Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Bieszczady Wysokie - mapa - Krukar

cointreau
    Guest

Domyślnie Bieszczady Wysokie - mapa - Krukar

Moze ktos jest tutaj z Krosna i orientuje sie gdzie mozna kupic mape: "Bieszczady Wysokie, Bieszczadzki Park Narodowy"-Wojciech Krukar. Jak wiadomo mapa zostala wydana w Krosnie przez wydawnictwo Ruthenus, ale mapy tej tutaj nie jestem w stanie kupic. Sprawdzilem chyba kazda mozliwosc, czyli na Wojska Polskiego, Kolejowej i w Antykwiariacie i...nic. Troche zabawne, ze po mape z Krosna musze jechac do Rzeszowa...? Moze tam bedzie? :)

Bieszczadnik Awatar Jaro
    Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    50°02'11''N 21°59'02,6''E

Domyślnie

Barszczu do raportu :) A moze przejdz sie do bezposrednio do wydawnictwa i tam ja dostaniesz.
    Pozdrawiam
    Jaro

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cointreau
    Sprawdzilem chyba kazda mozliwosc, czyli na Wojska Polskiego, Kolejowej i w Antykwiariacie
    nie przesadzaj, każdej możliwości nie sprawdziłeś - w Krośnie są następujące księgarnie:
    1. ul. Kolejowa - obok dworca (prywatna, zamawia u nas średnio raz na kwartał)
    2. ul. Krakowska - w rejonie Jubilatu (Dom Książki Rzeszów - nie mozemy jej zaopatrywać, zaopatrujemy za to hurtownię NOVA z rzeszowa, która to hurtowania im sprzedaje)
    3. ul. Wojska Polskiego - w tzw. kwadraciaku (sytuacja jak wyżej)
    4. ul. Czajkowskiego - księgarnia PEGAZ - kupuje u nas od czasu do czasu
    5. ul. czajkowskiego - antykwariat naprzeciwko PEGAZA - tylko książki uzywane
    6. ul. Podwale - naprzeciwko poczty - mała księgarnia katolicka
    7. ul. Portiusa - koło fary - Antykwariat i Księgarnia - najlepiej zaopatrzona księgarnie w Krośnie - tam POWINNA być mapa BIESZCZADY WYSOKIE - wydanie II
    8. ul. Ordynacka - najstarsza księgarnia w Krośnie - w tym miejscu istniała już w 1906 roku - niesety padła w lipcu b.r.

Zapraszam też do nowej siedziby wydawnictwa w Krośnie - ul. Łukasiewicza 110 A (jest to budynek BGŻ) - II piętro - u nas kupisz z pewnością, a i obejrzysz nowe wydanie mapy Krukara "BIESZCZADY" 1 - 60.000.

Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barszczu
    w Krośnie są następujące księgarnie
    wymieniles wszystkie ale
    jeszcze na podcieniu od strony Franciszkanow (po sklepie firmowym hut szkla) to nie ksiegarnia ale informacja turystyczna jest teraz -- tam tez sa Twoje mapy
    a tak bardzo mi szkoda tej ksiegarni na ordynackiej --mam sentyment -- kupowany mialem tam elementarz --i duzo innych ksiazek potem
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

cointreau
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barszczu
    4. ul. Czajkowskiego - księgarnia PEGAZ
    Udalo mi sie tutaj kupic mape. Dzieki za informacje. Z drugiej strony rozumiem, ze nie macie duzego wplywu na to, jakie mapy beda w danej ksiegarni, bo to chyba zalezy przede wszystkim od wlasciciela ksiegarni. Z tego co zauwazylem najwiecej map Bieszczad mozna kupic Copernicusa.

cointreau
    Guest

Domyślnie Wrazenia po przeanalizowaniu mapy Krukara

Mapa bardzo ciekawa, ma wiele zalet. Kupilem te mape po przeczytaniu wczesniejszych postow z kwietnia. Dowiedzialem sie, ze podobno wydanie II Bieszczady Wysokie z 2004r mialo byc dopracowane, bardziej przejrzyste i dokladniejsze. Jako laik w tematyce Bieszczad zauwazylem pewne niescislosci:

1. Mam mape Compassa 1:75000 i zaznaczony jest tam szczyt Czertez. Wydaje mi sie, ze jest to podstawowy szczyt. Jak szedlem szlakiem z Okraglika na Riaba Skale to na znaku jest informacja: Riaba Skala 3h, Czertez 6h. Na mapie Bieszczady Wysokie 1:40000 nie ma tego szczytu. Z czego to wynika...blad drukarski??
    2. Z tego co sie orientuje szlak od Slowacji: Nova Sedlica- Riaba Skala-Wetlina-Zatwarnica ma kolor zolty. Jest to chyba kolor podawany na wszystkich mapach. Natomiast u Krukara kolor ten jest prawie identyczny jak czerwony. Jest lekko wyblakly, ale nie ma tu mowy o kolorze zoltym. Podobna jest sytuacja z odcinkiem Bukowe Berdo-Muczne oraz inny odcinek Berezki-schronisko Koliba. Ciekawe jest to, ze na odwrocie mapy, na jednej z reklam, ktora przedstawia schronisko Koliba jest informacja, cytuje: "...dojazd od Dwernika (6km) lub dojscie szlakiem zoltym z przystanku PKS w Berezkach..."
    Niestety chyba jako kazda osoba, ktory nie zna dobrze szlakow, amator- turysta bedzie zdezorientowany, bo faktycznie...nie ma tam koloru zoltego.
    Mapa moglaby byc swietna, ale moim zdaniem przydalo by sie poprawic kolory szlakow, tak aby miedzy innymi odroznialy sie od sciezek przyrodniczych.

Podsumowujac uwazam, ze W.Krukar jest troche niekonsekwentny w swoim przedstawianiu szlakow. Dawniej jak np. wydawnictwo Kartografia 2000, Dukla i okolice...znaczyl wszystkie szlaki kolorem czerwonym podpisujac je z tego co pamietam: 'zie', 'nie', 'cze'. Jest to jedna z koncepcji. Przyznaje, ze jakis sens ma, chociaz jest mniej czytelna niz standardowe oznaczenia szlakow kolorami. Natomiast w mapach Bieszczad wydanych przez wydawnictwo Ruthenus Krukar postanowil oznaczac szlaki roznymi kolorami, ale tak jak pisalem wyzej, szlaku o kolorze zoltym nie przestawil. Doprowadzilo to do chaosu i wiekszej nieczytelnosci mapy.

Pytanie do jednego z forumowiczow, ktory jest zwiazany z opracowywaniem i wydawaniem map Krukara.
    Ciekawi mnie, czy po pierwszym wydruku mapy sprawdzacie jak wszystko wyszlo w praktyce i nakladacie korekte, czy tez po prostu w ogole nie zwracacie uwage jakie wyszly kolory lasow, szlakow...? Dajecie projekt do druku i pozniej nie zwracacie na to uwage?

Bieszczadnik Awatar Zosia samosia
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    z łąk i pól

Domyślnie

oj ten żółty całkiem, bardzo podobny do czerwonego
    Zwłaszcza na ślicznym, zielonym kolorze tła pierwszego wydania
    Ale ja mam wadę wzroku :( :( :( więc to może dlatego.
    A jednak.... zawsze Bieszczady... I Sanok, najpiękniejsze miasteczko świata :-))))

www.odkryjbieszczady.pl

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zosia samosia
    oj ten żółty całkiem, bardzo podobny do czerwonego
    Zwłaszcza na ślicznym, zielonym kolorze tła pierwszego wydania
    Ale ja mam wadę wzroku :( :( :( więc to może dlatego.
    mialam ten sam problem... moze to kobiety maja taki problem... hihihi

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Niewiasty nie chorują na daltonizm, więcwinę za trudność w odczytaniu koloru ponosi mapa.
    Długi

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)