Czegoś tu, ku...rcze, nie rozumiem! Czy chodzi Ci o dokumenty czy o opracowanie ich (narzędzia?)? MOL jest programem do opracowywania różnych publikacji a nie bibliografiąZamieszczone przez Michał
.Zamieszczone przez Michał
Proponuję Ci Michale ponowną uważną lekturę tego, co napisałem:
Jeszcze jedno i bardzo ważne w tym pomyśle, o czym wcześniej, przepraszam za niedopatrzenie, nie pisałem. Otóż są dwa wydawnictwa, które opisują całokształt piśmiennictwa polskiego. Jednym jest "Bibliografia Zawartości Czasopism" i "Przewodnik Bibliograficzny". Tu można znaleźć wszystko co ukazało sie w Polsce pogrupowane w działach a całość opatrzona indeksami.Zamieszczone przez WojtekR
Jest więc pytanie, które postawił Derty, czy chcemy mieć profesjonalną bibliografię z łatwym dostępem, przejrzystym opisem, pomocną dla różnego rodzaju naszej działalności czy też zbiór luźnych informacji dotyczących Bieszczadów. Na tym etapie musi nastąpić rozstrzygnięcie i dokonanie wyboru.
Sądzę, że poprzez wypowiedzi na forum możemy jedynie wysądować czy pomysł z "bibliografią" jest potrzebny i jakie są oczekiwania potencjalnych jej użytkowników. Kwestie techniczne (a wiec możliwości techniczne i informatyczne, sam układ bibliografii, opisy, ułatwienia w dokonywaniu tych opisów itp) powinny (niestety nie ma chyba innego rozwiązania) być omówione i ustalone w wąskiej grupie ludzi znających się na sprawie i dopiero wtedy podane na forum tak, aby każdy, kto chce uczestniczyć w projekcie mógł bez większego problemu dokonać wpisów i opisów publikacji, którymi dysponuje.
Jak wcześniej napisałem, do wykorzystania jest zawartość pozycji bibliograficznych podanych wyżej.
Jeżeli zainteresowani uznają, że potrzebna jest taka specjalistyczna bibliografia dotycząca Bieszczadów, musi ktoś nad tym czuwać i to nie tylko od strony technicznej, ale, co równie ważne o ile nie ważniejsze, także od strony merytorycznej. W takim projekcie profesjonalizm i wiarygodność liczą się najbardziej.

Odpowiedz z cytatem

Zakładki