Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: [Wetlina] Zaplata calej gotowki za nocleg

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bertrand236
    spróbuj Wojtku zamieszkać w którymkolwiek z hoteli sieci Ibis. Jak nie zapłacisz to nie zamieszkasz. nie ma takiej możliwości. poza tym uważam, że hotele są prowadzone profesjonalnie
    pozdrawiam
    eee....no ja mieszkałem w Ibisach w Belgii, Holandii, Francji, Szwecji i Niemczech. Bardzo sobie cenię tę firmę za jakość, ceny i dobrą obsługę. ale nigdy nie kazano mi w tych hotelach bulić przed. Zawsze po okresie pobytu. Może polskie hotele tej sieci mają inne zwyczaje? :)
    Pozdrawiam
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Derty
    Może polskie hotele tej sieci mają inne zwyczaje?
    Miejsce Warszawa Ibis-Stare Miasto, czas- lipiec 2005
    "Albo Pan płaci, albo Pana nie zameldujemy". Zrobiłem dużą awanturę /a wierzaj mi, że potrafię/ ale nic to nie pomogło. Wyglądałem inaczej niz wyglądam w Bieszczadzie

Pozdrawiam
    bertrand236

Awatar szymoneq
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Olkusz-Kraków-Jastrząb, a jutro się zobaczy

Domyślnie

To może Ibis w bieszczadzie? Widać niektórzy gospodarze też spali w tym hotelu. Światowy biznes pod połoninami?

galliano78
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polej
    Myślę, że jest to kwestia wyłącznie umowy między stronami i oczywiście pozostaje problem wywiązywania się z niej.
    Zgadzam sie z Toba. Trudno jednak mowic o nawiazaniu umowy gdy stalem przed faktem dokonanym. Oczywiscie moglem przed wyjazdem ustalic przez telefon wszystkie szczegoly i rozwiac moje potencjalne watpliwosci. Tego nie zrobilem. Moj blad. Chociaz na swoje usprawiedliwienie :) moge powiedziec,ze ostatni raz na jakiejkolwiek wycieczce bylem 7 lat temu i nie przyszlo mi do glowy,ze spotkam sie z taka sytuacja. Myslalem raczej o planowaniu tras i o tym jak pieknie bedzie w Bieszczadach :D

galliano78
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucyna
    Obtśmy mieli tylko takie problemy.
    Jak pisalem nie traktuje tego epizodu z wycieczki jako problemu,ale jako pewne doswiadczenie. Czlowiek cale zycie sie uczy :D
    Jesli jednak faktycznie rozpatrywac to jako problem to zgadzam sie z Toba. Chcialbym miec w zyciu tylko takie problemy. Zapewne bylbym mlodszy i piekniejszy (mniej zmarszczek) :D

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Ja tam zawsze płacę z góry, zwłaszcza, że zazwyczaj nocuje jedną noc, i zwijam się wczesnym rankiem, dlatego zapłata z góry jest dla mnie wygodna, bo nie muszę czekac aż ktoś mnie skasuje.
    http://www.doczu.pl

Marcowy
    Guest

Domyślnie

Jak widać po postach, "życie jest jak pudełko czekoladek - nigdy nie wiesz na jaki smak trafisz"... Albo jakoś tak. Copyright by Forrest Gump. Pewnie, że warto minimalizować ryzyko zasięgając wcześniej języka o adresie noclegu, ale dopóki się nie przekonamy na własnej skórze o jakości usług, pewności nie ma.
    Patrząc na problem w drugiej strony - mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że nie ma bardziej kontrowersyjnych usług, niż turystyczne i nigdy w życiu nie zostanę hotelarzem. No bo jeśli nocujesz w pensjonacie, a pod oknem ryczy napite stado, to jest kilka możliwych, jednak kłócących się ze sobą scenariuszy:
    1. Jesteś sam, wypoczęty, więc przyłączasz się do trzody i spędzasz fantastyczny wieczór, okupiony porannym kacem-gigantem.
    2. Jesteś sam, zmęczony, ale tolerancyjny, więc owijasz się kocem i próbujesz w embrionalnej pozycji przetrwać do rana.
    3. Jesteś sam, zmęczony, ale nietolerancyjny, więc co pół godziny schodzisz na dół i próbujesz łagodnie perswadować, by śpiewali odrobinę ciszej. Mimo obietnic poprawy masz wrażenie, że chór dopiero się rozkręca.
    4. Jesteś z żoną i małym dzieckiem, które nie może spać w tych warunkach, więc o godzinie 22.02 schodzisz na dół i robisz karczemną awanturę o zakłócanie ciszy nocnej.
    Nie zazdroszczę właścicielowi chaty, który musi w tej sytuacji wykazać się taktem i elastycznością, godząc zamiłowanie do zysku z chęcią zapewniania dobrych wspomnień.
    Jutro jadę testować agroturystykę na odległych mi geograficznie i mentalnie Mazurach. Ciekawe, jak ten przemysł ewoluował przez ostatnie 10 lat, gdym to bywał tam ostatnio. Trzymajcie kciuki

galliano78
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcowy
    Mimo obietnic poprawy masz wrażenie, że chór dopiero się rozkręca.
    Ale sie ubawilem czytajac to zdanie,faktycznie bywa i tak :)

BebeK
    Guest

Domyślnie Re: Zaplata calej gotowki za nocleg

Jak na razie w każdym gospodarstwie agroturystycznym w jakim przyszło mi mieszkać płaciłem całą kwotę z góry i mi akurat to nie przeszkadza. Inna sprawa, że chyba nie miałbym sumienia wyjeżdżając do domu budzić gospodarzy o jakiejś 4.00 rano i siadać z nimi do stołu aby się rozliczyć, tym bardziej, że wszyscy na których ja trafiłem okazywali się ludźmi bardzo w porządku.
    Takie mechanizmy stosowane są coraz częściej z jednego powodu. Coraz więcej ludzi po prostu nie płaci za nocleg wynosząc się cichaczem w nocy albo na koniec robiąc awanturę, że w sumie te warunki to miały być zupełnie inne. Niestety... są ludzie i... "parapety".
    Mnie w to lato uderzyła inna sprawa. Zamawiałem dla siebie i rodzinki obiado-kolacje i co ciekawe nikt nie chciał ode mnie żadnych pieniędzy przed posiłkiem. Argumentem gospodyni było to, że jak nie będzie nam smakowało to nie będziemy musieli płacić! :) Co więcej to za koniki też płaciłem dopiero na koniec i to jeszcze dostałem spory rabat na posiłki i na te konie. I żeby było tak na koniec jeszcze śmieszniej to jednego dnia pomimo nie zamawianego posiłku zostaliśmy napchani przez gospodynię pysznymi naleśnikami z serem :)
    Nie liczę tu też imprezy zorganizowanej dla gości przez gospodarzy na której było tyle żarcia na ruszcie, że nie było komu pozjadać do końca tego wszystkiego.

Ogólnie opłata "z góry" za noclegi wcale mi nie przeszkadza bo to nie jest jakiś poważny problem, który uniemożliwiałby wyjście rano na połoniny :)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
    Maciek

Syl
    Guest

Domyślnie

A ja musze powiedziec, ze zycie nauczylo nas brac zaplate z gory za noclegi. Uprzedzamy o tym telefonicznie przy rezerwacji.
    Wiem, ze nie nalezy traktowac turystów, jak potencjalnych złodzieji, ale niestety wśród turystów również takowi się zdarzają. Wyjechali wcześnie rano i nie zaplacili.

Poza tym sezon letni jest naprawde jedynym momentem, kiedy można w Bieszczadach zarobić (dla niektórych jest to jedyne źródło utrzymania). Jeśli ktoś chce zapłacić tylko za dwa dni z góry, mówię mu: OK nie ma problemu - ale jeśli będzie ktoś inny chciał zarezerwować pokój na trzeci dzień, to mu zarezerwuje.
    Robimy tak, bo już nie raz sporo straciliśmy na niezdecydowanych gościach.

Poza tym, jak już ktoś wcześniej napisał, takie zasady mogą komuś odpowiadać, albo nie. Nikt nikogo nie zatrzynuje na siłe.

Pozdrawiam

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)