W jakiś sposób musicie to uzgodnić. Przeglądnęłąm swoją bibliotekę. Materaiałów jest conajmniej dwieście. Nie poradzę sobie.Zamieszczone przez marekm
W jakiś sposób musicie to uzgodnić. Przeglądnęłąm swoją bibliotekę. Materaiałów jest conajmniej dwieście. Nie poradzę sobie.Zamieszczone przez marekm
A ja przegladnałem swoją. Jest co najmniej 1200 - też sobie nie poradzęZamieszczone przez lucyna
![]()
Zamieszczone przez lucyna
Dlatego, wydaje mi się, że gotowy formularz byłby tu dobrym rozwiązaniem. Można byłoby też przesyłać skany pierwszych stron, ale nie zawsze są na nich wszystkie dane, no i nie wszyscy mają skanery, nie licząc osoby, która zechciałaby opracowywać opisy.Zamieszczone przez barszczu
Nadmiar wiedzy jest szkodliwy- w końcu każdemu opadają ręce, gdy ją ujrzy na półkach :P A tak na poważnie, to proponuję nastepujące działanie: jeśli założony jest temat 'Architektura przed 1939', to każdy dopisujący przegląda wpisy poprzedników zanim zacznie pisać swoje i gdy stwierdzi, że czegoś nie zdubluje, pisze jako <odpowiedź> czyli następny post. Słowa kluczowe zostawmy na koniec - dosłownie. Na koniec każdego wpisu dotyczącego pojedynczej pozycji w bibliografii.Zamieszczone przez lucyna
Proponuję owe słowa kluczowe od razu wpisywać w rekordach po oddzieleniu od poprzedzającego tekstu jakimś charakterystycznym znakiem. Np # Wówczas można później zautomatyzować przepisywanie tych słów jako pól do zmiennych indeksujących w dowolnym systemie obsługującym bazy danych. Również byłoby dobrze za takim znakiem stawiać tytuł, rok wydania i numer ISSN/ISBN. To oczywiście tylko propozycja.
Wracając do słów kluczowych - musi być ich prosty system.
Przykładowo słowa piszemy wg nastepującego schematu:
przykład 1 #Bieszczady#Łemkowie#architektura drewniana#cerkiew#kościół
przykład 2 #Bieszczady#Bojkowie#architektura drewniana#cerkiew#ikonostas#ikona
przykład 3 #Bieszczady#rośliny#zespoły roślinne#połoniny#liliowate
przykład 4 #Bieszczadzki Park Narodowy#Tarnica#fauna#owady#biegaczowate#stonkowa te#pilarzowate (albo bez nazw rodzin owadów czy innych, gdy jest ich zbyt wiele)
przykład 5 #Bieszczady#ptaki#ptaki drapieżne#orzeł bielik
Itd...nie spotkałem się tu z jakimiś sztywnymi normami. Jednak słowa kluczowe powinny przejrzyście oddać przedmiot publikacji. Jeśli jest to przewodnik, to oczywiście nie ma potrzeby wpisywać słów kluczowych, bo zawsze indeks 'rodzaj publikacji=przewodniki' wyrzuci nam wszystkie przewodniki, a dodany np indeks 'rok=1999' ograniczy ich ilość do tych wydanych w, przed lub po 1999 roku. Jeśli jest to duża praca np o przyrodzie BdPN, to słowa kluczowe można dodać, ale tu schemat powinien prowadzić tylko do poziomu grup zagadnień poruszanych w książce.
Przykład:
do tytułu 'Przyroda BdPN' można dodać klucze: Bieszczady, fauna, flora, geologia, geomorfologia, klimat, hydrologia, ochrona przyrody o ile wiadomosci z takich dyscyplin się pojawiły w tym dziele w postaci odrębnych rozdziałów.
Skrypty PTTK i inne tego typu materiały do nauki na różnych kursach itd chyba powinny trafić do działu 'Materiały dydaktyczne' i być bez słów kluczowych.
Mapy - to wiadomo.
Można też zrobić to wszystko bez takich faramuszek, a jak kto chce, to sam sobie odsączy odpowiednią informację bazując tylko na tytułach katalogów i działów :D
To jest poważna decyzja - czy chcemy profesjonalny zbiór do wykorzystania w formie elektronicznej łatwej dla każdego, czy raczej chcemy mieć listing i to nieźle poszatkowany, dla hiper wytrwałych poszukiwaczy skarbów :D
Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)
właśnie, wziąłby człowiek amunicję
eksportową śliwowicję
drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
"przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)
A i jeszcze - jeśli temat postu brzmi: Katalog :Architektura'45-89, Dział :Budownictwo, to po co to wypisywać w treści postu? To powtarzanie informacji!!:>
wpisujmy w temacie tym wszystko, co mamy do wpisania ograniczając się do podania poszczególnych not bibliograficznych.
Inaczej zginiemy na ament w pacierzu.
Poza tym nie trzebaby dbac o alfabetyczną kolejność. Cały ten zbiór trzeba będzie przenieść do jednego pliku Accessa i zrobić z tego klasyczną bazę danych - inaczej nie wyda.
Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)
właśnie, wziąłby człowiek amunicję
eksportową śliwowicję
drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
"przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)
Barszczu słoneczko czy czasami nie masz podwójnych. Kiedy to wpiszesz? zaczyna mi się to coraz bardziej podobać.Zamieszczone przez barszczu
mam duzo podwójnych - ale nie wiem czego szukasz (mma np podwojne tomy GMINA CISNA I GM. Lutowiska, stare wydanie cerkwii w Bieszczadach Krycinskiego i wiele innych) - a w najblizszych dwóch latach pewnie nie wpisze - chyba ze u nas w zimie bedzie luzniej w firmie i sekretarka to zrobi albo jacys praktykanci
Gminy Lutowiska poszukuje od 3 lat. Z tych pilnie przeze mnie poszukiwanych : pierwsze 4 tomy Bieszczadu, pierwsze 12 tomów Płaju i wielu innych. To naprawdę może być strzał w 10.
W pełni się z tym zgadzam, dlatego proponuję nie wyważać otwartych drzwi. Są, że tak powiem, gotowce w postaci norm opisów. Acha, jest taki program dla bibliotek pod nazwą MOL. Gdyby ktoś z adminów zechciał przejrzeć go (w jakiejś bibliotece np. szkolnej), mógłby ocenić czy coś z niego da się, od strony technicznej (także czy można, od strony prawnej!) przystosować i zastosować na forum ( tego nie wiem!). Gdyby sie to udało - byłoby super udogodnienie (łatwizna, że hej!!!).Zamieszczone przez Derty
Witaj
jest i nie za darmo - nawet pogrzebu dzisiaj nie ma za friko - i gów.. guzik tam jest.Zamieszczone przez WojtekR
Ciekawych z naszego punktu siedzenia "rzeczy" propoponuję Wam poszukać w Kanadzie i debilnym HM czyli dawnym USA - od map po cudne ilustracje pogranicza polsko-ukraińskiego - ale uwaga - tylko część za friko. Biznes is bi..
Pozdrówka
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki