Cytat Zamieszczone przez Piotr
Drobne prace porządkowe były wykonane, tak jak napisał Michał. Nikt tego nie zauważył?
byłem tam w minioną niedzielę i nie zauważyłem! pełno smieci, macewy poprzewracane dużo bardziej niż kilka lat temu, w zagajniku połno miejsc po defekacji...

To czemu mu nie wytłumaczycie ile przez ostatnie pół wieku dał gminie Świerczewski, a ile cerkiew i kirkut razem wzięte?
może Tobie trzeba wytłumaczyć? Przy pomniku zatrzymują się wycieczki - to fakt - nieraz stoi tam kilka autokarów. Ale jakie to ma znaczenie dla rozwoju Gminy? Czy te wycieczki potem nocują w Baligrodzie? Kiedyś przysłuchiwałem się bredniom wygłaszanym przez przewodnika takiej wycieczce - to co mówił rozsmieszyło mnie do łez. Zreflektowałem się po chwili - to raczej żałosne było niż śmieszne. W byłym muzeum Świerczewskiego funkcjonowało Muzeum Przyrodniczo-Łowieckie państwa Wałachowskich - mogło funkcjonować do tej pory ale gmina sprzedała obiekt inwestorowi z zewnątrz, który obiecywał zrobić tam "niewiadomoco" dając zatrudnienie miejscowym. Niestety jest to tylko prywatna posiadłość, a Wałachowscy wybudowali muzeum obok domu w Nowosiółkach.

Zdaje się, że remont przerwano lub zakończono tak jak zakończono gdyż zwolniony został główny konserwator zabytków.
remont w 1990 roku finansowała gmina (zdaje się) - i jesli przedstawiciel gminy odebrał te roboty to albo wziął za to łapówkę (zdaje się) albo nie nadaje się na stróza nocnego nawet (nie zdaje się)

Przynajmniej wiemy czemu sie to wszystko poprzekrzywiało.
wtedy wazyłem mniej niż 65 kg

I nie powiedzieli Ci jak to jest z tym naprawdę
z czym ?

Można sobie dalej robić nikomu niepotrzebne ekspertyzy, snuć plany nierealnych renowacji i remontów.
Ekspertyza Dądeli była sfinansowana przez TOnZ w Warszawie, cerkiew miała byc remontowana więc nie było to coś niepotrzebnego. Teraz przyda się, jeśli remont dojdzie do skutku.