Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Berdo - pochodzenie nazwy

lucyna
    Guest

Domyślnie

Dokładnie przeanalizowałam nazwy na Bukowym Berdzie. Sądzę, że masz rację. Dla mnie jednak to jest najważniejsze, ze Bukowym Berdem wędruje coraz więcej ludzi. w większości są zachwyceni widokami. Ja też zaliczam się do tego grona.

Bieszczadnik Awatar Zosia samosia
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    z łąk i pól

Domyślnie

Derty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    I zmieniłeś podpis!!!!!!!
    A ja myslałam kiedyś, że wpiszesz sie do Klubu Miłosników Uzywania Infantylnego Nazewnictwa I Róznorakich Idiotyzmów i nie pamietam dalej co tam miało jeszcze być (znów mi sie dostanie - zawsze mi sie obrywa).
    No, no..... :) :) :)
    Fajnie, że sie zreformowałeś :D (Biesy? nie!)
    Lucynko - znów sie dajesz wmanipulować w jakieś nazewnicze historie. hmmm...
    To forum ma chyba to do siebie, że nie raz sobie człowiek obiecuje "juz ja sie tu więcej nie odezwe.....itd :D "
    heh
    A jednak.... zawsze Bieszczady... I Sanok, najpiękniejsze miasteczko świata :-))))

www.odkryjbieszczady.pl

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zosia samosia
    To forum ma chyba to do siebie, że nie raz sobie człowiek obiecuje "juz ja sie tu więcej nie odezwe.....itd "
    Zosiu w ku.. zawsze się można -- to świadczy o temperamencie i swoim zdaniu , ale obrażac sie nie wolno , bo to ujemna cecha charakteru - a jak wywalaja to należy wchodzić "drugimi drzwiami" ..., to nie natręctwo ,ale stanowczoś i upór(zdrowy) , --
    tak trzymaj .

(Biesy? nie!)
    jak "popracujemy " to nie jeden sie ... "zreformuje " mimo ,że palce od pisania bolą ...
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

lucyna
    Guest

Domyślnie

Lucynko - znów sie dajesz wmanipulować w jakieś nazewnicze historie. hmmm...
    Hmm masz rację. Jestem niereformowalna. Z drugiej strony foum zrobiło się takie politycznie poprawne. Trochę nudno.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Derty
    Poproszę o wyjaśnienia kogoś z uczestniczących w pracach redaktorskich mapy... Barszczu do tablicy!!
    Już w jakimś poście pisałem o tym - pamiętam tylko że to był post, w którym ktos komuś wypomniał, że jest slepy bo pisze Pukowe Berdo zamiast Bukowego Berda.
    Zauważcie jakie znaczenie praktyczne ma ta wielość nazw na połoninach "Bokowego Berda"! Jeden powie - jestem na Bukowym Berdzie i w zasadzie nic to nie znaczy, a drugi powie - jestem na Szołtyni - 100 m na północ od wierzchołka i już to cos znaczy.
    Dawni mieszkańcy nadawali nazwy przed wszystkim połoninom i polanom - już nazwa szczytu jako punktu nie była tak często stosowana - Szołtynia (wg dawnych mieszkańców Łokcia) to nawet nie nazwa szczytu okreslająca punkt 1201 tylko nazwa fragmentu połoniny na północny wschód od tego szczytu - fragmentu połoniny Łokieckiej. Szczyt 1312 to Szeroki Wierch (takich nazw jest w Bieszczadzie sporo!), który jednakże tylko umownie oznacza punkt wysokościowy 1312, bo realnie oznaczał on długi grzbiet (kilkaset metrów).

I jeszcze jedno wyjaśnienie - to wszystko co piszę to po prostu konsultuję z W. Krukarem zanim napiszę, bo ja tych spraw nazewniczych się ucze od niego, w pracach nad mapami, nie zajmowałem się nazewnictwem, bo było masę inne pracy.
    Teraz szykujemy mapę 1-25.000 "OKOLICE JEZIORA SOLIŃSKIEGO" - mapa bedzie obejmowała prostokąt: Lesko - Olszanica - Rajskie (i fr. Otrytu) - ok. Baligródu (sam Baligród bedzie zasłonięty okładką mapy).

Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar Zosia samosia
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    z łąk i pól

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joorg
    jak "popracujemy " to nie jeden sie ... "zreformuje " mimo ,że palce od pisania bolą ...
    no tak łatwo to nie pójdzie :( ale próbować zawsze można. pomoge jakby co

Cytat Zamieszczone przez lucyna
    Hmm masz rację. Jestem niereformowalna. Z drugiej strony foum zrobiło się takie politycznie poprawne. Trochę nudno.
    noo..... z powodu chwilowego braku dostępu do internetu rzadko ostatnio tu zagladam, ale nie wydaje mi się, nie wydaje :)
    w niektórych wątkach jest bardzo miło i przyjemnie, ciekawie i wcale nie nudno.
    Pozdrawiam
    A jednak.... zawsze Bieszczady... I Sanok, najpiękniejsze miasteczko świata :-))))

www.odkryjbieszczady.pl

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Heh
    Cytat Zamieszczone przez barszczu
    jeszcze jedno wyjaśnienie - to wszystko co piszę to po prostu
    No i proszę - Barszczu potrafi gadać ludzkim głosem.
    Oby tak częściej

Serdeczne pozdrówka z Opola

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał
    Heh
    barszczu napisał:
    jeszcze jedno wyjaśnienie - to wszystko co piszę to po prostu
    Ciekawe, kto od kogo się uczył? Politycy /kiedyś?/ od Ciebie, czy Ty od polityków? Cytowanie zdań wyrwanych z kontekstu nie ma sensu. Chyba musicie spotkać się Panowie na ubitej ziemi :D :D Wasze dyskusje do tego prowadzą. A może przeniesiecie się z tymi wzajemnymi wycieczkami na PW

pozdrawiam
    bertrand236

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Witaj Bertrandzie

Cytat Zamieszczone przez bertrand236
    Ciekawe, kto od kogo się uczył? Politycy /kiedyś?/ od Ciebie, czy Ty od polityków? Cytowanie zdań wyrwanych z kontekstu nie ma sensu. Chyba musicie spotkać się Panowie na ubitej ziemi Wasze dyskusje do tego prowadzą. A może przeniesiecie się z tymi wzajemnymi wycieczkami na PW
    Pozwoliłem sobie zacytować cały post bo:
    primo - do nikogo na forum nie jestem uprzedzony. Cytat Barszcza/u był/jest dla mnie zapowiedzią, że czasami mylę się w swoim opolskim wrażeniu - i barrdzo się cieszę z podejścia tego Pana. Sam jestem wredną dziwką forumową, ale kiedyś tam tłumaczyłem o co mi biega. Nie robię osobistych podjazdów, bo admin dał mi ostrzeżenie (aczkolwiek mam wrażenie, że Barszczu już dawno powinien dostać kuksańca od admina).
    Secundo - cytowanie..... to nie moja działka, a wyrwać to hmm (marzenie) mógłbym jakąś kobitkę (boże odpuść niewiernemu). Ubita ziemia dla Barszcu to Krosno - a ja tam rzadko zaglądam - aczkolwiek jak co to zapraszam do Opola. Co do priva - zgoda, ale wydaje mi się (podkreślam, że mi), że Pan Barszczu woli jednak oficjalne podchody.
    Tertio - cudne opisy Bertrandzie!!!!! Chcę poznać Renatkę!!!!!

Pozdrawiam

Domyślnie

nie dam się sprowokować nie dam

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)