orsini wszystko chciałabys wiedzieć. Podrepcz po górach tu i ówdzie, wsponij dawniejsze czasy, a się dowiesz. Poza tym po kiego czorta przypominać lub pisać gdzie podobne straszydła można było lub jeszcze można oglądać.
orsini wszystko chciałabys wiedzieć. Podrepcz po górach tu i ówdzie, wsponij dawniejsze czasy, a się dowiesz. Poza tym po kiego czorta przypominać lub pisać gdzie podobne straszydła można było lub jeszcze można oglądać.
Marcin
a widzisz, bo chciałabym wiedzieć czy więcej na tym świecie jest takich "genialnych" dyrektorów parków. Zupełnie nie rozumiem jak w imię ochrony przyrody można tę przyrodę aż tak zdewastować!!!a dreptałam to tu to tam i czegoś takiego nie spotkałam-nawet w Tatrach, które są zadeptywane i to jak.
No i np. takie wysokie zasieki są też podobno na Rawkach postawione-i teraz w zimie jak śnieg spadnie, a goprowcy będą na nartach jechali to tylko czekać, aż któryś sobie nogę złamie jak się narta w to wkręci (oby tylko na nodze się skończyło)
"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
Nikt nie zabroni nam śnić..."
Bogdan Loebl
orsini nie panikuj! Nie wiem w jaki sposób zasieki dewastują przyrodę. Niektórym może psuje to estetykę krajobrazu, ale wiekszość osobników naszego gatunku ma to i tak w części ciała antygłowa się zwącej. Może tak drastyczna forma wskazania problemu rozdeptywania muraw subalpejskich choć niektórych skłoni do refleksji, a nie tylko marudzenia. Jak masz lepszy pomysł to zaproponuj, zadzwoń do parku myślę że wysłuchają Twoich uwag.
Ostatnio edytowane przez marcins ; 26-10-2008 o 23:10
Marcin
To sobie zobacz jak są te zasieki umieszczone w podłożu to zrozumiesz o czym mówię.Dewastacja przyrody w najczystszej postaci!!!
I dlaczego w Tatrach takowych zasiek nie ma?tam roślinność nawet nie jest sub, a alpejska, co więcej-ile milionów rocznie się ludzi przewala przez Tatry?
Bogdan Loebl
Myślę orsini, że z tymi pytaniami powinnaś sgłosić się do odpowiedzialnych za tego typu atrakcje pracowników BdPN-u. Skonfrontuj to z poglądami TPN-u na tego typu problemy i będziesz nam mogła wytłumaczyć dlaczego tak jest. Marudzeniem i narzekaniem nic się nie zdziała.
Marcin
Marcin jak nie zauważyłeś to wielokrotnie takie marudzenie na forum przyniosło wymierny efekt.
Ale masz rację w jednym-następnym razem jak będę to dokładnie obfotografuję w jaki sposób zostały te metalowe konstrukcje wwiercone w skały (mając je jakoby chronić!!!) i odpowiednią dokumentację wyślę, ale nie do BdPN-u, a tam gdzie potrzeba. Tylko, że to po ptokach będzie niestety, bo metalowe paliki w skałach już siedzą
Bogdan Loebl
Tak, Krysiu jestem za "zasiekami" na Tarnicy, za zabezpieczeniem szlaku. Rozumiem iż posiadasz wiedzę większą w tym temacie niż dyrekcja, pracownicy i rada naukowa BdPN.
Z moich jakże skromnych wiadomości wynika iż budowa geologiczna Tatr i Bieszczadów znacznie różni się. U nas podłoże w partiach szczywowych tworzą: osadowe łatwo ulegające erozji skały czyli piaskowiec i łupek oraz gleby: inicjalne, rumowiskowe, rankery brunatne i butwinowe bardzo wrażliwe na mechaniczne uszkodzenia. Pamiętam, że jeszcze niedawno całą kupułę Tarnicy pokrywała murawa alpejska. W tej chwili jest inaczej. Jeżeli ktoś będzie zaintereswany to mogę poszperać w swojej biblioteczce i znaleźć dane dotyczące dewastacji szlaków i szczytu Tarnicy.
Ostatnio edytowane przez lucyna ; 27-10-2008 o 07:51
Tylko że taka ochrona nie dosyć, że szpeci to jeszcze g.. chroni, na zdjęciu min 2 autokary naciągające siatki na grani Wetlińskiej. Jedyna realna i skuteczna ochrona ograniczyła by wam znacznie zarobki i atrakcyjność programów.
Z pewnych źródeł słyszałem ,że obsadza się teraz granie jakąś odmianą trawki sprowadzoną z Alp szwajcarskich, która to odmiana nigdy w Bieszczadach nie występowała taki eksperyment podobno. Może jeszcze jakieś egzotyczne zwierzątka można by było zaaklimatyzować ?
Iras 7214
www.bieszczady.net.pl
www.karpaty.travel.pl
www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)
Bogdan Loebl
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)