Jan Smid (z krokiewką nad S) "Czyste radości mojego życia" (pożyczam tylko Przyjaciołom)
Jan Smid (z krokiewką nad S) "Czyste radości mojego życia" (pożyczam tylko Przyjaciołom)
WUKA
www.wukowiersze.pl
też uśmiech mój wzbudziła, dopóki sobie nie uświadomiłem ze to nie koniecznie musi być do końca fikcja, no i zakonczenie ...
Niencki mnie uwiódł swą chyba ostatnią książką , "Dagome iudex" ,powieść ukazała się również pod tytułem Historia sekretna.
Pisana przez siedem lat powieść obejmuje trzy tomy:
akcja rozgrywa się w czasach przed powstaniem państwa Piastów, to też książka o władzy, dla mnie to najlepsza książka Nieneckiego choć najmniej znana ...
- Ja, Dago
- Ja, Dago Piastun
- Ja, Dago Władca
Jacek Hugo-Bader "W rajskiej dolinie wśród zielska"
doskonałe reoprtaże z karajów byłego ZSRR , czytam i mam wrażenie jak bym tam był .
do ksiazek i artykulow hugo- badera zawsze chetnie wracam- a niektore fragmenty znam prawie na pamieci nie trace nadziei ze tez kiedys tam pojade...
z podobnych klimatow polecam ksiazke "wołoka" autor mariusz wilk
http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=1194
nooo, fajne klimaty! mnie najbardziej przypadla do gustu historia o wedrowyczu i utopcach :)
a najzabawniejsze ze kiedys dawno temu siedzialam na pagorku kolo wojsławic popijajac piwo perła i wogole wtedy jeszcze nie mialam swiadomosci ze istnieja opowiadania pilipiuka.... smiesznie to bylo potem wspomniec nad ksiazka![]()
Ostatnio edytowane przez buba ; 19-02-2011 o 19:50
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
....Huga -Bader to jakaś zaraza...bo i ja..... z innych klimatów np. Charles Bukowski-wszystko!! . Kiedyś , udając się na posiedzenie w WC - zabierałem ze sobą Jasia Himilbacha ''Monidło.Przepychanka"
![]()
Wielki marsz -Kinga,Opowieści z niższych sfer,autora nie pamietam chociaż ta książka jest nie do zdobycia
Autor Stephen King
a tu można ja nabyć....dla tych co chcą ją przeczytać
http://wysylkowa.pl/ks1017813.html
Sklep potrzeb kulturalnych - Antoni Kroh (trudna do zdobycia, ostatnio tylko alledrogo ale Autor zapewnia że wydawca wznowi w 2010 r.)
Droga donikąd - Józef Mackiewicz (alle... i dobre księgarnie internetowe)
Nie trzeba głośno mówić - Józef Mackiewicz (j.w.)
Wyrok na Józefa Mackiewicza - Jerzy Malewski (tylko alle...)
Empireum - t. 1 i 2 - Waldemar Łysiak (można gdzieniegdzie jeszcze dostać)
Wyspa zaginionych skarbów - Waldemar Łysiak (j.w.)
Miłośnikom niebanalnej prozy polecam:
Ingvar Ambjørnsen "ELLING mamusin synek"
Annie Proulx "Kroniki portowe"
Na podstawie tych książek powstały filmy:
"Elling" - reż. Petter Naess (2002 niminacja do Oscara, w Polsce najlepszy film 18. Warszawskiego Międzynarodowego Festiwalu Filmowego - nagroda publiczności)
"Kroniki portowe" - reż. Lasse Hallström (obsada m.in. - Kevin Spacey, Cate Blanchett)
Miłej lektury!
Ostatnio edytowane przez Capricornus ; 24-04-2010 o 20:30
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)
Zakładki