Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Samoloty

Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Bochnia

Domyślnie

Prawo lotnicze
    Art. 124.
    Zabrania się wykonywania lotów statkami powietrznymi z napędem nad obszarami parków narodowych i rezerwatów przyrody poniżej wysokości względnych podanych przez państwowy organ zarządzania ruchem lotniczym w trybie art. 122.
    Zakazów, o których mowa w ust. 1, nie stosuje się do lotów patrolowych i interwencyjnych, wykonywanych na zlecenie zarządzających parkami narodowymi i rezerwatami przyrody, administracji morskiej oraz związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa publicznego, bezpieczeństwa państwa, ochroną granicy państwowej lub poszukiwaniem i ratownictwem.

Mnie też denerwuje warkot silnika w parku lub rezerwacie (nie tylko lotniczego). Natomiast podejrzewam, że szybowce latały wiele razy nad głowami wielu turystów i nikt ich nie widział i nie słyszał, bo są takie ciche w locie. O wiele częściej można dostrzec paralotniarza, gdyż zazwyczaj skrzydło jest bardzo kolorowe. Ale to tylko takiego który lata nisko lub na tzw. żaglu. Bo tych pod samymi chmurami to tylko jastrzębie i inne "sępy" oglądają.

Cytat Zamieszczone przez Barnaba
    Nie wiem jak WY, ale za każdym razem jak widzę w kinie jakieś ewolucje lotnicze, powracają marzenia aby poczuć te przeciążenia i wszystkie poza wizualne wrażenia lotu....
    Nic łatwiejszego tylko jadąc w Bieszczady musisz zmienić troche trase. Polecam w Brzesku skręcić na Nowy Sącz. Po drodze jest lotnisko w Łososinie Dolnej (www.aph.org.pl) w którym bez problemu możesz zobaczyć Ziemie z lotu ptaka (ciekawa okolica, piękny widok jeziora Rożnowskiego). Na życzenie też różne "fikołki" W Sączu skręcasz na Krosno (tam z kolei Areoklub Podkarpacki i powtórka z lotu) a z Krosna to już blisko do celu. No chyba że jeszcze Bezmiechowa i znowu w powietrze. Do miłego.....

lucyna
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dziku
    Mnie też denerwuje warkot silnika w parku lub rezerwacie (nie tylko lotniczego). Natomiast podejrzewam, że szybowce latały wiele razy nad głowami wielu turystów i nikt ich nie widział i nie słyszał, bo są takie ciche w locie.
    Mieszkam nieopodal Bezmiechowej. Szybowiec w powietrzu wyglada przepięknie.
    Może strzelę gafę, ale co ma BdPN (BPN) do ptaków? Jeśli "ptasie zasoby" byłyby serio tak istotne Park byłby objęty programem RAMSAR.
    Ma dużo BdPN szczyci się obecnością ptaków puszczanskich. Są wśród nich nawet orły gadożery i pszczołojady. Temat orłów przednich, orlików krzykliwych nie raz wałkowaliśmy na forum. Podobnie temat kto jest ważniejszy w parku człowiek czy przyroda. Sory ale nie wiele mnie interesuje lotnictwo i nie widzę powodu aby zadowolenie pana Brossa i jego turystów miało mięc jakieś znaczenie w przypadku parku narodowego.

Bieszczadnik Awatar MF
    Na forum od
    11.2004

Domyślnie

Obracając kota ogonem, jeśłi faktycznie latanie nad połoniną gorziłoby czymś wiecej niż złym humorem turysty pieszego np zniknięciem jakiegoś gatunku ptaka z terytorium Bieszczadów, skutecznie egzekwowano by ten zakaz (lotów).
    Hmm... Tylko ciekawe, jak by to egzekwowano? Zestrzeliwać powinni, czy co? :D
    Serio: myślę, że bardzo trudno jest skutecznie zapobiegać lotom na paralotniach (co innego szybowce i samoloty). Jak się ktoś uprze, to zawsze znajdzie miejsce do startu. Przy lądowaniu teoretycznie można by było próbować łapać delikwenta, ale w praktyce nie bardzo w to wierzę.

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie Odp: Samoloty

...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Kilka fotek Bieszczadzkiego Anioła który niesie pomoc potrzebującym.
    Trepcza.
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    • Typ pliku: jpg 1.jpg (38.5 KB, 10 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 2.JPG (12.9 KB, 13 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 3.JPG (13.6 KB, 11 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 4.JPG (22.1 KB, 14 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 5.JPG (29.7 KB, 13 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 6.JPG (45.6 KB, 14 odsłon)

Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

ciekawy artykuł Nowinach: http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...KEND/688416479
    ze swojej strony czepiłbym się tylko małego drobiazgu: "Przyleciała na pokładzie największego helikoptera transportowego świata MIG-26. Śmigłowiec wyglądał jak latająca szafa. Taki ogromny!" - pominąwszy godną pozazdroszczenia wybraźnię ( widać ktos miał w domu szafę w kształcie śmigłowca ) śmigłowiec ów to Mi26 w kodzie NATO zwany Halo. Rozmawiałem z człowiekiem który woził szczątki samolotu z lasu do śmigłowca, rosjanie zapłacili beczka ropy... Pare innych rzeczy słyszałem ale... nie zweryfikowane nie będzie powielane.

lucyna
    Guest

Samolot rozbił się z 400 m od mojego domu. Byłam, widziałam i nie chcę pamiętać.
    Jedno mnie zastanawia. Dlaczego Autor reportażu poszukiwał pomniczka lotnika? Znaduje się tuż obok drogi, dobrze widoczny. Zawsze pali się na nim znicz 1 listopada.
    Mielismy możliwość przelecieć się sowieckim helikopterem.

Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Dlaczego Autor reportażu poszukiwał pomniczka lotnika?
    myślę że dlatego że jest...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów