Kasieńko, powołujesz się na ostatnie zdanie,a ja wcześniej napisałem o propozycji przerzucenia wątku do Poezji i prozy Bieszczadu i tylko w takim kontekście sens ma na nastepna część mojej wypowiedzi. Wydawało mi się to oczywiste :) Pozdrawiam
Kasieńko, powołujesz się na ostatnie zdanie,a ja wcześniej napisałem o propozycji przerzucenia wątku do Poezji i prozy Bieszczadu i tylko w takim kontekście sens ma na nastepna część mojej wypowiedzi. Wydawało mi się to oczywiste :) Pozdrawiam
Cały Piasecki jest super!Zamieszczone przez Jabol
A jednak.... zawsze Bieszczady... I Sanok, najpiękniejsze miasteczko świata :-))))
www.odkryjbieszczady.pl
Michał! Słowo daję, że nie mam z tym nic wspólnego - żebyś potem nie pisał o jakiejś chamskiej reklamieZamieszczone przez lucyna
Szczególnie polecam "Zapiski oficera Armii Czerwonej" - wg mnie najlepsza książka Piaseckiego - ilekroć to czytam to płaczę ze smiechuZamieszczone przez Zosia samosia
Zabawne, intrygujące, kontrowersyjne, dziwne i zarazem oczywiste. Ma tyle samo zwolenników co przeciwników, a może nawet więcej tych drugich. Autor burzy porządek w świecie literatury pięknej (choć nie tylko) i strąca z piedestałów nieskazitelne postaci wielu znanych utworów. Nie narzuca nachalnie wniosków, pozwala samemu zinterepretować motywy którymi sie kieruje.
Krótko mówiąc: Z. Nienacki - "Uwodziciel".
To i ja coś dorzucę - "2586 kroków" Pilipiuka.
Z początku nazwisko autora mnie trochę zniechęciło, bo moja rezerwa rośnie wraz z wrzawą medialną. Ale zainwestowałem i nie żałuję. Niesamowity zbiór opowiadań. Połączenie s-f, absurdalnego humoru i klimatów polsko-rosyjskich. Można się czepić, że styl trochę chropawy (koleś ma 30 lat, jeszcze się wyrobi ), ale fabuła tak zaskakuje, że - tu pasuje kolokwializm - szczęka opada. Bez dwóch zdań - mistrz krótkiej formy. Jak dla mnie - najwyższa szkoła jazdy.
Proza Stasiuka zwłaszcza ta dotycząca Beskidu Niskiego czyli: "Opowieści Galicyjskie", "Dukla" czy "Biały Kruk", ma pewien dyskretny urok... Poza tym warto wracać do klasyki: "Mistrz i Małgorzata" (to książka, którą mógłbym czytać codziennie), "Bracia Karamazow"... Polecam wszystkim "Moskwe Pietuszki" Jerofiejewa... W każdym razie jeżeli proza to tylko ze wschodu :).
"49 wierszy o wódce i papierosach" Świetlickiego. Pozdrawiam
Jaki piękny kącik się stworzył
Dzięki Jabolu
Z wyżyn wieku i należnej powagi dołożę:
Vincent "Na wysokiej połoninie"
Jalu Kurek "Księga tatr"
A na codzień - dla relaksu Kubuś fatalista od środka, od tyłu, w dowolnie otwartym miejscu.
Z nowszych - bawi mnie Pilpiuk i Jakub Wendrowycz, reszta tego autora też.
Dla rozważań nad światem Stanisław Lem
Dla miłośników przyrody polecam mądre książki Lorenza
Dla zabawy słowem Julian Tuwim i Jarmark rymów
dla ojców czytających dzieciom: Milne i Kubuś puchatek
Pozdrawiam czytających
Długi
raczej Vincenz (Stanisław), Na wysokiej Połoninie (kilka różnych wydań, m.in. pierwsze - w zasadzie tylko pierwszy tom [Rój, warszawa 1936], pierwsze powojenne jako wybór [Veritas, Londyn 1956], kolejne tomy na emigracji, wreszcie pierwsze powojenne w kraju wydał PAX na początku lat 80. [4 tomy], obecnie POGRANICZE wydało w ciagu 2-3 lat już 3 tomy z kompletu).Zamieszczone przez długi
Trudna literatura ale jak się już człowiek w to wczyta to jest oczarowany. Kiedyś, gdy pierwszy raz czytałem wydanie Veriatasu z 1956 - wybór z całości tekstu (zmobilizowała mnie choroba, bo trudno mi było się zabrać do lektury "Na wysokiej...") to natychmiast po wyzdrowieniu wyjechałem w Czarnohorę na jakiś czas!
Szczerze polecam tę książkę!
Hej :)
Ja tu popieram Pilipiuka...wszystko, co o J. Wendrowyczu napisał :)
I jeszcze, hm...Krygowski Władysław. Zwłaszcza 'W litworowych i piarżystych kolebach', 'Wspinaczka po tęczy' i 'Góry mojego zycia'.
I prawdziwy survivalowy horror - "Zielone piekło' Raymonda Maufrais. Jabol - Ty powinieneś to zdobyć i koniecznie wczytać do pamięci :) I inni miłośnicy chatek na uboczu i bieszczadzkiego 'zielonego piekła' :)
A jeszcze wracając do wspinaczek - 'Wspinaczki po chmurach' Schille'go. To o szybownikach, góralach i jedynym pozytywnym działaniu halnego :)
Pozdrawiam
Derty
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki