Strona 24 z 91 PierwszyPierwszy ... 14 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 34 74 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 906

Wątek: Beda strzelac do wilków

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie Odp: Beda strzelac do wilków

Cytat Zamieszczone przez Pastor Zobacz posta
    Moim skromnym zdaniem jakimś wyjściem z sytuacji jest relokacja wilków, ich reintrodukcja na tereny gdzie łańcuch pokarmowy jest krótki: drapieżca-ofiara i gdzie możliwa jest samoregulacja i utrzymanie równowagi. Tak czy owak, problem jest! Pozdrawiam!

PS Wyczytałem to w pewnej siedemnastowiecznej monografii (napisanej z inspiracji jezuitów)
    To jest nierealne z uwagi na zdolność wilków do migracji na duże odległości. One same sobie wyszukają tereny do życia i nikt tego za nie lepiej nie zrobi.

Problemem nie są wilki tylko ludzki stosunek do tych drapieżników. Wilk został wpisany w krąg bestyj mrocznych i krwawych i jako archetyp dzikiej, krwawej, antyludzkiej bestii funkcjonuje w naszej kulturze od tysięcy lat. Ludzie reagujący na wilki tylko głuchą nienawiścią są zwyczajnie barbarzyńcami XXI (już!) wieku. Do takich ludzi kierują swe artykuliki GC Nowiny. Brzdąkają na najniższych strunach najpodlejszych uczuć i niewiedzy. Jednym słowem - brukowiec wzorcowy.
    Już to napisałem i powtórzę w nieco zmienionej formie: gdyby wszelkie inne zagrożenia dla rodzaju ludzkiego traktować tak jak się traktuje w tej gazetce wilki, i gdyby kończyć każde doniesienie o tych zagrożeniach hasłem: odstrzelić natychmiast, to stalinizm byłby sielanką;> Odstrzelić natychmiast wszystkich przynapitych kierowców!! Już, jak najszybciej, bo zagrażają mi, moim dzieciom!! Statystycznie tryliony razy bardziej niż wilk w głuszy!! Pijaczek z nożem w kieszeni na ulicy: rozwalić!! Tlący peta w moim towarzystwie: rozwalić!! Wszelcy szefowie wszelkich podwładnych: rozpieprzyć do imentu!! Bo stress w pracy skraca życie, zabija!! I w ogóle człek się podle czuje...

Czemu GC Nowiny nie chce uczyć ludzi, że do istniejącego zagrożenia należy przyłożyć właściwą miarę? Czemu reza wilki, a nie pisze sążnistych artykułów o trucicielach z petem w zębach? To jest dramat - umierający w męczarniach na raka rodacy, Panowie...redaktorzy...;>

Jezuici - ci zawsze byli lepiej wykształceni Pastorze:)

Pozdrawiam Zabieszczadzonych:)

PS: Postaram się już milczeć w tym wątku:P
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Satyryk Roku 2009
    Satyryk Roku 2008
    Awatar Pastor
    Na forum od
    03.2006
    Rodem z
    Nowe Rybie

Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta
    To jest nierealne z uwagi na zdolność wilków do migracji na duże odległości. One same sobie wyszukają tereny do życia i nikt tego za nie lepiej nie zrobi.......
    Pisząc o relokacji i reintrodukcji miałem na myśli określoną,hipotetyczną sytuację w której p. Wójt Cisnej "załatwi" zgodę na odstrzał np. 5 wilków. Te sztuki, zamiast je strzelać możnaby odłowić i relokować. Chciałem tylko przekazać moje zdanie że problem można próbować rozwiązać niekoniecznie poprzez strzelanie do zdrowych osobników! Pozdrawiam!
    "Człowiek, narodzony z niewiasty, dni krótkich jest i pełen kłopotu" Hi 14.2

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

To jest nierealne z uwagi na zdolność wilków do migracji na duże odległości. One same sobie wyszukają tereny do życia i nikt tego za nie lepiej nie zrobi.
    Słyszałem niedawno od pracowników Spalskiego Parku Krajobrazowego, że jakieś stadko wilków z Podkarpacia przywędrowało w okolice Przysuchy (centralna Polska) i ma się tam dobrze.
    A może wilk tak jak żubr hitem exportowym Polski? do każdego wilka 3 bobry gratis
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Słyszałem niedawno od pracowników Spalskiego Parku Krajobrazowego,
    Też o tym słyszałem. Chodzą słuchy, że wilki próbują kolonizować najróżniejsze kompleksy leśne w Polsce Centralnej i Zachodniej. Znawcy tematu pewnie wiedzieliby lepiej. Do mnie docierają tylko ploteczki ze spotkań z myśliwymi albo leśniczymi w terenie.
    One się uczą i widzą, że człek już nie ściąga tych cholernych kijów miotających ogień na ich widok i nie celuje w nie. Może nabierają śmiałości?:)
    Towar exportowy - dobrze powiedziane. Mam rodzinę w Niemczech i wiem od nich, że niemieccy myśliwi są zainteresowani strzelaniem wilków. Ale są też tacy, którzy by tylko chcieli zobaczyć w naturze te zwierzęta. Może masz rację, że dałoby się te nasze wilki sprzedawać za kasę, ale nie myśliwym

Pozdrawiam Zabieszczadzonych

Derty

eksportową śliwowicję

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Mam rodzinę w Niemczech i wiem od nich, że niemieccy myśliwi są zainteresowani strzelaniem wilków. Ale są też tacy, którzy by tylko chcieli zobaczyć w naturze te zwierzęta.
    Tak , tylko nie u siebie. Jakby jakiś importowany wilk pokazał się na skraju niemieckiego lasu, to wtedy dopiero zobaczylibyśmy co to jest histeria. Bild by pisał o tym 4 tygodnie - czerwoną farbą.
    Długi

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    Tak , tylko nie u siebie. Jakby jakiś importowany wilk pokazał się na skraju niemieckiego lasu, to wtedy dopiero zobaczylibyśmy co to jest histeria. Bild by pisał o tym 4 tygodnie - czerwoną farbą.
    Długi
    Tym lepiej dla naszych bestii:D Każdy Niemiec chcący obaczyć wilki musi się wybrać za Odrę:) A Bild to w ogóle jest pismo czerwoną farbą pisane...nie ma co gadac:)

Derty

eksportową śliwowicję

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

a moim zdaniem migracja - powiększanie terenu "penetrowanych" lasów, wcale nie wynika z tego że jest im "ciasno", tylko co raz dalsze wędrówki są wymuszone poszukiwaniem pokarmu. Ot co, jeleni za dużo nie ma, sarna taka se, a barana lepiej nie tykać bo będzie wielkie halo- no to idą wilcy w świat "za chlebem".
    Czy eksportować? Jak u nas będzie ich dość- to same przejdą granice - wszak to już unijna to mogą bez paszportu :)
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Satyryk Roku 2009
    Satyryk Roku 2008
    Awatar Pastor
    Na forum od
    03.2006
    Rodem z
    Nowe Rybie

Cytat Zamieszczone przez Barnaba Zobacz posta
    a moim zdaniem migracja - powiększanie terenu "penetrowanych" lasów, wcale nie wynika z tego że jest im "ciasno", tylko co raz dalsze wędrówki są wymuszone poszukiwaniem pokarmu. Ot co, jeleni za dużo nie ma, sarna taka se, a barana lepiej nie tykać bo będzie wielkie halo- no to idą wilcy w świat "za chlebem".
    Czy eksportować? Jak u nas będzie ich dość- to same przejdą granice - wszak to już unijna to mogą bez paszportu :)
    Dokładnie tak się dzieje! Wilki "eksportują" się same. W lasach koło Neustadt bytują dwie watachy pochodzące z Polski. Potwierdziły to badania genetyczne. W watasze z Neustadt potwierdzono 6 a w mużakowskiej 8 szczeniąt. Jak na razie ich bytność nie wywołuje żadnego alarmu, żadnych alarmistycznych artykułów, może dlatego że GC Nowiny tam nie dociera a "Wild und Hund" pisze o tym spokojnie. W razie jakichś konfliktów będzie okazja poobserwować jak sąsiedzi sobie radzą!
    "Człowiek, narodzony z niewiasty, dni krótkich jest i pełen kłopotu" Hi 14.2

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004

Cytat Zamieszczone przez friber Zobacz posta
    jak by to czytal ktos kto nie ma pojecia na temat wilków wlos by mu sie zjezyl mi sie sie jezy,ale ze zlosci.Komus za wszelka cene zalezy na postrzelaniu sobie do wilków. http://gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/art...EKEND/70116020
    Jeśli w całym tym artykule jest tyle prawdy ile we fragmencie dotyczącym porwania psa z kawiarni Stare Sioło to myślę że można zbombardować autora mailami z uprzejmą prośbą żeby w przyszłości nie pisał głupot tylko opisywał stan faktyczny.

Niezły jest ten fragment:
    Tumult dobiegający z ganku usłyszał Aleksy Wójcik, właściciel kawiarni.
    -Otworzyłem drzwi i poczułem, że uderzyłem w coś ciężkiego - opowiada.

Ten też jest dobry:
    28 grudnia po południu mieszkaniec Wetliny widział wilka przemykającego przez "Manhattan” (miejscowi nazywają tak dzielnicę nowobogackich).
    Nowobogackich... Skąd Ci dziennikarze to biorą...?
    Pozdrawiam
    Bastek

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez BastekM Zobacz posta
    Skąd Ci dziennikarze to biorą...?
    Tu jest krok po kroku:
    http://www.youtube.com/watch?v=lF4WaaFHXd4
    Niestety, niektórym się to merda z instruktażem stanowiskowym :)
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)