Cytat Zamieszczone przez traper-niedzwiedz
Witam! jestem ciekaw kto z Was chciałby na stałe zamieszkać w bieszczadach (powiedzmy w worku); na dziko, uciec od całej cywilizacji i społeczeństwa. Można by było tam stworzyć tam własne osiedle (małe, max 10 -12 osób) leśnych ludzi.
hej! Drogi " traoerze- niedźwiedziu " i pozostali uczestnicy tegoż tematu, tak czytam te posty i czytam, i nachodzi mnie nostalgia za początkiem lat siedemdziesiątych. Zapewne znajdą sie forumowicze o dłuższym stażu - lata sześćdziesiąte i wcześniej. Wtedy było to możliwe, propozycja " trapera "dzisjaj raczej odpada, z prostej przyczyny Biesy / Bieszczady / byly inne.
Teraz uważam, iż jest to nie możliwe z wielorakich względów : ochrona zasobów naturalnych Parku, Otuliny itp, itd. Jak każdy tak zacznie zakładac takie " stanice " , miejsca odosobnienia, czy jak to sobie nazwiemy - pełna dowolność nazewnictwa, to mimio wszystko to nie będzie już to. Ktoś powie Ty sie za wcześnie urodziłeś , a my za późnmo i też chcemy spróbować. OK!! tylko chyba juz nie w Bieszczadach, przynajmniej tych naszych. Na przestrzeni tych ponad 30 lat zmieniło sie już tak dużo, i zmieniac sie będzie jeszcze, ob nie na minus, więc niech zostanie chć trochę tej "dziczy" dla przyszłych pokoleń. A my dzisiaj spróbujmy to jeszcze zachować dla siebie i dla innych , tych co po nas przyjdą.
W ZAMIAN PROPONUJE TROCHĘ WYRZECZEŃ I CIERPLIWOŚCI i pozostają Nam jeszcze takie zakątki jak Stepy Mongolii. Syberia, Kanada pachnaca żywicą czy Alaska.A bliżej lasy i jeziora Finlandi. Tam jest jescze miejsce na tego typu pomysły do realizacjii i możliwośc życia w zgodzie z naturą, jeszcze jak sie ma do najbliższego sklepu cirak 150- 300 - 500km - to chyba o to chodzi w Twoim zamysle.A wiem, że są na tym Forum tacy uczestnicy, co tego doświadczyli na własnej skórze, tylko jest rzeczą ich osobistą, czy będą chcieli sie ujawnic z tymi swoimi przeżyciami. I wcale ich nie wywołuje do tablicy, broń boże.To Ich doświdczenia i ich sprawa. Na Animal Planete
oglądałem kiedys taki film o takim osiedlu, bodajrze w Finlandiii , to mogloby Cię zainteresować , nietety szczegółów nie pomne , bylo to jakiś czas temu.