Mam pytanie: jak potraktować wydawnictwa firmowane przez Bieszczadzki Park Narodowy ? Jest tego dość sporo, są broszury, ale i są dość obszerne wydawnictwa dotyczące Bieszczadów. Do jakiego "worka" to wrzucić?
Mam pytanie: jak potraktować wydawnictwa firmowane przez Bieszczadzki Park Narodowy ? Jest tego dość sporo, są broszury, ale i są dość obszerne wydawnictwa dotyczące Bieszczadów. Do jakiego "worka" to wrzucić?
Pozdrawiam
Przemek
Hej :)
Monografie Bieszczadzkie wrzuć do Monografii Przyrodniczych
Uważam, że stowrzenie Katalogu Monografie obejmującego monografie wszelkich dyscyplin naukowych jest błedem, bo robi zamieszanie w układzie rzeczowym
Jeśli jest Architektura, to niech będzie w niej dział Monografii Architektury
A nie w Katalogu Monografie dział Architektura
JA już tam zacząłem wpisy właśnie tych monografii bieszczadzkiego PN
Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)
właśnie, wziąłby człowiek amunicję
eksportową śliwowicję
drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
"przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)
Witam!Zamieszczone przez Derty
Racja, nie można wrzucać wielu dyscyplin do jednego wora. Zrobi się bałagan.
Pozdrawiam
Przemek
Mam wątpliwości. Co z publikacjami ogólnopodkarpackimi i karpackimi. W niektórych jest kilkanaście zdań na temat Bieszczadów, czasami rozdział. Ostatnio kupiłam "Sztukę sakralną diecezji przemyskiej", mapę Karpaty. Jak mam potraktować roczniki Bieszczad i Płaj?
Jeśli jest kawałeczek w publikacji o Bieszczadach, to podawaj strony, na których jest ów fragment. Jeżeli to cąły rozdział, podrozdział, to podaj tytuł i strony.Zamieszczone przez lucyna
W Almanachu, Połoninach itd są artykuły opatrzone niezależnym tytułem. Podajesz w dziele 'Przyroda' artykuł o ...powiedzmy gadzinach bieszczadzkich i skąd on pochodzi. Autor, Tytuł, czasopismo, rok wydania, nr/ tom, strony!! Czyli nota bibliograficzna o artykukle w czasopiśmie.
Jeśli są to np serie wydawnicze typu Monografie BdPN-u, to podajesz zapis w odpowiednim dziale i podajesz po autorze i tytule, nazwę serii, rok wydania danego tomu, jego nr, ew. liczbę stron (zwykle to są książki)
eksportową śliwowicję
Ale sam się łamię nad klasyfikacją. Mam ptrzed sobą artykuł W. Krukara 'Przyczynek nazewniczy do genezy połonin Bieszczadów Zachodnich'. Ni to materiały do monografii, ni ogólnie pojęte krajoznawstwo... Może wprowadzić taki dział: Krajoznawstwo?
Wpiszę pod takim hasłem, a jak nie przejdzie, to zmioeni się jakoś:D
eksportową śliwowicję
Moderatorzy zaczęłam wpisywac ale pot spływa mi z pleców. Prosze sprawdźcie czy robię to dobrze.
Cytuję jeden z opisów:
Tomasz Winnicki, Bogdan Zemanek: Przyroda Bieszczadzkiego Parku Narodowego. Wydanie I, Wydawnictwo Bieszczadzkiego Parku Narodowego, Ustrzyki Dolne 1998, ISBN 83-91046-01-X
Zaczynają się już schody...Potwierdza się, że brak formularza powoduje błędy w opisach. Jeżeli nie będą przestrzegane reguły (czyt. normy) zrobi się bałagan w opisach i trudno będzie cokolwiek znaleźć. Ponawiam znowu propozycję dopracowania zarówno działów jak też opisów zgodnie z normami.
Masz rację Wojtku. Należy to zrobić teraz, kiedy baza danych jest jeszcze w miarę mała i można to wszystko uporządkować.Zamieszczone przez WojtekR
Pozdrawiam
Przemek
To znaczy, że wstrzymujemy wpisywanie?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki