no w takim razie chyba nie wiem...Zamieszczone przez lucyna
5766,kończy się właśnie miesiąc tiszri.Zamieszczone przez lucyna
Jeśli chodzi o drugi problem,to sprawa faktycznie nie jest prosta.I zaraz tłumaczę dlaczego.Idżmy po kolei.Korona.Przyjęło się,że korona oznacza grób meski,bo symboizuje Torę,a wiec uczoność,znajomość dzieł religijnych,a więc i kogoś,kto sie tym zajmował-mężczyznę.Ale tak naprawdę Korona jako symbol nie odnosi się do cech zmarłego,lecz ma bardziej uniwersalne znaczenie-symbolizuje Królestwo Niebieskie.Umieszczona na nagrobku jest symbolem nieśmiertelności.Nie jest więc to wyróznik grobu męskiego.Z dzbanem sytuacja jest prosta-oznacza on,ze pochowany był Lewitą i to jedyny symbol,który bez atpliwości możemy łączyć z inskrypcją hebrajską na nagrobku..Ptaki-i tu sprawa jest gorsza,bo (znowu) PRZYJĘŁO SIĘ,że ptaki występują na grobach kobiet-i tu wymienia się gołębie i pelikany.Ptak chowający pod swe skrzydła pisklęta(ale domyślam się,że to nie o to biega) to symbol żałoby,a orzeł to znowu całkiem osobny wątek.Ale też pewnie nie o orła Ci chodzi.Ptaki symbolizują duszę ulatującą do nieba.Stąd pojawiają się bardzo często na macewach i w żadnym razie nie stanowią o płci pochowanego.Czasem siedza na drzewach,niekiedy trzymają gałązki winorośli w dziobach.
Kolejna sprawa to kwestia "sektorów męskich i kobiecych".Niby przyjęło się,że kobiety chowano oddzielnie,ale nie trzymałabym się tak scisle tej zasady.Macewa mogła zostać po prostu fizycznie przeniesiona,może oznaczać grób rodzinny lub małzeński.To mogłoby wyjaśniać tę "pomieszana symbolikę meską i kobiecą".
Co do Twojego ostatniego pytania-szczerze mowiac nie slyszałam o takim przypadkuOczywiście jestem to w stanie sprawdzić,ale tak na gorąco nie umiem Ci odpowiedzieć.
Zresztą cały proces odczytywania inskrypcji zaczyna się od inskrypcji-nie od symboli.One sa tylko dopełnieniem charakterystyki macewy.Mam doświadczenie w odczytywaniu ich z cholernie niewyraźnych fotek,więc jesli takowa posiadasz to podeślij i zobaczymy co się da zobaczyćNiekiedy nie trzeba widzieć całego tekstu,żeby odczytać całość.A do określenie płci wystarczy akurat jedna litera :)
Póki co nic właściwie nie pomogłam,ale-czekam na fotę z "krzaczkami"![]()

Odpowiedz z cytatem