Strona 12 z 18 PierwszyPierwszy ... 2 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 176

Wątek: Krótka relacja...

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie

28 sierpień niedziela
    Smutna niedziela :( , bo ostatnia podczas tego pobytu w Bieszczadzie. Jeszcze dnia poprzedniego podjechaliśmy do Grzanki zobaczyć, o której jest niedzielna Msza Św. O 11:30, tak jest napisane na krzyżu przed cerkwią. Pojechaliśmy więc w niedzielę na Mszę Św. do Grzanki. Nie lubię się spóźniać gdziekolwiek mam się zjawić. Jesteśmy przeto z Renatką na miejscu o 11:20. Cisza jesteśmy tylko my i zamknięta cerkiew . Połaziłem po przycerkiewnym cmentarzu i wróciłem do Renatki, która siedziała na ławce przed cerkwi. Około 11:45 pojawił się starszy jegomość. Na moje pytanie czy coś się stało, bo nie ma Mszy odpowiedział, że jest, ale, o 12:00, bo zawsze o tej godzinie jest odprawiana w niedzielę :D . Wdałem się w polemikę z tym facetem mówiąc, że na krzyżu jest godzina 11:30 . Wyraziłem zdziwienie, że do tej pory jeszcze nikt tego nie poprawił . Usłyszałem, że nie ma potrzeby niczego poprawiać, bo przecież wszyscy wiedzą, że Msza Św. w niedziele jest odprawiana o godzinie 12:00 . Przestałem dyskutować. Stwierdziłem, że to nie ma sensu. :D Natomiast mylne godziny tej Mszy są podane w Paszporcie w Bieszczady oraz na stronie www.bieszczady.net.pl Myślę, że Iras powinien to skorygować na stronach internetowych. O 11:50 przyszedł Kościelny z wieeelkim kluczem i otwarł cerkiew. To, co zobaczyłem po wejściu do środka wprawiło mnie w głębokie przygnębienie. :( Świątynia ta jest bardzo, ale to naprawdę bardzo biedna. Pomyślałem, że jakbym wygrał jakąś kasę np. w Lotto to przekazałbym jej część na doprowadzenie jej do stanu lepszego. Ciekawe, że Renatka po wyjściu z cerkwi powiedziała to samo :D . Wyszliśmy tuz przed końcem Mszy żeby zdążyć na obiad do Polańczyka. Żeby relacja to była do końca wierna rzeczywistości trzeba nadmienić, że Mszę Św. odprawiał nie ksiądz Piotr tylko gościnnie inny ksiądz…..
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    bertrand236

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bertrand236
    Około 11:45 pojawił się starszy jegomość. Na moje pytanie czy coś się stało, bo nie ma Mszy odpowiedział, że jest, ale, o 12:00, bo zawsze o tej godzinie jest odprawiana w niedzielę Very Happy . Wdałem się w polemikę z tym facetem mówiąc, że na krzyżu jest godzina 11:30 Exclamation . Wyraziłem zdziwienie, że do tej pory jeszcze nikt tego nie poprawił Question . Usłyszałem, że nie ma potrzeby niczego poprawiać, bo przecież wszyscy wiedzą, że Msza Św. w niedziele jest odprawiana o godzinie 12:00 Laughing Laughing Laughing . Przestałem dyskutować. Stwierdziłem, że to nie ma sensu. Very Happy Natomiast mylne godziny tej Mszy są podane w Paszporcie w Bieszczady Exclamation oraz na stronie www.bieszczady.net.pl Exclamation Myślę, że Iras powinien to skorygować Idea na stronach internetowych. O 11:50 przyszedł Kościelny z wieeelkim kluczem i otwarł cerkiew. To, co zobaczyłem po wejściu do środka wprawiło mnie w głębokie przygnębienie. Sad Świątynia ta jest bardzo, ale to naprawdę bardzo biedna.
    Ta godzina to pewnie specjalnie, Ksiadz przewodnik z Górzanki slynie z tego ze lubi sie spózniac, wiec jak napisali 11:30 to jest szansa ze masza odprawi sie o 12:00
    Na powaznie to juz poprawilem tylko nie wiem czy ta poranna sie zgadza ?
    Co do stanu cerkwi to jest ona caly czas w remoncie a co najfajniejsze bedzie kryta gontem, poszycie wykona Wojtek Roszczynski Konserwator zabytkow z Czarnej - obecnie remontuje cerkiew w Smolniku.
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Nie jestem pewien ale wydaje mi się, że jest tam pełno śladów po okopach. To uwaga dla Doczu /Docza? Doczego?Cholerka jak to się odmienia?
    Dzieki za pamięć Bertrand - kto wie. Może skusze się, aby odwiedzić to miejsce, zwłaszcza, że Chryszczata jest zorana przez poszukiwaczy. Jesoo tylko kiedy to będzie ? Hmm. Sam nie wiem :-/
    Sam nie wiem jak się to odmienia, ale znajomi odmieniają Docza, więc ja nie oponuję
    Nic nie poradzę, że taką ksywkę mam od 7 roku zycia
    http://www.doczu.pl

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doczu
    Dzieki za pamięć Bertrand - kto wie. Może skusze się, aby odwiedzić to miejsce, zwłaszcza, że Chryszczata jest zorana przez poszukiwaczy.
    Jak będzie Ci chciało się czytać dalej, to wskażę jeszcze jedno miejsce. Tylko nie wiem kiedy do tego dnia dojdę :D
    bertrand236

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Jak będzie Ci chciało się czytać dalej, to wskażę jeszcze jedno miejsce. Tylko nie wiem kiedy do tego dnia dojdę
    Teraz i tak sezon się kończy, więc spokojnie sobie poczekam. Do wiosny dużo czasu

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie

Jak już tak sobie będziesz spokojnie czekał, to może dokończysz swoje opowiedanie?
    Pozdrawiam
    bertrand236

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Jak już tak sobie będziesz spokojnie czekał, to może dokończysz swoje opowiedanie?
    Dokonczę, dokoncze - niestety ostatnio miałem dośc goracy tydzień, i niestety nie było kiedy Myślałem, że uda mi się dokończyć przed 1.11, ale chyba się nie uda.
    Na pewno musze skończyć przed 4.11 bo znowu będę składał kompa i zas nie będzie kiedy pisac :/

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie

Ledwo, co zdążyliśmy na obiad. :D Nigdy nie pisałem o sanatorium Solinka, w którym się kurowaliśmy. Teraz nadrabiam te zaległości. Gdyby Amin uważał, ze trzeba tą część relacji usunąć to Jego wola . Co za zabiegi oferuje Solinka swoim gościom, możecie przeczytać na stronie internetowej tego sanatorium. Pokoje są dwuosobowe /chyba wszystkie, ale jak ktoś ma inne informacje to się nie będę sprzeczał/. Są one bardzo małe. Naprawdę bardzo małe . Szafa w pokoju jest adekwatna do jego wielkości . Część bagażu mieliśmy w Karawanie. Oznacza to, że mieliśmy za dużo bagażu. Wszystkie pokoje wyposażone są w węzeł sanitarny. Brodzik odgrodzony od reszty łazienki za krótka kotarą. Jak się kąpiesz to kibel zawsze będzie mokry. Nie oznacza to, że byłem niezadowolony. Ja po prostu nie muszę mieć warunków bardzo super. Ręce mi nie odpadają jak po kąpieli przecieram kibelek /nie kapię się w kibelku. Co to, to nie. / i całą podłogę. Na cały duży korytarz przypada jeden czajnik bezprzewodowy . Za telewizor w pokoju trzeba zapłacić extra . Kuchnia w sanatorium dobra . Nie piszę bardzo dobra, bo może ktoś z sanatorium czyta tą relację i żarcie się pogorszy . Posiłki mają bardzo wyszukane nazwy i czasami przed obiadem wszyscy zastanawiają się, co dostaną do jedzenia. Obsługa sanatorium bardzo grzeczna. Nigdy nie zdarzyło nam się, żeby nie spełniono naszych próśb. /przesunięcie zabiegów, wizyt lekarskich, otwarcie sanatorium po 22:00 itp./ w sanatorium jest kawiarnia ale przez cały turnus to znaczy 21 dni nie mieliśmy czasu tam zajrzeć. W sumie w naszych oczach sanatorium wypadło bardzo korzystnie.
    bertrand236

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie

Po obiedzie wycieczka, tym razem samochodowa od początku do końca. Jedziemy z Polańczyka przez Bóbrke najpierw do Urehec. Tam oglądamy Dwór, a raczej to, co z niego zostało. Nawet zdjęcia nie chciało mi się robić . Przygnębiające wrażenie. Czy ktoś wie, co się z tym obiektem stanie . Może są jakieś plany, żeby go odrestaurować? Dalej jedziemy do Olszanicy. I tam wpadła mi do głowy myśl, że szkoda, że nie mam żadnego namiaru do Lucyny. Nawet nie wiem jak się nazywa i czy Lucyna to imię czy pseudo /wolę używać pseudo niż nick/. Trudno…. Zobaczę się z nią przy innej okazji. Dalej jedziemy na Wałkową. Tam szlajam się trochę po cmentarzu. Są tam dwa, ale jeden opłotowany i wstępu nie ma. Nie chciało mi się przechodzić górą. :D Dalej jedziemy przez Serednicę do Ustrzyk Dolnych. Droga bardzo bieszczadzka. Tak na średnią prędkość 10 km/h. Ale nam się nie spieszy. Stwierdzam, że trzeba spenetrować kiedyś dokładniej tą okolicę. Bardzo nam się tam podobało /zza szyb samochodu/ . Łażę po cmentarzach, robię fotki i jedziemy dalej.
    bertrand236

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie

Dojeżdżamy do Ustrzyk Dolnych. Dalej jedziemy do Polańczyka przez Czarną. To tak na skróty. Chcieliśmy zobaczyć jak wygląda droga po wczorajszej ulewie. Miejscami nie widać asfaltu. Wszędzie piach i glina. Od Czarnej przejeżdżamy w ciszy. Tak jakby stało się tu coś strasznego…
    bertrand236

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)