Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: Bibliografia Bieszczadów - sprawy techniczne

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał
    od map po cudne ilustracje pogranicza polsko-ukraińskiego
    Czegoś tu, ku...rcze, nie rozumiem! Czy chodzi Ci o dokumenty czy o opracowanie ich (narzędzia?)? MOL jest programem do opracowywania różnych publikacji a nie bibliografią
    Cytat Zamieszczone przez Michał
    Ciekawych z naszego punktu siedzenia "rzeczy"
    .

Proponuję Ci Michale ponowną uważną lekturę tego, co napisałem:
    Cytat Zamieszczone przez WojtekR
    Są, że tak powiem, gotowce w postaci norm opisów. Acha, jest taki program dla bibliotek pod nazwą MOL. Gdyby ktoś z adminów zechciał przejrzeć go (w jakiejś bibliotece np. szkolnej), mógłby ocenić czy coś z niego da się, od strony technicznej (także czy można, od strony prawnej!) przystosować i zastosować na forum ( tego nie wiem!). Gdyby sie to udało - byłoby super udogodnienie (łatwizna, że hej!!!).
    Jeszcze jedno i bardzo ważne w tym pomyśle, o czym wcześniej, przepraszam za niedopatrzenie, nie pisałem. Otóż są dwa wydawnictwa, które opisują całokształt piśmiennictwa polskiego. Jednym jest "Bibliografia Zawartości Czasopism" i "Przewodnik Bibliograficzny". Tu można znaleźć wszystko co ukazało sie w Polsce pogrupowane w działach a całość opatrzona indeksami.
    Jest więc pytanie, które postawił Derty, czy chcemy mieć profesjonalną bibliografię z łatwym dostępem, przejrzystym opisem, pomocną dla różnego rodzaju naszej działalności czy też zbiór luźnych informacji dotyczących Bieszczadów. Na tym etapie musi nastąpić rozstrzygnięcie i dokonanie wyboru.
    Sądzę, że poprzez wypowiedzi na forum możemy jedynie wysądować czy pomysł z "bibliografią" jest potrzebny i jakie są oczekiwania potencjalnych jej użytkowników. Kwestie techniczne (a wiec możliwości techniczne i informatyczne, sam układ bibliografii, opisy, ułatwienia w dokonywaniu tych opisów itp) powinny (niestety nie ma chyba innego rozwiązania) być omówione i ustalone w wąskiej grupie ludzi znających się na sprawie i dopiero wtedy podane na forum tak, aby każdy, kto chce uczestniczyć w projekcie mógł bez większego problemu dokonać wpisów i opisów publikacji, którymi dysponuje.
    Jak wcześniej napisałem, do wykorzystania jest zawartość pozycji bibliograficznych podanych wyżej.
    Jeżeli zainteresowani uznają, że potrzebna jest taka specjalistyczna bibliografia dotycząca Bieszczadów, musi ktoś nad tym czuwać i to nie tylko od strony technicznej, ale, co równie ważne o ile nie ważniejsze, także od strony merytorycznej. W takim projekcie profesjonalizm i wiarygodność liczą się najbardziej.

Pa(i)n killer Awatar admin
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    London, Ontario :]

Domyślnie

Zrobimy tak.

Najpier dogadajcie się co trzeba zrobić - co będzie lepsze - a jak już będziemy wiedzieć co trzeba to ja to zrobię
    Formularz czy coś w tym stylu (by usystematyzować wpisy) nie będzie tu problemem.
    Szczerze mówiąc mnie podoba się pomysł Derty'iego związany z budową klasycznego katalogu - trzebaby powołać do życia urząd bibliotekarza który tego będzie pilnował i całkiem fajnie może to służyć potomnym.
    Pozdrawiam
    Darek Magusiak

"bzdura! widział ktoś sapera na linuksie?! albo pasjans? brak tych podstawowych aplikacji biurowych dyskwalifikuje ten system w urzedach."

Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

Sądzę, że poprzez wypowiedzi na forum możemy jedynie wysądować czy pomysł z "bibliografią" jest potrzebny i jakie są oczekiwania potencjalnych jej użytkowników.
    Wnioskuję po wypowiedziach, że Bibliografia jest potrzebna.

Kwestie techniczne (a wiec możliwości techniczne i informatyczne, sam układ bibliografii, opisy, ułatwienia w dokonywaniu tych opisów itp) powinny (niestety nie ma chyba innego rozwiązania) być omówione i ustalone w wąskiej grupie ludzi znających się na sprawie i dopiero wtedy podane na forum tak, aby każdy, kto chce uczestniczyć w projekcie mógł bez większego problemu dokonać wpisów i opisów publikacji, którymi dysponuje.
    Jestem za takim rozwiązaniem.
    Czytając posty doszedłem do wniosku, że w tym temacie jestem co najwyżej początkującym amatorem, do czego przyznaję się.
    pozdroowka
    marekm

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekm
    Jestem za takim rozwiązaniem.
    Ponieważ jesteś pomysłodawcą, proponuję abyś pokierował sprawami. Jeżeli mogę poddać Ci pomysł, to powołaj "sztab", ludzi znających się na tworzeniu takich bibliografii. Niech przedyskutują problem, wybiorą optymalne rozwiązanie i podadzą do obróbki technicznej
    Cytat Zamieszczone przez admin
    jak już będziemy wiedzieć co trzeba to ja to zrobię
    Formularz czy coś w tym stylu (by usystematyzować wpisy) nie będzie tu problemem.
    Wiadomo więc, że nie będzie problemów technicznych z nazwijmy to formularzem.
    Zdaję sobie jednak sprawę, że trudno będzie zebrać "sztab" w jednym miejscu, ale z uwagi na to, iż nie wszyscy są zainteresowani śledzeniem dyskusji o kształcie bibliografii proponuję, by tę dyskusję przenieść poza forum np. na prive lub email.
    Jeżeli tylko będę w czymś pomocny, możesz na mnie liczyć.

Jeszcze jedno: po zakończeniu pracy nad kształtem bibliografii (bardzo ważne tu są: zasięg i zakres, gdyż już wystąpiły problemy z zaklasyfikowaniem niektórych publikacji) należałoby poddać pod osąd forum jej wyniki.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

ale z uwagi na to, iż nie wszyscy są zainteresowani śledzeniem dyskusji o kształcie bibliografii proponuję, by tę dyskusję przenieść poza forum np. na prive lub email.
    Toć po to powstał ten dział - kogo to nie interesuje to tu nawet nie wchodzi. Na priv trudniej się dogadać w kilka osób. Ja na przykład chętnie poczytam dyskusje nad kształtem bibliografii, mimo że nie będę w niej uczestniczył bo to nie ten poziom wiedzy w tym temacie, ale zawsze można tez coś podsunąć/zasugerować w kwestiach ogólnych. Ważne aby nie była zbyt trudna , tylko raczej przejrzysta i zrozumiała nie tylko dla fachowców.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Pa(i)n killer Awatar admin
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    London, Ontario :]

Domyślnie

Tak jest - ustalmy wszystko tutaj, a potem jeśli nie przyda się to do tego działu można przenieść to do kosza.
    Pozdrawiam
    Darek Magusiak

"bzdura! widział ktoś sapera na linuksie?! albo pasjans? brak tych podstawowych aplikacji biurowych dyskwalifikuje ten system w urzedach."

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Toć po to powstał ten dział - kogo to nie interesuje to tu nawet nie wchodzi
    Cytat Zamieszczone przez admin
    Tak jest - ustalmy wszystko tutaj
    Jak uważacie... Wy tu jesteście decydentami.

Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

Ponieważ jesteś pomysłodawcą, proponuję abyś pokierował sprawami. Jeżeli mogę poddać Ci pomysł, to powołaj "sztab", ludzi znających się na tworzeniu takich bibliografii. Niech przedyskutują problem, wybiorą optymalne rozwiązanie i podadzą do obróbki technicznej
    Wobec powyższego proszę o zgłaszanie się osób chętnych do udziału w pracach
    " sztabu ".
    pozdroowka
    marekm

lucyna
    Guest

Domyślnie

Jestem bardzo zainteresowana. Nie wiem tylko czy intelektualnie sobie poradzę. Troche przeraża mnie nawał pracy. Im bardziej sie nad tym zastanawiam tym więcej widzę możliwości. Literatura poświęcona Bieszczadom jest dość liczna.

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekm
    Wobec powyższego proszę o zgłaszanie się osób chętnych do udziału w pracach
    " sztabu ".
    Jestem na rozkazy :D
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)