Cytat Zamieszczone przez Walker
Trochę za łatwo przychodzi używanie ciężkich słów, takich jak złodziejstwo. Weźcie pod uwagę, że np. wiele biur podróży podobnie używa zaliczek, aby klienci nie rezygnowali w ostatniej chwili.
Nikt tutaj nie podwaza zasadnosci pobierania zaliczek. Problem w tym, ze zaliczka ta nie zostala zwrocona, a powinna, bo w tym przypadku ewidentnie nie wywiazali sie z umowy wlasciciele pensjonatu.

Poza tym ceny w Bieszczadach nie są wcale wysokie, zachęcam do realnego porównania z cenami nad jeziorami czy nad morzem, albo też w Tatrach
Jezdze od kilku lat w Tatry i za nocleg place 20zl. Nie jest to kemping, czy schronisko, ale normalne warunki w domu (pensjonacie). Nie ma luksusu, ale jest skromnie...ladnie. W gory nie jade, aby spac w hotelu 4 gwiazdkowym. Co najwazniejsze nocleg w takiej cenie jestem w stanie zarezerwowac na kilka dni przed przyjazdem w sezonie. Natomiast w Bieszczadach w sezonie jest bardzo trudno cos w ostatniej chwili zlapac..prawie niemozliwe. Jak sie uda, to mozna traktowac to jako cud. Dodatkowo ceny rozpoczynaja sie od 30zl, jesli chodzi o podobne warunki co w Tatrach. Jesli ktos kilka razy byl w Bieszczadach lub Tatrach, to nie trudno zauwazyc, ze w Biesach popyt na noclegi znacznie przewyzsza podac.

tam mieszkają i żyją normalni ludzie, których nie powinniśmy traktować jak hotelarzy.... Nota bene akurat w u Pani Marii wszystkie pokoje są w jednym korytarzu obok siebie i przyjazd w nocy rzeczywiście może powodować hałas. Więcej wyrozumiałości, więcej życzliwości..
Osobiscie jestem w stanie zrozumiec, ze ktos nie jest w stanie szybko dojechac w Bieszczady, no chyba, ze mieszka w Krosnie tak jak :) Mysle, ze nie tylko ja bylbym w stanie zaakcetpowac taka sytuacje, tak wiec problem bardziej lezy w skostnialej mentalnosci wlascicieli domu, niz wspolsasiadow. Ludzie jada cala Polske, zeby spedzic troche milych chwil, pocieszyc sie Biesami i mam miec im za zle, ze nie zdazyli dojechac do godz. 22.00. Absurd !! Jejku...chyba musialbym byc chamem, a...nie jestem :D Troche wyrozumialosci !!
Wlasciciele domkow zyja z naszych pieniedzy, to przewaznie ich jedyne zrodlo utrzymywania, wiec przede wszystkim w ich interesie lezy to, aby dbac o klientow, aby byc coraz bardziej elastycznym i dostosowywac sie do zmieniajacych warunkow. Jesli nie sa w stanie tego zrozumiec lub podolac temu wyzwaniu, to predzej, czy pozniej konkurencja zmusi ich do zaprzestania oferowania takich uslug.

Mam nadzieję, że innym turystom takie rzeczy się tam nie przytrafią.
Tez mam taka nadzieje, ale lepiej dmuchac na zimne, nie ryzykowac i jednym slowem...omijac takie pensjonaty.