Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: [Wetlina] Zaplata calej gotowki za nocleg

galliano78
    Guest

Domyślnie [Wetlina] Zaplata calej gotowki za nocleg

Bylem na weekend w Wetlinie i spalem w "Zajazd pod polonina". Na poczatku chcialem powiedziec,ze bylo super,wycieczka bardzo sie udala,bede coraz czesciej odwiedzal Bieszczady. Z noclegu rowniez jestem zadowolony,bylo dobrze:pokoj,lazienka....itp wszystko ok. Jedna sprawa mnie nurtuje,a mianowicie gdy poinformowalem o rezerwacji pokoju,powiedziano mi ze musze zaplacic z gory za dwie noce (na tyle bylem w Bieszczadach) i ze nie ma mozliwosci zaplaty za jeden nocleg a nastepnego dnia za drugi. Zaplacilem,ale gdy wrocilem do domu to wtedy przypomnialem sobie o tym i doszedlem do wniosku ze to nie ma sensu! Przeciez jak mozna wymagac od kogos zaplaty z gory za caly pobyt jesli:
    -po pierwsze nie wiem czy dozyje ostatniego dnia w ktorym rezerwowalem pokoj
    -po drugie rownie dobrze moglbym dojsc do wniosku ze warunki mi nie podobaja i nastepnego dnia chcialbym sobie szukac cos innego
    Prosze mi powiedziec czy w Bieszczadach takie sposob zaplaty jest norma? Nie spotkalem sie nigdy z takim zwyczajem. Nie podrozuje duzo,ale bylem pare razy w Pieninach,Tatrach,nad morzem,w kilku wiekszych miastach czesto bralem noclegi i zawsze placilem z gory ale za jeden dzien lub cala kwote na koncu.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Re: Zaplata calej gotowki za nocleg

Cytat Zamieszczone przez galliano78
    Prosze mi powiedziec czy w Bieszczadach takie sposob zaplaty jest norma?.
    Nie jest żadną normą, po częsci zresztą sam sobie odpowiedziałeś. Zaproponowano Ci takie warunki a Ty się zgodziłeś - w czym problem? Widocznie w tym miejscu mają taki kaprys - zabezpieczają się w ten sposób. Turysta się na to godzi lub nie. Osobiście nigdzie nie spotkałem się z żądaniem zapłaty z góry za cały pobyt, zresztą płacić całą kwotę powinno się za usługę wykonaną, a nie oczekiwaną. Nie mniej - zaakceptowałeś te warunki. Poza tym na pewno wynikło to z tego, że były to 2 noce, gdybyś rezerwował na dłużej nie wydaje mi się,aby żadali apłaty z góry.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

galliano78
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Zaproponowano Ci takie warunki a Ty się zgodziłeś - w czym problem?
    Nie ma problemu. Czy na forum moge pisac tylko jak sa problemy?? Mialem pytanie,wiec zadalem. Poza tym uwazasz ze mialem alternatywe? Wtedy sie nad tym nie zastanawialem. Od razu zaplacilem,ale w domu po przeanalizowaniu zrozumialem ze wyjscia innego nie bylo. Jak wyobrazasz sobie znalezc nocleg o 22:00 ??? Mimo, ze to byl poczatek wrzesnia to bylo duzo turystow. Nocleg znalazlem po wykonaniu okolo 20 telefonow...wszystko pozajmowane, prawie stracilem nadzieje ze pojade,ale udalo sie. Tak wiec o 22:00 nie moglem narazic znajomych, ktorzy ze mna pojechali na szukanie noclegu noca (bylismy juz zmeczeni).
    Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Nie mniej - zaakceptowałeś te warunki.
    To nie o to chodzi czy zaakceptowalem czy nie. Przeciez napisalem, ze bylo fajnie i sie zgodzilem. Po prostu interesuje mnie zdanie forumowiczow czy spotkali sie w Bieszczadach z podobna sytuacja.

Awatar szymoneq
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Olkusz-Kraków-Jastrząb, a jutro się zobaczy

Domyślnie

Co do płacenia z góry za cały pobyt, to jest to kwestia wzajemnego porozumienia obu stron. Zdarzyło mi sie raz kiedy właściciel domu poprosił o zapłatę z góry za jeden nocleg. Znaleźliśmy go późnym wieczorem schodząc ze szlaku juz. Ucieszyło nas to niezmiernie, że o późnej porze udało się coś zorganizować, tym bardziej, że jedna osoba była skrajnie wycieńczona. Kobieta poprosiła o pieniądze od ręki i tyle. Dodam jeszcze, że sytuacja ta nie miała miejsca w Bieszczadach, ale w Beskidzie Wyspowym. Mnie taka sytuacja nie ruszyła wcale, bo sam często proponuję zapłatę za jeden, dwa dni odrazu. Nie chcę sobie zaprzątać głowy później. Zależy to oczywiście, od charakteru przewidywanej aktywności w terenie. Jeśli chcemy wyjść rano skoro świt, lepiej załatwić wszystko wcześniej.
    Spotkałem się natomiast z innym problemem. Poznałem na trasie spod Tarnicy do Ustrzyk Górnych grupkę sześciu osób. Szliśmy razem chwilę. Po niedługim czasie zawiązała sie między nami rozmowa. Okazało sie, że planują zostać dwa dni w Ustrzykach, odpocząć i dopiero pójść dalej. Postanowiliśmy poszukać razem czegoś jak dotrzemy na miejsce. W ustrzykach byliśmy około 21.30. Po kilkunastu minutach znalazło się miejsce do spania. Poszliśmy na nocleg. Zapłaciłem z góry za siebie, bo wiedziałem że rano wyruszę wcześniej. Rano miała miejsce zaskakująca sytuacja. W czasie około 3-4 minut, gdy poszedłem umyć sobię zęby, co by sie lepiej odychało, cała szóstka zdążyła sie zebrać i wyprowadzić. Bez płacenia, bo mieli zapłacić następnego dnia rano.
    Zatem takie traktowanie turysty, gościa wydaje się być formą zabezpieczenia, zwłaszcza jeśli gospodarz nie prowadzi "książki meldunkowej".
    Pozdrawiam.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie

Cześć,
    Nigdy mi się nie zdażyło żebym musiał zapłacić za nocleg z góry (bez względu czy gospodarz, właściciel, dyrektor czy kierownik prowadzili "książkę meldunkową" czy nie). Jedynym "zabezpieczeniem" było przekazanie dowodu osobistego, paszportu do recepcji. Nie wyobrażam sobie żeby ktokolwiek użyczający noclegu i prowadzący profesjonalnie taką działalność mógł traktować gości jak potencjalnych oszustów czy złodziei. Są określone zasady postępowania w takiej sytuacji i żądanie zapłaty z góry za coś czego nie otrzymałem dyskwalifikuje żądającego jako gościnnego gospodarza. Nie można milcząco zgadzać się na funkcjonujące nadal w naszych kontaktach społecznych "polockie dziadostwo".
    Myślę, że jest to przykład jednostkowy a gospodarze zweryfikują swój stosunek do gości.
    Pozdrowaśki
    PS A tak na marginesie, czego obawiali się gospodarze? Chyba sami nie byli w porządku....

halina
    Guest

Domyślnie oplata z gory

w schroniskach mlodziezowych przyjmuje sie oplate za nocleg z gory.W czasie zakwaterowywania goscia wpisuje sie jego dane z dowodu do ksiazki meldunkowej,a dowod osobisty oddaje sie wlascicielowi tegoz.Czesto turysci wychodza wczesnie na trase,kiedy nie ma jeszcze recepcjonity(ktory pracuje np na cwierc etatu),wracaja z trasy pozno i nie wiadomo,czy trzymac dla niego wolne lozko,badz pokoj.

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtekR
    Nie wyobrażam sobie żeby ktokolwiek użyczający noclegu i prowadzący profesjonalnie taką działalność mógł traktować gości jak potencjalnych oszustów czy złodziei.
    Nie jest to zwiazane z Bieszczadem, ale spróbuj Wojtku zamieszkać w którymkolwiek z hoteli sieci Ibis. Jak nie zapłacisz to nie zamieszkasz. nie ma takiej możliwości. poza tym uważam, że hotele są prowadzone profesjonalnie
    pozdrawiam
    bertrand236

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód

Domyślnie

Będąc ostatnio w Bieszczadach płaciłem gospodarzowi za kwaterę pod koniec pobytu i to właściwie ja dopominałem się o uregulowanie należności. Na pożegnanie gospodarz postawił nam nawet obiad i piwo w barze.
    Natomiast w tym roku rezerwowałem lipcowy pobyt nad morzem już w lutym, płacąc sporą przedpłatę z zastrzeżeniem, że w razie niestawienia się w okreslonym terminie przedpłata przepada. Zaraz po przyjeździe trzeba było zapłacić całą resztę należności. Jednak był to mój wybór i moja decyzja, podobało mi się miejsce i przystałem na stawiane warunki.
    Myślę, że jest to kwestia wyłącznie umowy między stronami i oczywiście pozostaje problem wywiązywania się z niej.
    Pozdrawiam
    Przemek

lucyna
    Guest

Domyślnie

Obtśmy mieli tylko takie problemy.

Awatar szymoneq
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Olkusz-Kraków-Jastrząb, a jutro się zobaczy

Domyślnie

Amen Lycynko. Amen.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)