
    No dość zrzędzenia
    Opisz w przybliżeniu trasę, to postaramy się doradzić, jak nie stracić widoków i spać gdzie wolno.
    Pozdrawiam
    Długi

Marcowy
    Guest

Domyślnie

No halo... Biesy to jedna wielka dzicz Niepotrzebna adrenalinka typu "spieprzamy przed mundurowymi!". A jeśli potrzebna, to mogę polecić kilka fajnych miejsc w Warszawie :D

Guinness_83
    Guest

Domyślnie

Witam ponownie
    Dzięki za odpowiedzi.
    Otóż... Jako grupa nie zamierzamy śmiecić, drzeć się itp. chodzi tylko o rozbicie namiotu na szlaku i przespanie się do rana. Ten kłopotliwy nocleg wypada gdzieś na niebieskim szlaku na południe od Wetliny. Chodzi o to że chcemy wyruszyć z Wołosate do Ustrzyk Górnych, potem niebieskim szlakiem wzdłuż granicy i zielonym albo żółtym zejść do Wetliny. Według czasów podanych na mapie jest to ponad 13 godzin i nie wiem czy wszyscy na pewno wytrzymają. Wiem ze można tą trasę skrócić ale chcieliśmy iść właśnie tędy;-)

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Mało precyzyjnie określasz swoje plany. Najlepiej napisz co chcielibyście zobaczyć i ile dni macie na to. Z tego co napisałeś wyżej nie rozumię, czy w ciągu jednego dnia chcielibyście przejść z Wołosatego przez Ustrzyki do Wetliny ? Skoro i tak gdzieś trzeba nocować to przejdzcie z Wołosatego do Ustrzyk, jak rozumie przez góry a nie szosą, a w drugim dniu z Ustrzyk do Wetliny. Bo cały ten teren to park narodowy, nawet przebywanie po zmroku jest zabronione, bo w tym czasie po szlakach przemieszczają się zwierzątka.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Guinness_83 A ja mam pytanko nieco OT
    Gdzie Ty mieszkasz w Czeladzi ? Mieszkałem tam z 10 lat więc może sie znamy
    http://www.doczu.pl

Awatar martin-79
    Na forum od
    08.2005
    Rodem z
    lisia góra

Domyślnie

do Guiness83
    zrobiłem ta trase w 13 godzin ale była to bardzo cieżka trasa.Opcja jest tez wejscie nie z wolosatego ale z wejscia na mala rawke-droga pomiedzy ustrzykami a wetlina.Wtedy zrobicie ja spokojnie w jeden dzien.Ale jesli chcecie zrobic całą trase tak jak piszesz to ok.Co do noclegu na dziko to bedzie ciezko poniewaz ta trasa jest cały czas kontrolowana przez straż pieszą lub na motorach. I wtedy możecie liczyc na szczescie ze was nie zobacza ze sie rozbiliscie.Jedynym pewnym i bezpiecznym miejscem na nocleg jest szałas specjalnie do tego celu wybudowany przez slowaków.jest tam miejsce na ognisko,ławki. znajduje sie on oczywiscie na naszym terytorium w miejscu gdzie łaczy sie nasz szlak z szlakiem slowackim na rabia skałe a wiec niedaleko juz wetliny ale nie tak blisko (ok.3 godz do wetliny) a wtedy proponowałbym nie schodzic do wetliny tylko isc dalej przez jawornik i zejsc na dół w smerku.szlak was poprowadzi.
    powodzenia

Awatar martin-79
    Na forum od
    08.2005
    Rodem z
    lisia góra

Domyślnie

aha ja wychodzilem z ustrzyk nie z wolosatego

Guinness_83
    Guest

Domyślnie

Witam
    Wielkie dzięki martin-79 To dla mnie bardzo cenna informacja;-) Rozumiem że ten szałas znajduje sięna szlaku i nie da się go nie zauważyć? Wtedy faktycznie można by kontunować trasę przez Jawornik.
    Doczu, kiedyś mieszkałem na Składkowskiego, a teraz koło Dziekana
    Naive, w jeden dzień chcemy zrobić trasę Wołosate-Wetlina, ale skoro jużmam info od martina-79, to chyba skorzystamy z jego doświadczeń.
    Pozdrawiam

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)