Nie bardzo rozumiem sens tych słów, zwłaszcza po poście Docza:Zamieszczone przez Piotr
Generalnie prosiłbym o konstruktywne uwagi. Jeśli ktoś zauważa że jakiś styl działania nie ma sensu - to proszę o konstruktywniejszą propozycję. Z chęcią wysłucham każdej.Zamieszczone przez Doczu
Natomiast bardzo proszę o nie biadolenie tak tylko po prostu, już wystarczająco tego na forum.
Jeśli nie znajdzie się osoba która by lepiej popilotowałaby ten pomysł zwłaszcza na miejscu (z chęcią poszukiwana)... coż będę starał się ciągnąć temat tak jak umiem, od osób chętnych oczekując przede wszystkim odpowiedzi w osobistej formie (np.PW).
O wszystkich bardziej przełomowych kwestiach napewno będę informował na forum. Z każdym kto wyrazi chęć pomocy - dam osobistą odpowiedź.
Poza tym - temat oczywiście jak najbardziej może istnieć na forum.
Długi, oczywiście widzę: i szansę (efekt czystej podłogi), i problem (do pierwszego brudasa). Myślę więc żeby utrzymać ten efekt należy umieć wyłapać w lokalnej społeczności osoby którym temat leży i dogadać z nimi dalsze przypilnowanie przez nich inicjatywy. Nie wierzę, że w takiej dużej wsi nie ma ani jednej osoby, której problem TEGO cmentarza nie leżałby na sercu. Być może ktoś tam tylko czeka na taką iskrę, którą my byśmy rozpalili.
Natomiast nie będę warunkował działań oglądactwem na innych (czy się znajdzie - czy nie znajdzie? czy gmina pomoże - czy nie pomoże?) - to nie u mnie.
Co do KIMBu? Tu się waham, bo:
- U części osób które przesłały mi deklaracje wchodzi w rachubę tylko okres wakacyjny.
- Chciałbym aby optymalnie akcja mogła objąć więcej niż jeden cmentarz (akcja wielodniowa np.1,5tyg. Ale podzielona na segmenty bez obowiązku pobytu na całości) z możliwie większą ilością osób zebranych ze zorganizowanych grup (jakich - przykłady opisałem w liście). Jestem w tym względzie maksymalistą, a ile wyjdzie to tyle wyjdzie, ale nie zamierzam na starcie biadolić.
- Wolę spokojnie w czasie wszystko rozplanować na większą akcję (dogadanie z innymi organizacjami), niż spieszyć się na wiosnę na pojedynczy obiekt. Wolałbym na wiosnę zrobienie rekonesansu po wybranych obiektach. (Zresztą osobiście watpię czy dałbym radę z dalsza być kiedy indziej niż w weekend majowy, a z sygnałów słyszę że KIMB raczej nie będzie w tej dacie.)
---
Jeśli ktoś ma lepszą koncepcję, z chęcią oddam palmę i będę wspierał.

Odpowiedz z cytatem