Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Rabia Skała - Pomozcie !!

cointreau
    Guest

Domyślnie Rabia Skała - Pomozcie !!

Zamierzam zrobic sobie przechadzke: Cisna-Małe Jasło-Jasło-Okrąglik-Rabia Skała-Wetlina. Sprawdzilem na tej stronie: Czasy przejść ważniejszych szlaków turystycznych w Bieszczadach. Tak wiec wiem, ze srednio w 7,5 godziny dojde z Cisnej do Rabiej Skały, jednak czegos nie rozumiem, bo czas Rabia Skała - Wetlina - Zatwarnica wynosi 7¼ h To jest pomyłka?!!
    Jak to mozliwe, ze szlakiem zielonym zejde z Jawornika w 1 godz., a z Rabiej Skały do Wetliny w 7,5godz.? Moze mi ktos to wytlumaczy?
    Byc moze problem tkwi w tym, ze Zatwarnica lezy jeszcze kilka km od Wetliny, ale na swojej mapie nie moge tej miejscowosci (szczytu?) znalezc.
    Dzieki za wszelkie informacje.

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Powinieneś zacząć od zaopatrzenia się w przyzwoitą mapę , na tym forum znajdziesz parę dyskusji na ten temat. Zatwarnica to miejscowość położona nad Sanem na północny-wschód od Wetliny , na dobrej mapie wszystko znajdziesz. Zresztą na bieszczadzkich stronach też to wszystko jest. Nim się wybierzesz poczytaj sobie przynajmniej na tym forum.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Re: Rabia Skała - Pomozcie !!

Cytat Zamieszczone przez cointreau
    Rabia Skała - Wetlina - Zatwarnica wynosi 7i1/4; h To jest pomyłka?!!
    To nie jest pomyłka. Jest to liczone zółtym szlakiem do Starego Sioła (bo z Jawornika można do Wetliny zejśc jeszcze zielonym):
    Tak więc: Rabia - Wetlina (Stare Sioło): 3h,
    Wetlina (Stare Sioło) - Przełecz Orłowicza: 1,5h
    Przełecz Orłowicza - Zatwarnica (to jest wieś za Suchymi Rzekami): 2h
    Razem 6,5-7h. To są czasy umowne, w warunkach letnich. Rozbiezności moga być duże, dlatego czasy podawane na mapach/przewodnikach sa mocno orientacyjne. W 5h tez zajdziesz, zwłaszcza że z Orłowicza leci sie non stop z góry, tydzień temu "schodziłem" z P. Orlowica do Ostoi w Suchych Rzekach 35 minut (bo ciemnawo już było, miski sie budziły ). Z Ostoi troche monotonnie, drogą - zejdzie prawie 1h.
    swojej mapie nie moge tej miejscowosci (szczytu?) znalezc.
    Miejscowości j/w. Patrz na północ (lekko na północny-wschód) od Przełeczy Orłowicza, 4km od Suchych Rzek. Jak dalej nie widzisz to strzel tą mapą do pieca :)
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

cointreau
    Guest

Domyślnie

Nie zdawalem sobie sprawy, ze ktos bedzie uwzglednial tak dluga trase. Szukalem Zatwarnicy w okolicy Wetliny, bo szlak zolty na mojej mapie z 95r. jest prawie niewidoczny i myslalem, ze konczy sie wlasnie kolo Starego Siola. W kazdym razie Zatwarnica jest tam gdzie ma byc, tylko czlowiek niedokladnie patrzyl, ale juz sie na szczescie orientuje :)
    Najwazniejszy jest dla mnie czas przejscia z Rabiej Skaly do Wetliny (Starego Siola), bo utwierdza mnie w przekonaniu, ze trase ktora zaplanowalem jestem w stanie wykonac od rana do wieczora. Teraz wszystko jest logiczne :)
    Najzabawniejsze jest to, ze jakis czas temu planowalem przejscie trasy...Rabia Skala - Wielka Rawka, ale sie nie zdecydowalem, bo zamierzalem chodzic tylko po szlakach, a wlasnie na mojej starszej mapie Bieszczad z 85r. tego szlaku jeszcze nie bylo !!
    Dopiero na obecnej mapie z 95r. szlak niebieski zaznaczono. Znalazlem ja kilka dni temu w domu i jestem tym niezmiernie uszczesliwiony.
    Ciesza mnie takie drobnostki Moze na mapie z 2005 jeszcze cos mnie zaskoczy? Warto kupic?:)
    Dzieki za informacje...jutro wyjezdzam w Bieszczdy, wiec trzeba uciekac do spania :)

Bieszczadnik Awatar damian
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Rybnik

Domyślnie

Warto kupic?
    no pewnie :P jest tu parę wątków o mapach...

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Warto kupic?
    Zawsze wrto mieć aktualną mapę.
    Osobiście lubie tez miec stare mapy, i porównywać je z nowymi. Nieraz na starych mapach zaznaczone są sciezki, skróty, których próżno szukac na niektórych nowych. I nie pisze tu tylko o Bieszczadach.
    http://www.doczu.pl

lucyna
    Guest

Domyślnie

Trasa standardowa szalak zielony Przełęcz Wyżniańska-Mała Rawka, potem szlak dościowy na Wielką Rawkę, szlak graniczny niebieski przez Riabią i szlakiem zielonym do Wetliny. Piękna i stosunkowo łatwa trasa polecana ludziom gór. Polecam też przejście szlakiem zielonym przez Dział, trasa rzadko uczęszczana aczkolwiek urokliwa. Wspaniałe wejście jest na Riabią ze strony Słowackiej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucyna
    szlak graniczny niebieski przez Riabią i szlakiem zielonym do Wetliny
    oooo - pierwszy raz widze w użyciu "Riaba (Skała)".
    Gratuluje Lucyno - na wiekszości map jest Rabia Skała a jednak powinno brzmieć Riaba Skała (od "riabyj" - pstry, barwny)

lucyna
    Guest

Domyślnie Rabia Skała

Nasz świętą rację. Ewidentna literówka. Postaram się pisac poprawnie.

Bieszczadnik Awatar Jaro
    Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    50°02'11''N 21°59'02,6''E

Domyślnie Re: Rabia Skała

Cytat Zamieszczone przez lucyna
    Nasz świętą rację. Ewidentna literówka. Postaram się pisac poprawnie.
    W tym rzecz, ze napisalas poprawnie Riaba, a nie Rabia.
    Pozdrawiam
    Jaro

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)