Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Bieszczady Wysokie - mapa - Krukar

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cointreau
    Podsumowujac uwazam, ze W.Krukar jest troche niekonsekwentny w swoim przedstawianiu szlakow
    wszelkie Wasze uwagi wynikają jak widzę z tego, że nie potraficie czytać legendy mapy - polecam jej lekturę - wynika z niej, że szlak żółty na mapie "Bieszczady Wysokie" jest jako jedyny na tej mapie oznaczony innym kolorem niż jego oznakowanie w terenie. Jest to kolor pomarańczowy, został wybrany ze wzgledów praktycznych - kolor żółty na mapie wygladałby bardzo blado. Jest to dokładnie opisane (podpisane) w legendzie mapy.

Pozdrawiam polecając uważną lekturę legend wszelkich map

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barszczu
    wszelkie Wasze uwagi wynikają jak widzę z tego, że nie potraficie czytać legendy mapy - polecam jej lekturę - wynika z niej, że szlak żółty na mapie "Bieszczady Wysokie" jest jako jedyny na tej mapie oznaczony innym kolorem niż jego oznakowanie w terenie. Jest to kolor pomarańczowy, został wybrany ze wzgledów praktycznych - kolor żółty na mapie wygladałby bardzo blado. Jest to dokładnie opisane (podpisane) w legendzie mapy.
    ty sie nie tlumacz bo ja sie przyznalam, ze zle odczytalam... Moj mezczyzna dobrze odczytal... a ze ja czytalam w namiocie i juz bylo ciemnawo to inna sprawa

Pozdrawiam

Ps. I tak ta mapa najlepiej mi sie podoba

Pozdrawiam
    KaHa
    i do zobaczenia gdzies na szlaku :-D

cointreau
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barszczu
    nie potraficie czytać legendy mapy - polecam jej lekturę - wynika z niej, że szlak żółty na mapie "Bieszczady Wysokie" jest jako jedyny na tej mapie oznaczony innym kolorem niż jego oznakowanie w terenie. Jest to kolor pomarańczowy, został wybrany ze wzgledów praktycznych - kolor żółty na mapie wygladałby bardzo blado.
    Mimo wszystko sprawa ta nie zostala rozwiazana. Bowiem, problem nie jest tylko w tym, ze szlak ten zostal oznaczony w legendzie jako pomaranczowy, ale w tym, ze w ogole nie przypomina on koloru pomaranczowego. Skoro zrezygnowano z koloru zoltego na rzecz pomaranczowego, to trzeba podejsc do sprawy z pokora i przyznac, ze zabieg ten sie nie udal. Cel wydawcy nie zostal osiagniety, poniewaz popadnieto z jednej skrajnosci w druga. Skoro szlak zolty mogl wyjsc zbyt blado, to znowu szlak pomaranczowy bardzo przypomina czerwony i dlatego jest nieczytelny.
    Czy nikt nie dostrzega tej zaleznosci? Moze mam dodac w zalaczniku probke koloru pomaranczowego z photoshopa? Nie dostrzegacie, ze oficjalny szlak zolty oznaczony na mapie kolorem pomaranczowym jest prawie identyczny jak czerwony?

W koncu intencje mam dobre...pragne, aby kolejne wydanie mapy z Krosna bylo idealne, skoro stad pochodze, taka...solidarnosc regionalna :) Jednak, zeby bylo idealne, to trzeba umiec miedzy innymi rzetelnie podejsc do calej kwestii.

Dodatkowo pominiety zostal szczyt Czertez...dlaczego nikt sie do tego nie ustosunkowal? Blad ten zostanie wyeliminowany w kolejnym wydaniu mapy?

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Dodatkowo pominiety zostal szczyt Czertez...dlaczego nikt sie do tego nie ustosunkowal?
    Eee, czepiasz się. Wszystko przez to, że nie umiesz czytać okładki mapy - pisze mapa dla wytrawnego turysty? Pisze. To po co Ci ten Czerteż, przecież i tak wiesz że on tam jest. A jak nie wiesz, to znaczy... Opowiedź na tego typu pytania już była, tylko nie umiesz czytać archiwum:: "sam zrób mape to zobaczysz ile to roboty".
    Co za ludzie, tylko się czepiać szczegółów potrafią
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

cointreau
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    sam zrób mape to zobaczysz ile to roboty".
    Co za ludzie, tylko się czepiać szczegółów potrafią
    Nie zrozumiales moich intencji. Moje uwagi maja na celu lepsze opracowanie w przyszlosci mapy. Post nie byl zalozony w celu "czepiania sie", tylko skorelowaniu potrzeb wydawcy i klienta-turysty. Wyrazenie "czepianie sie" ma zbyt pejoratywny wydzwiek nie pasujacy do charakteru mojego postu, ktory nalezy traktowac jako sugestie i pretekst do rozmowy, aby w przyszlosci powstala lepsza mapa.
    Jesli przyjac Twoje zaloznie, to mozna oczywiscie pominac wiekszosc glownych szczytow i napisac na okladce mapy, ze jest adresowana do wytrwawnego turysty, ale ja w takiej koncpecji logiki nie widze.
    Chyba nie sadzisz, ze zadnych poprawek wydawca w przyszlosci juz nie wniesie? To jest dopiero drugie wydanie, a ile Compass zrobil wznowien?
    Nie podwazalem pracy wydawcy wlozonej w opracowanie mapy...musiales niedokladnie przeczytac moje wypowiedzi.
    Jednak kazdy wydawca powinien umiec przyjac konstruktywna krytyke i...nie tylko wydawca, ale Ty chyba nie potrafisz skoro odbierasz moje wypowiedzi tak negatywnie,a...niepotrzebnie.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

wg mnie wszystkie skargi i zazalenia powinny byc mile widziane, bo wtedy powstanie idealna mapa :) i wtedy nie bedziwemy mieli na co narzekac... wtedy bedziemy juz tylko chwalic :D

Pozdrawiam
    KaHa
    i do zobaczenia gdzies na szlaku :-D

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Nie zrozumiales moich intencji.
    Jakby Ci to powiedzieć - jest dokładnie odwrotnie. Ale to moja wina - za mało emoticonek wstawiłem. Poczytaj może troche o mapach na tym forum, jak choćby te wątki (i może pare innych, zwłaszcza tam gdzie dotyczą nieścisłości na mapach i sugestii poprawek) :
    http://forum.bieszczady.info.pl/bieszczady2325.html
    http://forum.bieszczady.info.pl/bies...=mapa+ruthenus
    I troche więcej poczucia humoru.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Domyślnie

Nie dostrzegacie, ze oficjalny szlak zolty oznaczony na mapie kolorem pomaranczowym jest prawie identyczny jak czerwony?
    przypatruje sie mojemu egzemplarzowi i nie dostrzegam - czerwony kolor szlaku (taki sam czerwony jak inne obiekty turystyczne) jest dla mnie czerwony - a pomarańczowy (żółty) jest podobny jak poziomice - może mam wzrok nie taki jak trzeba?

"Czerteż" sprawdze i się wypowiem

Pozdrawiam

Domyślnie

Ciekawi mnie, czy po pierwszym wydruku mapy sprawdzacie jak wszystko wyszlo w praktyce i nakladacie korekte, czy tez po prostu w ogole nie zwracacie uwage jakie wyszly kolory lasow, szlakow...? Dajecie projekt do druku i pozniej nie zwracacie na to uwage?
    każde wydanie mapy ma 3 - 5 wydruków probnych - I wydanie B.Wysokich miało ich chyba z 8 - poprawialismy cały czas kolorystykę.

Domyślnie

Dodatkowo pominiety zostal szczyt Czertez...dlaczego nikt sie do tego nie ustosunkowal?
    Już się stosunkuję - Czerteż na mapie B. Wysokie został pominiety przez pomyłkę - jest natomiast na obu wydaniach mapy "Bieszczady" 1 - 60.000.

Na nowym wydaniu (trzecim) Bieszczadów Wysokich zostanie to poprawione. Myślę, że ukaze się ono w środku sezonu 2006.
    Wracając do kolorów szlaków dodam, że II wydanie mapy B. Wysokie zostało wydrukowane w fatalnej drukarni (nawiasem mówiąc poleciła mi ja konkurencja - hihi - a ja głupi posłuchałem) - drugi raz nie popełnię tej pomyłki. W całym nakładzie było z 5 różnych odmian kolorystycznych - stąd moze też ten pomarańczowy (żółty) szlak podobny do czerwonego.

Pozdrawiam

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)