Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 163

Wątek: Po co sa stawiane kolejne krzyze?

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Anyczka20
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Sanok / Dublin

Domyślnie Odp: No to mamy kolejny krzyż na szczycie w Bieszczadach

Wiate by tam lepiej postawili....
    Podpisuje sie pod słowami lucyny, Docza... NIe cierpię, wręcz nie znosze tych krzyży. A jest ich coraz więcej. Czy to zwiększy ich wiare w Boga?
    "Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech i pamiętaj,
    Jaki spokój można znaleźć w ciszy.
    Unikaj głośnych i napastliwych, są udręką ducha ..."

www.anyczka20.fotosik.pl
    www.youtube.com/Anyczka24

Bieszczadnik Awatar JarekBartek
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Anyczka20 Zobacz posta
    Podpisuje sie pod słowami lucyny, Docza... NIe cierpię, wręcz nie znosze tych krzyży. A jest ich coraz więcej. Czy to zwiększy ich wiare w Boga?
    Mnie także te krzyże denerwują i dalej niestety bardzo czarno to widzę.
    Ciekawe czy te dwa nowe cuda ze zdjęcia, postawione pod Jawornikiem chyba w czasie wakacji, to przyczółek do czegoś solidniejszego, czy tylko jednorazowy wyskok?
    JarekBartek
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Ostatnio edytowane przez JarekBartek ; 05-10-2007 o 20:37

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

rozwojowy pod względem ilości krzyży byłby projekt, nazwijmy go, "Grabarka" , ot tak, na paru znaczniejszych wyniosłościach bieszczadzkich

Bieszczadnik Awatar JarekBartek
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez chris Zobacz posta
    rozwojowy pod względem ilości krzyży byłby projekt, nazwijmy go, "Grabarka" , ot tak, na paru znaczniejszych wyniosłościach bieszczadzkich
    Chris, Ty lepiej tak nie podpowiadaj, bo nie wiadomo komu ten pomysł się spodoba...
    JarekBartek

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2006

Zgadzam się z przedmówcami co do tego, że krzyży powinno być jak najmniej w górach, według mnie najlepiej byłoby bez jakiegokolwiek krzyża, ale nawet mnie nieprzeszkadzałby jeden na Tarnicy (bo był tam Papież i najwyższy szczyt) gdyby był tylko tam i jigdzie więcej.
    Jestem przeciwby jakimkolwiek budowlom na szczytach w ilości większej niż jedna w paśmie górskim, i tak samo niebyłbym zadowolony gdyby gdzieś w Bieszczadach powstała druga chatka taka jak na Połoninie Wetlińskiej.

Bieszczadnik
    Na forum od
    07.2007
    Rodem z
    Puddenzig

Mnie stawiane krzyże do krwi nie ranią, choć może powinny, skoro z mej subiektywnej perspektywy są synonimem cierpienia, jednak budzi we mnie pewien niesmak nadmierne, publiczne okazywanie swych uczuć religijnych. Dla mnie jest to taka - przepraszam za wyrażenie - religijna wersja psychologicznego ekshibicjonizmu.
    ... Muszę iść tam, gdzie czuję się czysty (...) potrzebuję cię tak, jak wysokości, na której inaczej się oddycha.
    DEUS SIVE NATURA

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

A ja po cichu marzyłem o reaktywacji Punktu widokowego na chryszczatej... Tak jak na Baraniej słowacy uczynili. a tu bach... znów krzyżyk... :-/
    Trochę sie właśnie przeraziłem swego pomysłu bo mógłby z tego wyjść taki "kompromis" udało mi sie przy okazji uwiecznic dwóch członków grupy Power Rangers....chyba:
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Ostatnio edytowane przez Jabol ; 05-10-2007 o 21:28
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Cytat Zamieszczone przez Doczu Zobacz posta
    Niestety w naszym kraju triumfy święci pogląd, że im więcej dasz na tacę, tym lepszym katolikiem jesteś. Im więcej postawisz krzyży, tym bardziej wierzysz itd.
    Nic dodać nic ująć. Pustka i powierzchowność.

Cytat Zamieszczone przez Anyczka20 Zobacz posta
    NIe cierpię, wręcz nie znosze tych krzyży. A jest ich coraz więcej.
    Noooooo !!! Anyczka !!!
    Niechęć do krzyża .... to jeden z objawów opętania przez demona ...
    Proponuję rozpocząć egzorcyzmy. Na początek musisz siedzieć 30min w jeziorku pod Chryszczatą

A tak na poważnie.
    Jestem przeciwny stawianiu krzyży "gdzie popadnie". Co np: Chryszczata ma wspólnego z JP II ?
    Poza tym.
    Wszyscy wiedzą, że JPII był przeciwny stawianiu mu pomników w jakiejkolwiek formie. Jego zdanie w tej sprawie było powszechnie znane.
    Tak trudno uszanować jego wolę ?
    Niestety mamy w Polsce mentalność pustych gestów - pomnikomanię. Zresztą Doczu to trafnie określił.
    Ostatnio edytowane przez włóczykij ; 06-10-2007 o 09:44

Bieszczadnik Awatar pioabram
    Na forum od
    03.2007

Cytat Zamieszczone przez Doczu Zobacz posta
    Tym razem padło na Chryszczatą
    18.09.07 ustawiono tam krzyż z okazji wizyty Ojca Świętego kiedyś tam.
    Jaki nastepny szczyt typujecie jako cokół pod kolejny krzyż ?
    Ja stawiam na Smerek

P.S.
    A gdyby ktoś obie chciał pooglądać fotki z mojego ostatniego pobytu to zapraszam http://picasaweb.google.pl/doczu30/Bieszczady2007
    Niestety rzeczonego krzyża nie uwieczniłem, ponieważ było już ciemno kiedy tam dotarłem
    Polska to taki kraj gdzie podobno 99%,obywateli deklaruje wyznanie katolickie,coz taki kraj!i nie rozumiem w czym moze te pare krzyzy ,w bieszczadzie przeszkadzac???ale napewno,nie ma ich na szczytach w sasiednich krajach,np na słowacji,czechach,czu uk.a moze ten temat nadeje sie bardziej na forum w tygodniku ,"NIE",???bo to jest ,podobno areligijne,i apolityczne!!!Ludzie mieszkający w okolicy widac mieli taką potrzebę duchowa,i postawili sobie krzyz,uszanujmy to!w koncu tych krzyzy w bieszczadach jest niewiele,i jesli komus przeszkadzaja,moze poprostu omijac te szlaki,"dla wszystkich starczy miejsca pod wilkim dachem nieba"!!I I z kazdym krzyzem zwiazana jest jakas historia,ludzi,ich losu ,jakiegos
    dramatu,moze warto poznac takie historie?,a nie stwierdzac ze krzyz jest be....
    Ostatnio edytowane przez pioabram ; 07-10-2007 o 00:03

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez pioabram Zobacz posta
    Ludzie mieszkający w okolicy widac mieli taką potrzebę duchowa,i postawili sobie krzyz,uszanujmy to!
    A nie mogli mieć mieć potrzeby postawienia krzyża na swoim? Bardzo ładnie i trafnie to ująłeś: "postawili sobie krzyż" - dokładnie tak było:)
    jesli komus przeszkadzaja,moze poprostu omijac te szlaki
    Może również znieść owy krzyż - jeśli będzie miał taką potrzebę duchową (u mnie na razie rośnie w siłę)... Szlaki są dla wszystkich, tekst typu "jak się komuś nie podoba to won" jest co najmniej nie na miejscu. Różnica między postami krytycznymi w stosunku do takich poczynań a postami takimi jak Twój jest taka, że te pierwsze mówią że góry są dla wszystkich i nie są przywiązane do żadnej religii. Natomiast te drugie przyjmują postawę roszczeniową.
    "dla wszystkich starczy miejsca pod wilkim dachem nieba"!!
    Piękne, aż się popłakałem ze wzruszenia. Ile Ty masz lat?
    I z kazdym krzyzem zwiazana jest jakas historia,ludzi,ich losu ,jakiegos
    dramatu,moze warto poznac takie historie?
    Bardzo chętnie poznam historię krzyża na Chryszczatej, jakiegoś dramatu w intencji którego został postawiony. Czekam z niecierpliwością na odpowiedź.

A poważniej mówiąc: krzyż na Chryszczatej już stoi i nic tego nie zmieni. Pojawią się również kolejne. Zwolennicy swoją postawą nie zjednują sobie sympatii, ale i tak mają to w d... bo im się należy. Przypominam też - co uciekło trochę - że ten krzyż postawiono z okazji I Rajdu Szlakiem Papieskim. Szlakiem, którego nie ma. Szlakiem, który ma być dopiero wyznakowany a jego celem (co wynika z art. pod linkiem, który podałem - stoi tam czarno na bladym) jest napędzenie ruchu turystycznego w okolicy a nie upamiętnianie czegokolwiek. Ruchu tym się nie napędzi, mamy już pusty szlak niebieski od Sanoka na Chryszczatą. Chyba że na zachętę będzie się stawiać kolejne pamiątki po pobycie ks. Wojtyły (co i tak niekoniecznie byłoby wystarczającym magnesem). Tylko tu może być mały problem - on nie był w wielu miejscach po których ma przebiegać ten szlak a ma przebiegać m.in. przez Gruszkę i Choceń...
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)