Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 122

Wątek: Samochody terenowe niszczą bieszczadzkie szlaki

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucyna
    Tak sądzę. To rozgrywka pomiędzy przewodnikami i walka o rynek. Nie jestem ani w grupie karpackiej ani już nie należę do bieszczadzkiej. Nie ukrywam, że moje serce zostało przy tej drugiej. Nie potrafię udowodnić, że nie jestem wielbłądem.
    Ten segment rynku może istnieć - nie chodzi o to że istnieje, tylko o to żeby był oferowany we właściwych miejscach.
    Nie mówię już o organizacji tego rodzaju imprez na terenie rezerwatów.
    Bo organizacja imprez to za dużo powiedziane. Chodzi głównie o pojedyncze eskapady lub kilka samochodów czy motorów. One w ogóle nie musza byc zorganizowane - sęk w tym że nie są równiez wyłapywane. Jestem skołonny pokusić się o stwierzenie, że poza BdPN prawie nikt nie zwraca uwagi na samochody wjeżdżające na teren lasu tam gdzie jest zakaz.
    Nie wiem czy wiesz, ale PAN parks dopuszcza turystykę aktywną na terenach znajdujących się na obrzeżach Bieszczadów.
    PAN parks nie dopuszcza ruchu samochodów w rezerwatach przyrody na przełaj. Moge się mylic, ale w praktyce PAN Parks nie ma nic do gadania w temacie turystyki na terenach znajdujących sie na obrzeżach Bieszczadów (?). Może co najwyżej wyrazić swoje zdanie, a zycie toczy się dalej... Wjeżdżanie samochodem w środek rezerwatu, motorem na Chryszczatą czy rowerem na Rawki nie jest sportem ekstremalnym.

BTW: tak poza tematem, troche fotek z zeszłego miesiąca z eskapady rowerowej na Przełecz Orłowicza (od Jaworca czarnym szlakiem), Smerek, Rawki - goście nie dosć ze bez żadnych problemów jeżdżą po BdPN to jesczze na publicznych forach zachęcają innych do wjazdu na Rawki bo to takie super. I takich jest sporo. Z terenówkami i motorami też. W ten sposób równiez się to kręci, roznosi - nie potzreba zaraz szukać przewodników, organizować. W necie jest wszystko.
    http://users.telenet.be/misiek/index3.html
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

lucyna
    Guest

Domyślnie

Ależ w tych kwestiach zgodzę się z Tobą.

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Witaj serdecznie
    Cytat Zamieszczone przez pyton
    Odpowiecie
    Proszę bardzo - jakoś maniakalnie reagują posiadacze takich furek. Nie ważny fakt, ale fura. Różnicę między SUV a RAV, czy też czysto terenowymi furkami znamy! Spoko. Jak chcesz to opiszę Ci rajdy maluchami po ostępach bieszczadzkich.
    Co do pomocy głodnym dzieciom - dość chwytliwy temat za gardło - wystarczy dać jedną zupkę i glory alleja!!!

Zresztą w dupę - nie o to chodzi - i tu odpowiedź od razu Dertemu. Piętnuję złe przykłady!!!!! Nie jest to uogólnienie (chociaż cholera jasna, jeżeli w nadleśnictwie np Baligtód są dwie fury terenowe i obydwie spotykam, hmm spierda... przed nimi na ścieżkach i są wypełnione rozanielonymi pasażerami - to chyba coś nie tak - iwychodzi mi jakoś 100% głupactwa ze strony powołanych do ochrony służb.

Pozdrówka

lucyna
    Guest

Domyślnie

To zacznijmy na to reagować. Do tej pory nawet sobie nie mogłam wyobrazić aby ktos wpadł na pomysł wjazdu do rezerwatu terenówką lub skuterem. Jeżeli chodzi o te skutery to domyslam się kto to mógł być. Są u nas ludzie poza prawem. Nie wiele mogę ale w tym wypadku przestaję pracować z tym ośrodkiem.

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Witaj Piotrze
    Jakoś dawno nie mieliśmy okazji wymienić spostrzo w tej kwestii.

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Ponieważ nie jest to tematem wątku. Można załozyć temat pt. co dobrego zrobili OR i inni 4*4 dla Bieszczadów i jestem pewny że wątek będzie bogaty
    chyba jakoś qr.. spózniam się z postami - ale wlazestwo przez hamemerykę...

albo admin specjalnie mnie opóźna

Kochani zarajani, naćpani - od tego trzeba się leczyć!!!!!!!!!!!!!!

Walka z przePISiorami - dajcie sobie siana!!!

Biesów coraz mniej więc kochajta co mata

Oczywista, że wiem, co mój post jest pokraczny - ale, .....
    odpowiem na każdy pod post - za mało czasu i za dużo nfo

p.S.
    Piter - odezwij się!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Okazuje się że niektóre poruszane tu problemy opisane są na oficjalnych stronach nadleśnictw, np. :

Szkodnictwo leśne w Nadleśnictwie Stuposiany to:
    - ,,dzika turystyka” – bez uzgodnień (,,szkoły przetrwania”)
    - wjazdy do lasu bez zezwolenia, głównie samochodami terenowymi
    - zaśmiecanie terenu przez turystów i mieszkańców

Więc pisanie o tym nie jest elementem jakiejś wyimaginowanej rozgrywki pomiędzy grupami interesów. Swoja droga ja sie zastanawiam jakim cudem mozna zorganizować na terenie Bieszczadów legalnie jakąkolwiek imprezę z udziałem pojazdów silnikowych, skoro 80-90 % tamtego terenu to lasy / i to co za las zgodnie z prawem jest uznawane/. Reszta to drogi, pola, pastwiska, tereny pod zabudową. A ustawa o lasach nie przewiduje zezwalania na okresowe odstępstwa od wpisanych do niej zakazów np. bo ktos ma kaprys pojeżdzić sobie terenówką. Lasy bieszczadzkie mają przede wszystkim funkcje ochronne, więc ich wykorzystanie gospodarcze jest nie specjalnie rozbudowane / Salamandra by to fachowo wyjasnił/.
    Pozdrawiam
    naive

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Witaj
    Cytat Zamieszczone przez naive
    Swoja droga ja sie zastanawiam jakim cudem mozna zorganizować
    no to sam sobie odpowiedziałeś - i idź głosować na prezydenta.

Salamandra Ci nie odpowie - sama odgryza sobie ogon i zastanawia się zapewne czy nie przenieść się na Ukrainę.

Z gór Opawskich pozdrówka

Bieszczadnik Awatar Lech Rybienik
    Na forum od
    06.2004
    Rodem z
    Przemyśl/Warszawa

Domyślnie

Widzę, że wątek suię konstruktywnie rozwija.
    Podobno w zeszłym tygodniu miała miejsce dewastacja bazy w Łopience przez crossowców na motorach. Niestety nie mam jak potwierdzić tej informacji, nie mogę się przez najbliższe 3 tygodnie wyrwać z Warszawy, jako że mam rozgrzebany remont mieszkania.
    Jeżeli ktoś z Was może potwierdzić, był i widział stan faktyczny urządzeń (mostków, schodów, ścieżek, wiaty, kibla), będe zobowiązany.
    Swoją drogą - zbieram pieniądze na geodetę i ogrodzenie.
    Lech

Awatar Struna
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Luboń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lech Rybienik
    Podobno w zeszłym tygodniu miała miejsce dewastacja bazy w Łopience przez crossowców na motorach. Niestety nie mam jak potwierdzić tej informacji, nie mogę się przez najbliższe 3 tygodnie wyrwać z Warszawy,

No to może by tak wyposażyć "Niedźwiedzia" w jakąś komórę albo co...?
    No i w flintę jakąś, rzecz jasna...
    A tak całkiem poważnie to czy ktoś coś więcej wie o tej dewastacji ???
    ...Bo przyznam się, ta wiadomość trochę mnie zmartwiła

Pozdrawiam
    Struna

Bieszczadnik Awatar Lech Rybienik
    Na forum od
    06.2004
    Rodem z
    Przemyśl/Warszawa

Domyślnie

Chcę sie dowiedzieć czy rzeczywiście MIAŁA MIEJSCE.
    Jest duże prawdopodobieństwo, że przejechał jeden klient, ktoś go zaobaczył, i tak powstała plotka.
    Jeśl iNiedźwiedź jest na miejscu to jestem spokojny.
    Lech

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)