Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Dlaczego tyle śmieci ???

Domyślnie

Witam serdecznie!

Temat śmieci w Bieszczadach poruszaliśmy na tym forum kilka razy.
    Ja patrzę na to jeszcze z innej strony. Zachowanie turystów, czyli ludzi przyjeżdżających w Bieszczady i nie tylko, w celach wypoczynkowych to nic innego jak przyzwyczajenia z życia codziennego. Jeżeli ktoś w swojej pracy, szkole, na ulicy swojego miasta nie potrafi utrzymać porządku to również w górach tego nie zrobi. Szkoda że nie zrobiłem dzisiaj zdjęcia torów wyjazdowych w Krakowie Bieżanowie, gdzie czeka na wyjazd kilka pociągów towarowych obok siebie. Akurat dzisiaj nie było żadnego i od razu rzuca się w oczy brud - sterty papierów, butelek itp.
    To jedna sprawa. A druga o której nie udało nam się załatwić od paru lat to brak w Bieszczadach kontenerów na śmieci. Na palcach jednej ręki można policzyć gdzie są.
    powtórzę się, ale temat jest nadal aktualny. W gminie Cisna rozdawane są worki foliowe aby zbierać do nich odpadki i potem wystawiać przed domem w określonym dniu. jeszcze nigdy się nie zdarzyło aby w danym dniu ktoś je odebrał. Przeważnie nocą miejscowe zwierzątka dokładnie rozdrabiają owe torebki i roznoszą zawartość po okolicy reszty dopełnia wiatr. I dlatego mieszkańcy jak również właściciele punktów gastronomicznych po prostu je palą, traktując to jako normalną kolej rzeczy.
    I co możemy zrobić? Edukacja? Od podstaw ? ? ?

pozdrawiam
    J.Lupino

Bieszczadnik Awatar domina
    Na forum od
    11.2005
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Edukacja to jest rozwiązanie pod warunkiem, że możliwa jest równoczesna zmiana naszej polskiej mentalności "państwowe znaczy niczyje". Szkoda, że mentalność jest czymś tak silnie zakorzenionym w ludzkiej psychice. Gdyby było inaczej, moglibyśmy (jako społeczeństwo) żywcem przejąć wzorce japońskie. Wciąż stoi mi przed oczyma migawka z wiadomości przedstawiająca japońskich kibiców na wyjeździe wyposarzonych w miotły i worki na śmiecie...nasze stadiony tego raczej nie doświadczą. Drugą Japonią to My raczej nie będziemy. Może jednak dla Gór jesteśmy w stanie zrobić coś więcej niż dla stadionu. Ja chyba skorzystam z podpowiedzi i przy kolejnej wyprawie zabawię się w zbieracza odpadów - w końcu pewnie też mam coś na sumieniu.
    pozdrawiam
    Dominika

lucyna
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez domina
    Edukacja to jest rozwiązanie pod warunkiem, że możliwa jest równoczesna zmiana naszej polskiej mentalności "państwowe znaczy niczyje".
    Święta prawda.

Domyślnie

Ok, pokolenie starsze ma cos wszczepione, wiec moze od najmlodszych juz zaczynac. Zreszta no kurde, jak można tak śmiecic? mogę zrozumieć jeszcze idzie ktoś w mieście jest to osoba młoda, wrecz powiem, jeszcze dziecko, nie rozumie tego zbytnio i wyrzuci papierek, butelke. No ale trzeba powiedziec - co się dzieje u osob już dojzałych (w pewnym tego słowa znaczeniu), które przyjeżdzają oglądać tą piekną, "dziką" - czysta przyrode i sami starają się zatracic ten widok, o co chodzi? Taka osoba przeciez ma główny cel - aby podziwiac ta przyrode, która jest przede wszystkim czysta. Tym samym kończy wędrówke po górach czy to lasach, wyrzucając oproznioną butelke.

Oj.. cos mi sie wydaje, że jeżeli zanieczyszczanie nie będzie surowo sankcjonowane to my tutaj nic nie zrobimy. Jeżeli taka osoba może smiecic bez w swoim otoczeniu codziennym, bez wiekszych sankcji - to jak ona sie nauczyc nie smiecic gdzie indziej(jak ktos zreszta juz o tym wspomnial).

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2005
    Rodem z
    Przemyśl/Warszawa/Kazuń

Domyślnie

Zgadzam się z Waszymi poglądami. Myśle, że główna przyczyna jest w nas samych. Nie sprzatamy bo nie jesteśmy nauczeni tego od dziecka. We wczesnej młodości robili to za nas rodzice później kraj, czyli wielkie akcje sprzatania świata, które trwaja jeden dzień w roku lub po prostu publiczne służby porządkowe. W szkole młodzież uczy się religii, etyki a brak tematów z tolerancji i szanownia siebie, innych i przyrody. Przygotowałam kiedyś taki program dla gimnazjalistów i tylko jedna gmina dezwała się w tej sprawie. Widać tak dorosłym zalezy, aby przygotować nowe pokolenie do dobrych zwyczajów jaki jest miedzy innymi sprzatanie wokół siebie i dbanie o naszą nature. Przykre to bardzo dla miłośników przyrody, ale prawdziwe. Zostaje nam jedynie stawiać siebie za wrór i upominać nagminne tych którzy nie stosują sie do kultury czystości człowieka. Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar domina
    Na forum od
    11.2005
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Odwiedziłam ostatnio długo niewidzianych znajomych. Spacerkiem wybraliśmy się do jakiegoś miejscowego klubu. Po drodze każde z nas skonsumowało lizaka (jak ja tego dawno nie robiłam! - trzeba to zmienić). Przyznam, że mnie zatkało, gdy zobaczyłam jak znajomi wyrzucają opakowania na trawnik. Na moją uwagę, że zaśmiecają własne miasto usłyszałam, że po drodze nie ma kosza na śmieci... Jak nam mało trzeba żeby się usprawiedliwić.

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2005
    Rodem z
    SANOK

Domyślnie

JAk by gażdy wniósł w góry i z tym samym wrócił to Było by super ... ale pewnie w najbliższym czasie tak nie będzie CHOC My musimy się starać!

Domyślnie

- Młodzież i osoby pełnoletnie - mysle, że mogłaby po części pomoc sankcja w formie: wyyysokiej grzywnej.

- Dzieci - edukowac, dawać przyklad, edukować dawać przykład.

To są moje dwa modele, które wg. mnie stanoawia najszybsza i najlepsza zmiane pod tym kątem..

Mogę się mylic, ale nie widzę jednak lepszego wyjscia..

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)