Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 75

Wątek: W Bieszczadach wilki atakują ludzi (???)

Mieszany widok

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie

Hehe Uprzedziłeś mnie Żubrze Miałem napisać o pdobnych wątpliwościach co do danych o liczebości zwierzyny w lasach. W lutym 1998roku brałem udział w inwentaryzacji zwierzyny łownej i już wtedy każdy wiedział ze ta metoda jest o d... rozbić Wywożono nas w góry , dawano formularze do liczenia gat, i puszczano szeroką ławą na przełaj przez pola lasy i doliny...Nie było pewnosci że np jeleń który zbiegł w dolinę potem nie zawrócił i nie ukazał się komuś obok, albo czy napotkany lis jest następnym czy widzianym poprzedno... Licząc w ten sposób mogę twierdzić, że płynąc u ujścia potoku Czarnego widziałem ok 26 żołn (Merops apiaster.L)
    Myśle że pora zsynchronizować kalendarze (i zegarki też) panie Żubrze i wraz z Harnasiem spotkać się w najlepszym do tego celu miejscu w Bieszczadach by "powaznie" poobradować nad osobliwościami i cudami tego świata...Chyba czas dojrzał.
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żubr
    ale jeżeli chodzi o liczbe żubrów to szacynkowo lasy państwowe a konkretniej RDLP Krosno podało 213 sztuk
    pewnie masz rację ,chyba to znaczy "około" tzw "z hakiem"
    nie wiem z kąd te dane miał ten znajomy
    nie wiem , ale sądzę że bardzo wiarygodne dane -- ale jak sam napisałeś i Jabol z doświadczenia potwierdził to "około" czyli ten hak może być +/_ 50%

jedni robią to profesjonalnie i dokładnie a inni poprostu to zleją i podają byle jak......dlatego też są takie rozbieżności co do liczebności zwierzyny......
    tak przypuszczam , choć nie znam sie na tym -- ale słyszałem jak myśliwi liczą :) , na pewno w ich szacunkach te liczby są większe ... a ekologów mniejsze :) dlatego myślałem że dane leśników są pośrodku
    ps. czesem nie rozumie słowa "około"-- wypaczenie zawodowe :) , używam na codzień wielkości +/_ 0,1 -- +/_ 0,02 mm .. sory
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joorg
    lW całym obszarze podległym RDLP Krosno jest szacunkowo ok. 450 wilki , ok 160 żubry i ok. 90 niedżwiedzi
    W 2002r. ówczesny wojewoda podkarpacki Z. Siewierski wystapił o odstrzał 50 sztuk wilków. W odpowiedzi ukazała się "Opinia Państwowej Rady Ochrony Przyrody dotycząca wniosku wojewody podkarpackiego z dnia 7 stycznia 2002 roku znak: OŚ-V-6120-1/02 w sprawie zezwolenia na odstrzał pięćdziesięciu wilków", która podaje dość ciekawe dane i właściwie zblizone do tych, które juz tu padły, a więc świadczące o znacznie mniejszej liczbie wilków niż podają szeroko rozumiani mysliwi. Celowo piszę szeroko rozumiani - nie zapominajcie, że myśliwi to cała masa podlesniczych, lesniczych, nadlesniczych i innych osób związanych z LP, więc rozgraniczanie typu: dane wg mysliwych a dane wg lesników nie do końca musi oddawać rzeczywistosć lub mieć rację bytu.
    Najciekawsze fragmenty z tej opinii znajdują się tu: http://www.twojebieszczady.pl/fauna/wilki.php . Jest tu też sporo innych dość ciekawych liczb - jak ktos nie czytał to polecam.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar domina
    Na forum od
    11.2005
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Uważnie śledzę dyskusję i dochodzę do wniosku, że poruszamy niebezpieczne tematy. A jeśli po przeczytaniu naszych postów jakiś "dobry człowiek" dojdzie do wniosku, że konieczny jest natychmiastowy odstrzał bieszczadzkich wędrowców!? Pewnie będzie miał rację, bo kto inny niszczy swoimi trekingami bieszczadzkie uprawy, kto płoszy zwierzynę, kto zakrada się do napotkanych gospodarstw, kto zagryza okoliczne psy i je zżera? ...no dobra trochę przesadziłam, choć z drugiej strony nie ma przecież stuprocentowej pewności, że po Bieszczadach nie włóczy się amator kuchni orientalnej! Niech będzie na dodatek trochę kudłaty i już mamy wilka w owczej skórze - aż się prosi o dstrzelenie!
    Z danych GUSu wynika ponadto, że jego (włóczęgus bieszczadus) populacja wzrasta...jak bardzo, tego nie wiedzą nawet najstarsi górale :)
    Włos jeży się na łbie...

pozdrawiam wszystkie zagrożone gatunki :)
    Domina

Bieszczadnik Awatar żubr
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    ustrzyki dolne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jabol
    Myśle że pora zsynchronizować kalendarze (i zegarki też) panie Żubrze i wraz z Harnasiem spotkać się w najlepszym do tego celu miejscu w Bieszczadach by "powaznie" poobradować nad osobliwościami i cudami tego świata...Chyba czas dojrzał.
    Myślę że tak i chyba by pasowało to jakoś zorganizować. My teraz wybieramy się na Mikołajki Folkowe więc następny weekend odpada, ale ten zawsze jest do realizacji....miejsce wiadome.....
    http://www.wrota-bieszczadow.pl/galeria/żubr - tam można powędrować...

Bieszczadnik Awatar żubr
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    ustrzyki dolne

Domyślnie

A to tak tylko podsyłam........
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    http://www.wrota-bieszczadow.pl/galeria/żubr - tam można powędrować...

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Średnie Wielkie idą za ciosem:
    http://tiny.pl/xc42
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

lucyna
    Guest

Domyślnie

Dziękuje za link. Uśmiałam się do łez.

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie

cytat z tego artykułu: "Tyle wilków jeszcze nie było
    Sołtys Kurek poluje od 30 lat i nie pamięta, by w okolicy było kiedyś tak dużo wilków. - W lesie nie uświadczysz sarny czy jelenia, wszystko te bestie wyżarły - twierdzi. - O zabijanych owcach nie ma już co gadać, to codzienność. Ciągle im mało, więc rzucają się na psy, a niedługo zaczną na ludzi."(koniec cytatu) Przyznasz mi racje Żubrze, bo tez sie kręcisz po tamtych okolicach, że ze zwierzyna płową nie ma tam raczej problemu...To znaczy problem zawsze jest: bo jeśli jeleniowtych jest zbyt dużo to czynią szkody w uprawach, a jesli za mało to nie ma do czego strzelać...
    Trochę głupio żeby przyjezdny proponował tutejszemu mysliwemu pokazane gdzie sa jlenie, w zamian bardzo bym chciał zobaczyc wilki...
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jabol
    Jakby Wam nie przeszkadzała obecność niejakiego Bertranda to dajcie znać kiedy się spotykacie. Nie pytam gdzie, bo się domyślam. Nie obiecuję, że sie stawię bo mam do Was kilka kilometrów ale serce się już rwie w tamta stronę
    pozdrawiam
    bertrand236

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)