"I tylko Tatry niech w śniegu zapłaczą.
Za tobą. Za mną. Za nami.
Oto są sprawy najprostsze.
I nic
ponad Tatrami."
(Jalu Kurek)
Kogo mierzi gwara podhalańska, a chciałby coś poczytać o Tatrach epoki heroicznej (od lat 40. XIX w. do I wojny światowej), polecam ze swojej strony książkę łódzkiego wydawnictwa Galaktyka autorstwa Jarosława Skowrońskiego pt. "Dawno temu w Tatrach" wydaną w 2003 r. Niecałe 170 stron (z czego połowa to ilustracje), lekkie pióro autora, wiele ciekawostek. Bardzo udana próba oddania klimatu i specyfiki Tatr sprzed 120-180 lat. Kontynuację stanowi pozycja tego samego autora pt. "Tatry międzywojenne" (też Łódź i też 2003 r.). Komu spodobało się "Dawno temu w Tatrach", z równym zachwytem połknie i to
PS Ja się ostatnio wkręciłem w powieści historyczne Philippy Gregory z czasów Wojny Dwu Róż oraz następujących po niej czasów rządów dynastii Tudorów. Przeczytałem już "Białą królową" (o Elżbiecie Woodville) i "Córkę Twórcy Królów" (o Annie Neville). Książki pisane przez kobietę o kobietach dla kobiet. Ale jak widać udało mi się je przeczytać bez zmiany płciNa podstawie tych i innych powieści tejże autorki powstał seriale historyczne "Biała królowa", "Biała księżniczka" oraz "Hiszpańska księżniczka", jak również głośny swego czasu film "Kochanice króla" - Natalie Portman kontra Scarlett Johansson w boju o Erica Banę (jako króla Henryka VIII)
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki