Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 163

Wątek: Po co sa stawiane kolejne krzyze?

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2006

Domyślnie Odp: Po co sa stawiane kolejne krzyze?

Cytat Zamieszczone przez WueM Zobacz posta
    Moim zdaniem krzyże na szczytach szpecą góry (ten na Giewoncie też). Idąc w góry chcę je widzieć takie, jakie je Pan stworzył. Bez "upiększeń". Góry są wystarczająco piękne żeby za każdym zakrętem szlaku przypominać sobie o ich i naszym Stwórcy.
    Z poszanowaniem Witek.
    Podpisuje się pod tym, jeszcze jeden tak jak już wspomniałem np. na Tarnicy jest do zniesienia, niech każdy coś ma i zwolennicy stawiania krzyży. Ale w Bieszczadach jest malutko połonin a niedługo na każdej może stać krzyż, jak tak dalej w tym kierunku będzie to wszystko zmierzać.
    Najgorsza to jest jednak obojętność władz także tych z praku, do innych pomysłów to odrazu swój sprzeciw pokazują, a w tym wypadku cisaza, chciaż dużo z tych "monumentów" to samowolka i to jeszcze w cennym przyrodniczo miejscu.
    Ostatnio edytowane przez nexus ; 07-10-2007 o 11:08

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Pamiętam gorączkę bezpośrednio po śmierci Papieża. Ile było gotowości upamiętniania każdego miejsca, którego dotknął. Gdy wyraziłem swój sprzeciw, mało nie doszło do linczu. Minęło trochę czasu i znormalniało. Jednak zawsze znajdzie się kilku takich co zawsze wiedzą lepiej. Postawią szpetotę i uważają, że to święte miejsce. Tradycją było, że grupy młodzieży oazowej na zakończenie "turnusu" stawiały gdzieś na górce krzyż. Najczęściej drewniany, ale nie brakło "metaloplastyki". Tradycja widać w pewnych środowiskach nadal się utrzymuje. Możemy Piotrze się skrzyknąć i wykopać i zostaniemy okrzyknięci ....
    Przy okazji może pomniczek przy jeziorku też?
    Długi

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    . Możemy Piotrze się skrzyknąć i wykopać i zostaniemy okrzyknięci ....
    Przy okazji może pomniczek przy jeziorku też?
    Długi
    Mam ze dwie łopaty, pare młotków...dwie ręce też, jakby co....

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sanok

pozwólcie, że zacytuję artykuł Andrzeja Wielochy z Płaja 21:

"Rodzi sie pytanie czy kilkudziesieciometrowej wysokosci betonowy lub stalowy krzyż moze zachecać do modlitwy i służyć zadumie? Czy naprawde górom potrzebne są owe monumentalne krzyze, by mogły one nas grzeszników, zbliżyć do Boga?
    Czymże różni się zbudowany ze stalowej kratownicy krzyż na Tarnicy od masztów linii energetycznych na stokach Cergowej? Czym rózni się krzyż na Bandoszce od wciskających sie zewsząd w góry masztów telefonii komórkowej? Dla obserwatora patrzącego z pewnej odległości zgoła niczym. Wszystkie te dzieła rąk ludzkich są takim samym znakiem brutalnej ingerencji w górski krajobraz. (...) Przecież nie trzeba daleko sięgać do historii, aby przekonać sie, że nie każde działanie podejmowane w imieniu krzyża i w jego cieniu automatycznie staje sie dobrem. Gdy stawiając krzyż, coś niszczymy, wówczas to, co stawiamy, po prostu przestaje być krzyżem".

Bieszczadnik Awatar WueM
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Piotrków Trybunalski

Fiaa, proszę nie wyjeżdżać ze świętą inkwizycją. Kiedyś to już było i potem kościół nawet przepraszał. To nie niechęć do Krzyża w ogóle, tyko do tych konstrukcji stawianych byle gdzie. Coś w rodzaju napisu: "Byłem tu" i podpis... Jedno i drugie to wandalizm. Poza tym powtórzę: krzyż jest zbyt ważnym symbolem, żeby nim poniewierać i stawiać wszędzie tam, gdzie jest jeszcze wolne miejsce. Działa to na szkodę przede wszystkim katolików.
    Nie wszystkim dzieciom jest pisane stać się dorosłymi, niektóre nie mogą nauczyć się kłamać.

Bieszczadnik Awatar WueM
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Piotrków Trybunalski

Szanowny pioabram
    Żyjemy w CIENIU krzyża, a nie POD KRZYŻEM. Oznacza to, że mamy ciągle o Krzyżu pamiętać i tę pamięć nosić w sobie, żeby stawać się lepszym. Natomiast stawianie krzyży w każdym wolnym miejscu zakrawa na groteskę, żart z uczuć religijnych innych ludzi (również tej samej wiary). Takie nachalne afiszowanie się ze swoją wiarą trąci dewotyzmem. (Wybaczcie jeśli źle odmieniłem). Przypomina mi to wyprawy krzyżowe, kiedy w imię krzyża podbijano niewinne narody. (To tak, żeby nie użyć mocniejszych słów). Stawianie krzyży w wyeksponowanych miejscach na szczytach gór to właśnie podbijanie nowych terenów, zawłaszczanie ich, jakby to była ziemia jeszcze nie zdobyta. Absurd. Napisałem wcześniej: Nie mam nic przeciw kapliczkom i krzyżom w dolinach, przy rozstajach dróg, we wsiach. Jednak stawianie ich na szczytach uważam za pomyłkę.

To chyba już ostatni mój post w tej sprawie. Znudziło mi się. W górach, które stworzył Bóg i które o tym przypominają na każdym kroku swym pięknem, chcą stawiać wielce niedoskonałe konstrukcje mające przypominać o Stwórcy. To tak, jakby dodać kwiatek do kożucha.
    Ostatnio edytowane przez WueM ; 08-10-2007 o 00:38
    Nie wszystkim dzieciom jest pisane stać się dorosłymi, niektóre nie mogą nauczyć się kłamać.

Szanowny WueM: ""

Bieszczadnik Awatar pioabram
    Na forum od
    03.2007

Cytat Zamieszczone przez WueM Zobacz posta
    Szanowny pioabram
    Żyjemy w CIENIU krzyża, a nie POD KRZYŻEM. Oznacza to, że mamy ciągle o Krzyżu pamiętać i tę pamięć nosić w sobie, żeby stawać się lepszym. Natomiast stawianie krzyży w każdym wolnym miejscu zakrawa na groteskę, żart z uczuć religijnych innych ludzi (również tej samej wiary). Takie nachalne afiszowanie się ze swoją wiarą trąci dewotyzmem. (Wybaczcie jeśli źle odmieniłem). Przypomina mi to wyprawy krzyżowe, kiedy w imię krzyża podbijano niewinne narody. (To tak, żeby nie użyć mocniejszych słów). Stawianie krzyży w wyeksponowanych miejscach na szczytach gór to właśnie podbijanie nowych terenów, zawłaszczanie ich, jakby to była ziemia jeszcze nie zdobyta. Absurd. Napisałem wcześniej: Nie mam nic przeciw kapliczkom i krzyżom w dolinach, przy rozstajach dróg, we wsiach. Jednak stawianie ich na szczytach uważam za pomyłkę.

To chyba już ostatni mój post w tej sprawie. Znudziło mi się. W górach, które stworzył Bóg i które o tym przypominają na każdym kroku swym pięknem, chcą stawiać wielce niedoskonałe konstrukcje mające przypominać o Stwórcy. To tak, jakby dodać kwiatek do kożucha.
    Wiesz dla mnie symbol krzyza to nie jest jakas groteska,poprostu chodzi mi o symbol krzyza jako wyznacznika jakiegos kregu kulturowego,do ktorego zaliczamy sie od 1000 lat dzieki ktoremu polska jako kraj,miedzy zachodem i wschodem zyskała swoją tozsamosc,ale rzeczywiscie ,nawet najbrzydsze dwie stalowo -betonowe belki.zawsze bedą krzyzem!tez juz mi sie nie chce z wami gadaci,juz bronic krzyza.A wyznawcy machometa wprost przeciwnie ..w niemczech,francji,angli powstają coraz to nowe meczety...oni sie,swojego księzyca nie wypierają,i go nie osmieszaja,to samo zydzi,nie kpiaze swojej gwiazdy1.i dlatego nasza tzw.zachodnia kultura,jest w odwrocie,bo społeczenastwa sie odwrociły",.tak ale to juz jest wyprawa krzyzowa i nie to forum.pa.!!!!!!!!!...A MOZE BY TAK POSTAWIC KRZYZ FORUMOWY,UCZESTNIKOW KIMBOW????COOOOO!!!PROPONUJĘ FALOWĄ!
    Ostatnio edytowane przez pioabram ; 09-10-2007 o 00:30

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez pioabram Zobacz posta
    tak ale to juz jest wyprawa krzyzowa i nie to forum.pa.!!!!!!!!!...A MOZE BY TAK POSTAWIC KRZYZ FORUMOWY,UCZESTNIKOW KIMBOW????COOOOO!!!PROPONUJĘ FALOWĄ!
    A chociaż będzie drewniany? Taki jak na Łopienniku?
    Z całym szacunkiem wyluzuj. Wiem, że jest jeszcze kilka gór nieukrzyżowanych, kilka pięknych dolin, gdzie można postawić kapliczki drogi krzyżowej. Jeżeli jesteś zdecydowany na szerzenie wiary poprzez stawianie krzyży to zapraszam do krainy lipnickiej, okolic Bystrego, Michniowca, Bandrowa. Potem zawędruj do Zwierzynia. Porównaj. To jest ta drobna różnica pomiędzy krajobrazem kulturowym, a krajobrazem zaznaczonym krzyżem.

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Mam ze dwie łopaty, pare młotków...dwie ręce też, jakby co....
    To jakby umówione, będę tam jak zwykle, w sierpniu. Do zobaczenia
    Długi

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)