Wydaje mi się, że racje mają Barszczu i Henek, uzywając sformułowania cerkiew, poniewaz jest to uzasadnione historycznie. Zapewne obecni gospodarze obiektu nie podzieliliby tego zdania.Zamieszczone przez Kriss40
Rozróznia się cerkiew jako świątynię i cerkiew jako wspólnotę (instytucję) i to w zasadzie w języku polskim, czego juz np. u naszych południowych sąsadów nie widać. Niedawno sam zjadłem zęby w Medzilaborcach, głowiąc się dlaczego stoi tam Grécko katolícky kostol sv. Bazila Veľkého (kawałek za muzeum i cerkwią prawosławną - Pravoslávny chrám sv. Ducha, ładny obiekt, warto zobaczyć) i czym do licha różni się kościół greckokatolicki od cerkwi greckokatolickiej. Otóż niczym, gdyz okazuje się, że Słowacy uzywają określenia "Kostel" w odniesieniu do kościoła-świątyni, a Cirkev to Kościół jako wspólnota (każdy obrządek). Bieże się to stąd, że są oni chyba bardziej konsekwentni, ponieważ trzeba przypomnieć, że nazwa cerkiew (cyrkiew) dawniej oznaczała w Polsce każdą świątynię chrześcijańską (nie było okreslenia: kościół). Słowo pochodzi od greckiego "Kyriakon" - Pański, tu: Dom Pański. Okreslenie "kościół" pochodzące od łacińskiego "castellum" - zameczek (i kasztel), pojawiło sie ok. XIVw (tu co do daty głowy nie daję). Widać zatem że określenie cerkiew jest bliższe i bardziej uzasadnione.
Obiekt w Polańczyku powstał jako cerkiew (świątynia) greckokatolicka i został grekokatolikom odebrany. Dla mnie osobiście każdy obiekt odebrany i przekazany "łacinnikom" jest nadal cerkwią, inaczej okazałoby sie, że w Bieszczadach cerkwi juz prawie nie ma, nawet jeśli częściowo pozbywa sie pierwotnego kształtu świątyni by zbliżyc go wyglądem do kościoła-świątyni (np. Czaszyn). Skoro zatem jezyk polski wyróznia cerkiew i jako światynię i jako wspólnotę, to jako świątynia w Polańczyku jest cerkiew.
No i na koniec: wiele obiektów słuzyło 2 czasem 3 obrządkom (np. Komańcza). Trudno mówić, że rano był to kościół, a popołudniu cerkiew. Jako obiekt warto przyjąć jedną definicję. Natomiast jako wspólnota, będzie to własnie rano cerkiew a po południu kościół. Na chłopski rozum: nie prościej byłoby - kościół rzymskokatolicki, kościół greckokatolicki czy kościół prawosławny, zamiast kościół rzymskokatolicki a greckokatolicka to już cerkiew (jako wspólnota).

Odpowiedz z cytatem
Zakładki