Michał przykro mi o tym mówić, ale nie masz racji. Kirkut jest zaśmiecony, a cerkiew wymaga remontu. Faktów nie zmienisz. Degradacja obu zabytków postępuje. W ub. roku do informacji głoszonych przez samorządowców ustosunkował się ówczesny minister Dąbrowski jednoznacznie informując, że samorząd jest w dużym stopniu winien zaniechania remontu cerkwi.Sa pieniądze przeznaczone na remont pomnika Świerczewskiego. Szanuje Twoje poglądy ale dla mnie to wyrzucenie pieniedzy w błoto. Wójt powołuje się na to, że zatrzymuja się tam wycieczki. Z całym szacunkiem to bzdura. Tu można mówić tylko o czasie przeszłym. Mieliśmy kiedys obowiązek zatrzymywania się w tym miejscu. Teraz czasami widze obcych przewodników lub pilotów którzy pokazują pomnik Świerczewskiego. Moi koledzy i ja sporadycznie robimy tam postój. Przeważnie dlatego aby turyści skorzystali z toalety lub kupili pamiątki.
Bieszczady nie mają zbyt wielu zabytków. Te, które pozostały wymagaja remontu bądz opieki. Baligród to tylko jeden z przykładów braku zainteresowania miejscowych dziedzictwem kulturowym regionu. Jeszcze gorzej przedstawia się sprawa unikatowego dworu renesansowego, alkierzowego w Uhercach. Jak tę ruine zobaczyłam to chciało mi się płakać.

Odpowiedz z cytatem