Strona 6 z 19 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 16 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 182

Wątek: W Bieszczady zimą ...

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Domyślnie

Hej!

Cytat Zamieszczone przez Lech Rybienik
    Lucyna - spraw sobie narty turowe, a wędrówka w zimie stanie się przyjemnością
    Albo rakiety. Dla laików odpada nauka jazdy a i koszta zakupu znacznie niższe. Poza tym na rakietach można swobodnie poszwędać się "na kreskę" po bieszczadzkich rubieżach. Oczywiście ani narty turowe ani rakiety nie są niezbędne do zimowych wędrówek, ale znacznie skracają czas przejścia (co przy krótkim dniu ma pierwszorzędne znaczenie) jak również pozwalają na znaczne zaoszczędzenie sił na co kto lubi wieczorem :D . Pozdrowionka!
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2005
    Rodem z
    SANOK

Domyślnie

Mam pytanie do wszystkich… Jaki proponujecie plecak turystyczny?
    -rozmiar
    -firma
    -materiał
    -funkcje dodatkowe
    -stelaż
    Czekam na propozycje … :) Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawciosnk
    Jaki proponujecie plecak turystyczny?
    Ładny
    -rozmiar
    Taki, aby pomiescił wszystkie graty
    -firma
    Musi być dobra
    -funkcje dodatkowe
    Może miec pokrowiec przeciwdeszczowy
    -stelaż
    może być.
    To tyle.
    Jak sprecyzujesz na jakie wypady, ile dni i jaki teren potrzebujesz ten plecak, to wtedy poważnie odpowiem.
    Jednym słowem jak chcesz dokładniejsza odpowiedź formułuj bardziej szczegółowe pytania, bo na takie ogólne pytanie można tylko ogólnie odpowiedzieć.
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2005
    Rodem z
    SANOK

Domyślnie

Plecak ma na razie służyć w Bieszczadach na wycieczkach 2-3 dniowych, Jakieś jeszcze szczegółowe pytania?

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Jakieś jeszcze szczegółowe pytania?
    Przydałoby się jeszcze sprecyzowanie, czy sypiasz pod namiotem, czy raczej nastawiasz się na noclegi w schroniskach, czy jedzenie masz zamiar dźwigać ze sobą, czy tez będziesz się stołował w oparciu o bazę gastronomiczną.

Bieszczadnik Awatar Bison
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Okolice krainy paprykarza..:)

Domyślnie

Podpisuje sie pod postem Docza. Musisz sprecyzowac ile masz zamiar wydac na plecak i do czego bedziesz go uzywał. Osobiscie polecam plecaki firmy Karrimor. Sa to plecaki nie do zdarcia z dożywotnia gwarancją jednakże sa dosyć drogie wyprawowo turystyczne o.k 500-600zł. Osobiscie używam od paru dobrych lat plecaka firmy Janysport "Grot" i nie narzekam wręcz jestem zadowolony... A co do pojemnosci nie warto przesadzac myślę ze na bieszczady Wystarczy plecak 60-65l wiecej to przesada
    Pozdrawiam
    http://www.flickr.com/photos/bison86/
    http://picasaweb.google.com/Bison86
    Po drogach wedrować, zrobić co tylko sie da aż sie dopełni czas...

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bison
    Osobiscie polecam plecaki firmy Karrimor
    Bison pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Obecny Karrimor, to już nie ten sam Karrimor co kiedyś, z plecakami nie do zdarcia. Obecnie modele w cenie 500-600 PLN to słabizna, za wygórowaną kasę. Taki JanySport zjada je na przystawkę, zarówno pod względem trwałości, jakości wykonania, jak i wygody noszenia. A dożywotnia gwarancja, to po pierwsze mit i chwyt marketingowy, a po drugie o ile się nie mylę w modelach w tej kategorii cenowej raczej nie ma takiej opcji.
    Cytat Zamieszczone przez Bison
    A co do pojemnosci nie warto przesadzac myślę ze na bieszczady Wystarczy plecak 60-65l wiecej to przesada
    Mam nadzieję że to żart. W taki plecak to spokojnie w 2 osoby można się spakować z namiotem i śpiworami.
    Na 2-3 dni, przy założeniu że nocujemy pod namiotem wystarczy plecak 40L. Jesli założymy spanie pod chmurką, albo pod płachtą biwakową lub korzystamy z bazy noclegowej byłbym w stanie zmieścić się w 30L.

Bieszczadnik Awatar Anyczka20
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Sanok / Dublin

Domyślnie

Hmm....w 30 litórw ..nie nie...nie ma szans..wszak ja kobieta Ale tak całkiem serio, ja na 3-4 dniowe wyjzady biorę 65 litrowy plecak...lepiej dzwigać niż ścigac i nie uważam tego za przesadę Pozdrówka.
    "Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech i pamiętaj,
    Jaki spokój można znaleźć w ciszy.
    Unikaj głośnych i napastliwych, są udręką ducha ..."

www.anyczka20.fotosik.pl
    www.youtube.com/Anyczka24

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anyczka20
    Ale tak całkiem serio, ja na 3-4 dniowe wyjzady biorę 65 litrowy plecak...lepiej dzwigać niż ścigac i nie uważam tego za przesadę
    Hmm.. Dla mnie to przesada. No ale rzeczywiście kobiety to lubia zabierać jakieś fatałaszki itp.
    Z 65L plecakiem chodziłem tylko raz, i podziękowałem. Kolana mi wysiadły zupełnie. porażka na maxa.
    Od czasów tego mojego wypadu, ostro wziąłem się za weryfikację tego czego potrzebuję, i okazuje się, że wcale nie potrzebuje wiele
    Generalnie czy to jadę na 2-3 dni, czy na tydzień, a ostatnio nawet na Sobote i niedzielę zabieram plecak 40 L Dla mnie jest to wartośc uniwersalna na tyle, że chyba sprzedam swój 65L plecak, bo tylko się marnuje w szafie.
    Rózni się za to zawartość plecaka. Na ostatni weekend brałem głównie konserwy do wspólnej potrawy, oraz piwa i alkohol, oraz kilka drobnych rzeczy no i śpiwór.
    Ale na tygodniowe pobyty w bieszczadach starczają mi 2 koszulki termoaktywne, 2 pary spodni (długie i krótkie), 3 pary skarpet (2 grubych i 1 cienkich) spiwór, recznik ze szmaty do podłogi i ze 2 piwa + jakieś zupy chińskie. To się mieści w komorze głównej. W pozostałych kieszeniach inne drobiazgi, oraz reszta jedzenia i 1,5 L wody. Chleb zazwyczaj mam przytroczony na zewnątrz, podobnie jak kurtkę przeciwdeszczową, choć tą ostatnią chyba już zmieszczę w plecaku, bo kupiłem na lato zwykła ortalionówkę zamiast Gore szmat.
    Gdyby nie śpiówr, który zajmuje za duzo miejsca mógłbym się zmieścić nawet do plecaka 30L lub takiego "Grota" 25

Bieszczadnik Awatar Bison
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Okolice krainy paprykarza..:)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doczu
    Mam nadzieję że to żart. W taki plecak to spokojnie w 2 osoby można się spakować z namiotem i śpiworami.
    Na 2-3 dni, przy założeniu że nocujemy pod namiotem wystarczy plecak 40L. Jesli założymy spanie pod chmurką, albo pod płachtą biwakową lub korzystamy z bazy noclegowej byłbym w stanie zmieścić się w 30L.
    Zgadzam sie z toba że można sie spakowac w plecak 30L kiedys chodziłem z wojskowa "kostką" i też potrafiłem sie spakować na tydzień. A to że masz plecak 65L nie oznacza tego że masz mieć go zawsze wypakowanego. Z turystycznym 60 jeżdże i na 3 dni i na dwa tygodnie i nie przeszkadza mi że czasem plecak nie jest cały zapakowany. A po drugie ma wygodniejszy system nośny i lepiej sie z nim chodzi. Szerszy pas biodrowy i szelki naprawde dużo potrafia zdziałać. Do tego wygoda pakowania standardowo masz dwie komory nie tak jak w małych plecakach jedna gdzie przy wyciaganiu jakiejs rzeczy z dna niekiedy musisz wypakowac cały plecak. Takie jest moje zdanie i rozumiem że tobie może sie chodzić lepiej z małym plecaiem

Cytat Zamieszczone przez Doczu
    Bison pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Obecny Karrimor, to już nie ten sam Karrimor co kiedyś, z plecakami nie do zdarcia. Obecnie modele w cenie 500-600 PLN to słabizna, za wygórowaną kasę
    A ja dalej trwam przy swoim. Mam znajomych którzy jeżdżą po świecie z Karrimorami na naprawde Ekstremalne Wyprawy i chwalą sobie plecaki tej firmy... Nie wiem czy pamietasz pierwsze Woodpecery Alpinusa, tez były dobrze wykonane i warte swojej ceny . Kolega miał dwa i przy nim i nie dały rady . W końcu zakupił Karrimora Bodaj model Panther i nie oszczędzając go dotrwał do dziś.
    http://www.flickr.com/photos/bison86/
    http://picasaweb.google.com/Bison86
    Po drogach wedrować, zrobić co tylko sie da aż sie dopełni czas...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)