Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 70

Wątek: Bardzo nie lubie uzywac nazwy Biesy ....

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Jak wcześniej pisałem - nie interesuje mnie czy ktoś mówi "Biesy", czy "Bieszczady" - wążne co ma do powiedzenia w tym temacie. Sam uzywam nieraz formy "Biesy" jednak pozwalam sobie na taka jak ktos to nazwał "infantylnośc" w określonym gronie ludzi, którzy wiem, że zrozumieją o co chodzi. gdybym wyskoczył z formą "Biesy" wśród moich znajomych, niezwiązanych z turystyką, to podejrzewam że nie wiedzieliby o co chodzi i musiałbym, tłumaczyc co to.
    Pointując - nie uważam aby było o co kruszyć kopie, bo również mozna by się przyczepić, że ktoś pisze czyjegoś nicka z małej litery itp.
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doczu
    nie uważam aby było o co kruszyć kopie
    mysle ze nie kruszymu tu kopi , nikt nie napisal w takim tonie, takie jest moje odczucie,
    po prostu to taka mini ankieta na temat..... i nikt nie neguje uzywania tej nazwy przez Kogos jezeli tak chce, tylko przedstawia swoje zdanie i opinie -- i o to mi chodzilo rozpoczynajac ten temat, zobaczymy ilu jest zwolennikow ,a ilu przeciwnikow takiego nazewnictwa
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joorg
    po prostu to taka mini ankieta na temat
    Zatem wydaje mi sie, że lepiej byłoby załozyć ankietę. Na tym forum chyba jest taka opcja.
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik Awatar robines
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    dziura w Beskidzie Małym

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doczu
    Pointując - nie uważam aby było o co kruszyć kopie
    Dzięki Doczu...bo już myślałem że będe musiał zmienic swój infantylny podpis

Pozdrawiam Bieszczady
    Jedzmy gówna, przecież miliony much nie mogą się mylić.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005
    Rodem z
    Przemyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krawc
    Nic na to nie poradzę, że niektórym ciałom, szczególnie pedagogicznym, może to zgrzytac w uchu...
    Oj, Bob gdybym Cię nie znała, pomyślałabym, że jestes złośliwy

Domyślnie

oj hontii, biesków nie lubisz, słabo Ci jak to słyszysz, czujesz niemoc o poranku, w dzień, wieczorem albo w okolicach diabolicznej pólnocy?)))) Biesy - mnie też krew zalewa, choć zdarzyło mi się ze dwa razy słowa tego użyć, albo bieski - ślicznie po prostu jak najsłodsza barbi:)

..Bieszczady, niebieskie połoniny, ścieżka po kamieniach w dół, w górę, między wierszami - wolę tak. Bieskom mówię - Nie!

Olka, joorg
    niezrzeszony

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie

Hej :)
    Wracam z urlopu zrelaksowany, a tu nowy temat... :)

Po pierwsze: ogłaszam, że zakładam Klub Infantylnych Użytkowników Zdrobnień :D Zapisy przyjmuję od zaraz :D

Po drugie: ciekawe czemu ci, którym nie podoba się stosowanie nazwy 'Biesy', tyle czasu milczeli? Pojawił się chwast w języku, należało go wyrwać od razu, a nie czekać, aż się rozpleni niczym barszcz Sosnowskiego. A pleni się zaraza 'Biesowa' okropnie. Po raz pierwszy o Biesach usłyszałem od pracownika LP w Wetlinie pod koniec lat 70-tych, gdy prowadził nasz obóz w góry jako przewodnik. Jakiś czas temu obalałem piwo przy jednym stole z miejscowymi degustatorami 'Szwoleżera' w dwernickim barze i 'Biesy' usłyszałem z ich ust kilka razy. 'Bo tu, w Biesach, Panie, to ino bieda...'. W tym roku na 'Piotrowej Polanie' tłumek turystów zaprawiwszy solidnie przy ognisku rozprawiał o "Biesach' itd, itd. Legenda o Biesach i Czadach żyje i zdaje się pozostanie nieśmiertelna. Ja traktuję to określenie jako żargonowe, mam świadomość, że nie ma nic wspólnego z pradawną historią nazwy 'Bieszczady', ale go używam, bo w języku potocznym stało się funkcjonującym słowem-znakiem. Bo tak, jak ww, nadaję temu słowu pewną pozytywną rangę emocjonalną.

Taki aspekt legendy o Biesach i Czadach dla historyków: Rzeźbiarz żyjący w Bieszczadach stworzył fałszywą legendę, wszczepił ją w zbiorową świadomość i nikt tego już nie zmieni. Ten fakt stał się kawałeczkeim historii Bieszczadów :) Co z tym fantem zrobić? Czy liczą się tylko legendy anonimowych autorów sprzed wieków? Za 400 lat legenda Pana Rzeźbiarza będzie legendą? Czy może nie? Ja nie wiem...

Reasumując: nie zmienię swego pozdrowienia zawartego w podpisie :D Zupełnie nie przeszkadza mi etymologia nazwy 'Biesy', a nawet dobrze pasuje do charakteru niektórych zapomnianych zakątków Bieszczad. I w jakiś sposób odzwierciedla marzenia wielu wielbicieli Bieszczad szukających w tych górach mrocznych tajemnic, legendy przejmującej dreszczykiem, albo zwyczajnej inności po miesiącach zwyczajnego życia. No i oczywiście dobrze współgra z wyczynami KIMBowiczów w pokoju nr 2 :D
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005
    Rodem z
    Warszawa, Ustrzyki Górne, Wetlina

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Derty
    Ja traktuję to określenie jako żargonowe, mam świadomość, że nie ma nic wspólnego z pradawną historią nazwy 'Bieszczady', ale go używam, bo w języku potocznym stało się funkcjonującym słowem-znakiem
    Jako zdeklarowanemu przeciwnikowi "biesów" aż mnie ręka z klawiaturą zaświerzbiały po pierwszych zdaniach, żeby temu Dertemu przywalić.
    Ale cóż. Niestety skubany pisze rozsądnie i na dodatek bardzo mądrze. Takie są prawa ewolucji języka potocznego i chyba tak już zostanie.
    Trzeba się pogodzić, tylko błagam, nie wprowadzajcie słowa "czadziki".
    Pozdrawiam tych co "za" i tych co "przeciw".

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Derty
    Zapisy przyjmuję od zaraz
    oczywiscie sie zapisuje - jakem dzidzia

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeden z Pulpitów
    nie wprowadzajcie słowa "czadziki".

nie no bez przesady.... to mi sie zle kojarzy... hihihi

Pozdrawiam
    KaHa
    i do zobaczenia gdzies na szlaku :-D

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)