Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 6 9 10 11 12 13 14 15 16 17 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 167

Wątek: Jak Jabol po wodzie wędrował...

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez natasha
    A po drugie- na zdjęciach i w relacjach wyglądasz mi na młodego,silnego i najbardziej nakręconego na tym Forum czlowieka.
    Bo taki właśnie jestem
    Dziękuję i pozdrawiam
    bertrand236

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jabol
    Zza zakrętu pojawiają się światła "pełgeota". Krótka rozmowa, pecik, i jedziemy do Polańczyka...W aucie odkrywam ze zdumieniem ze moje ręce odmawiają posłuszeństwa i nie mam siły siegnąc po pasy żeby sie zapiąć...ciepełko samochodowe też zadziałało...Poczułem rozleniwienie i odpływ sił...
    ...Odwykłem od bycia pasażerem w Bieszczadach, więc na nowo odkryłem uroki relaksu podczas jazdy. Polańczyk nocą...Łajt Lajtning czeka cierpliwie na parkingu nie tkniety przez lokalnych Janosików.Wypakowałem Adamowi co Adamowe i dorzuciłem jeszcze namiot...Przyda sie na dzisiejszą mglisto mokrą noc...Potem kilka zakrętów, kilka prostych, za siedem potoków za siedem gór...I spowrotem zajechalismy do Rajskiego. Powrót piechotą przez mglistą nicość. Na azymut przez łąki. Buty rzecz jasna mokre Panowie wedkarze lekko rozczarowani, gdyż powierzyli mi pewną misję... Wszystkie sklepy z tinkturami były zamkniete, a pewien gospodarz wyczerpał asortyment... Mnie też to nie cieszyło...Ale co tam...Adam zawziął się żeby rozpalić ogień, uzyskał moja bierna akceptację Nie chciało mi się biegać po nocy za drewnem...Ci co znają moje wpisy z pewnego domku wiedzą że jestem minimalistą i że wrześniowe chłody to dla mnie nie chłody Siadłem sobie przy wedkarzach i odbierałem z nimi leszczowe esemesy a gdzies z krzaczorów niosły sie chrzesty i trzaski buszującego Adama...Hmm...Zapomniałem mu powiedzieć o minach...A po co go stresowc na zapas
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie

...Miałem rację. Nie wlazł w repelenty...Wrócił cało z konkretnym naręczem paliwa do ognia...Podziw za wytrwałość Chwilke potem przyrządzalismy "bieszczadzkie hot dogi" na ogniu: Kiełbacha z ognicha miedzy dwoma kromkami i pifencjo...Potem doglądnąłem jeszcze kajaka czy dobrze uwiązany. Namiot i sen...

Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie

DZIEŃ TRZECI...

...Ta noc bieszczadzka była jakoś wyjątkowo długa. Gdy zerwałem się wczesnym rankiem okazało się że jest już 10:00 doprawdy, byłem zaskoczony tym że może świtać tak późno Ale ranek jak ranek, wstałem, pozdrowiłem panów wędkarzy (których notabene podziwiam za upór i wytrwałosć). Dmuchnąłem w popiół, o :) jest żar...Kilka drobnych patyczków i nad ogniskiem zaczęła się wić cienka smużka dymu wijąca sie jak tańcząca kobra z kosza hinduskiego zaklinacza...Nie zwróciłem uwagi czy Adam wstał wcześniej...Rano mój umysł nie rejestrował zbyt wiele szczegółów, skupiając sie na sprawach pierwszorzędnych :) Zarejestrowałem jego obecność juz przy ognisku gdy podał mi cudnie chłodna butelke chmielowej tinktury...
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie

Podczas śniadania narada...Co dalej? Koniec końców zdecydowano, że popłyniemy razem...Po sniadanku zaczęliśmy szybko i sprawnie zwijać biwak, w miedzyczasie zdążyliśmy odnieść zbędny nadmiar ekwipunku do auta i przy okazji dostaliśmy od państwa Koncewiczów drugie wiosło do kajaka- tutaj głęboki ukłon w Ich stronę Nie pierwsza i nie ostatnia uprzejmosc jaką zaznałem od Nich wtym roku... :D
    Powrót nad wodę, zwinięcie biwaku i spakowanie sie w kajaku zajęło nam raptem jakieś trzy...godziny Nie bede się tłumaczył...Pozwoliłem czasowi płynąć swoim rytmem...Przyszedł jednak czas że wsiedliśmy do kajaka...

Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie

...Wsiadłem ostatni odepchnąłem sie mocno od pnia przy którym cumowaliśmy. NO! TO TERAZ SOBIE POPŁYNIEMY! :) - Pomyślałem przepełniony nadzieją, Przeca co dwi pary wioseł to nie jedne. W końcu to własnie ten argument zaważył za zabraniem załoganta...Nawet obawiałem się żeby teraz za wcześnie nie zakończyć tej wyprawy, bo we dwójke to bez wysiłku przepłyniemy trasę do polańczyka... Hehehe...Rzeczywistość w mig rozwiała moje obawy...Miast pędu powietrza, odkosów od stewy dziobowej i spienionego kilwateru za rufą - usłuszałem szczęk zderzających się wioseł ...No tak, załoga musi się zgrać... Odruchowo chciałem zaprzeć się wiosłem w wodzie od dziobu do rufy, co wczoraj dawało tak piękne efekty...Zapomniałem że przed soba mam jeszcze jeden "napęd" i to dopiero na dotarciu... Trasa do zakrętu na Łokciu była mordęgą okrutną. Musiałem zająć się głównie utrzymaniem kierunku...Słonko grzało jeszcze w trybie letnim. Adam nie miał żadnej czapki, więc trzymaliśmy się prawego brzegu gdzie panował zbawczy cień...Sięgnąłem po swój mapowy brudnopis, by nanieść to, czego nie naniosłem wczoraj wieczorem. Hmm... gdzie mam długopis? Roentgen po wszystkich kieszeniach...K...a! Ani chybi utopiłem go gdzieś Nie miałem innego...Nie chciałem polegać na swojej pamięci przez najbliższe dwa dni więc podpłynęliśmy do najbliższego wędkarza, moze uda sie załatwić choć kawałek ołówka. Wedkarz owszem, miał długopis, ale niespecjalnie miał ochotę sie go pozbyć. Kiepska sprawa co chwila żebrać na brzegu o jakieś pisadełko Dla pewnosci rozejrzałem sie po kajaku...Jest! Przeprosilismy ze zawóciliśmy panu głowę i powleklismy sie dalej...Nie ukrywam ze na tym etapie żałowałem, że nie jestem sam. meczyło mnie to ciągłe nakierowywanie kajaka na własciwy kurs. W po jakiejs godzince chlapania wiosłami pierwszy objaw zgrania załogi. Razem zdecydowalismy wpłynąć do zatoczki i napić sie herbaty. :)

Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie

Uff...Kuchenka, garnek woda...ja mogłem sobie spokojnie posciągac azymuty na interesujace mnie miejsca, i rozejrzeć sie po okolicy.W łagodnym zboczu nad zatoczka ktoś wykopał wygodne płaskie tarasy na trzy namioty, te tarasy to dosyć powszechna praktyka nad Soliną. Biwakował tu ktos dobrze wychowany, nie zauważyłem żadnego smietniska :) Gdzieś w pobliżu rozległ się charakterystyczny chrapliwy skrzek i za chwilkę ujrzeliśmy ptaszydło które od przodu wygladało jak latająca litera "m"...
    -Czapla- ni to poinformowałem, ni to stwierdziłem fakt...
    za chwilę słysze:
    -Patrz Jabol! tutaj leci jakis wiekszy!
    -Haha to też czapla, tylko bliżej

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Patrz Jabol!
    b.dobrze sie to czyta i przeżywa --jak bym tam był.....
    ale dobrze ,że sie pojawiłeś na forum , bo myślałe , że spotkałeś watahe wilków (jeden samotny wilk nie problem ) i już miałem skrzyknąć "pospolite ruszenie" na odsiecz Tobie
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

ktoś wykopał wygodne płaskie tarasy na trzy namioty,
    nooo to kiedy sie ukaże nowe wydanie mapy razem z przewodnikiem z zaznaczonymi tarasami ? oby jak najszybciej .. (Barszczu a Ty co tak milczysz) żeby było szybciej to nastepne relacje proponuje "jak Jabol na łyżwach wędrował "
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joorg
    bo myślałe , że spotkałeś watahe wilków (jeden samotny wilk nie problem ) i już miałem skrzyknąć "pospolite ruszenie" na odsiecz Tobie
    To troche nieładnie by było niepokoić dzikie zwierzęta przy posiłku
    Cytat Zamieszczone przez joorg
    nooo to kiedy sie ukaże nowe wydanie mapy razem z przewodnikiem z zaznaczonymi tarasami ?
    hmm... Na mapie bedą zaznaczone tylko dogodne miejsca do wędkowania...A jak wędkarz będzie chciał sie chwilke zdrzemnąć, to juź sobie poradzi...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)